Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Προετοιμαστείτε για εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Phoenix Capital: Προετοιμαστείτε για εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Phoenix Capital: Προετοιμαστείτε για εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Η Fed κρατά μια χαλαρή στάση και στην  πραγματικότητα, πρόκειται να επιτρέψει στον πληθωρισμό να εκραγεί αναφέρει στο τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
Αυτό, από μόνο του, είναι σημαντικό ... για να κατανοήσουμε γιατί, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τον τρόπο λειτουργίας της Fed για τον έλεγχο του κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Fed διαθέτει δύο βασικά εργαλεία για τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αυτοί είναι:
1) Το μέγεθος του ισολογισμού (μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης ή QE και ποσοτικού περιορισμού ή QT)
Και …
2) Τα επιτόκια με τα οποία ελέγχει τις τιμές του "χρήματος" στο σύστημα.
Όσον αφορά την #1, μετά από έξι μήνες (2008-2014), η Fed έχει μειώσει το QE μόνο για έξι μήνες και έχει ήδη πρόβλημα.
Το γεγονός ότι η Fed ήδη «σπάει τα φρένα» παρά το γεγονός ότι έχει συρρικνωθεί ο ισολογισμός της σε μόλις 126 δισεκατομμύρια δολάρια (λιγότερο από το 3% του γιγαντιαίου ισολογισμού του ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) λέει.



Όσον αφορά την #2, η Fed αύξησε τα επιτόκια έξι φορές από 0,15% στο σημερινό επίπεδό ττου 1,5% -1,75%.
Παρόλο που αυτό φαίνεται ότι είναι σημαντικό, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά είναι συνήθως τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται τα επιτόκια της Fed κατά τη διάρκεια ύφεσης/κρίσης.
Με άλλα λόγια, έχοντας διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικό επίπεδο για επτά χρόνια (2008 -2015), ακόμα και μετά από δύο και πλέον χρόνια σύσφιξης του ισολογιμού της, τα επιτόκια παραμένουν σε επίπεδα που επισημαίνουν εξαιρετικά απλές συνθήκες για την οικονομία.
Σύμφωνα με τη Phoenιx Capital και τα δύο βασικά εργαλεία της Fed για τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν μόλις ξεπεράσει το στάδιο της εξομάλυνσης.
Πράγματι, η Fed άνοιξε την πόρτα για μια πληθωριστική "υπέρβαση" του στόχου του πληθωρισμού κατά 2% στο beige book του Μαίου του 2018!
Η Fed θα υποβαθμίσει πάντα τα πράγματα επειδή ο πρωταρχικός της ρόλος είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Έτσι, εάν η Fed μάλιστα υπονοεί ότι επιτρέπει μια πληθωριστική υπέρβαση, είναι επειδή η Fed γνωρίζει ότι αυτό είναι αναπόφευκτο.
Το δολάριο έχει ήδη καταλάβει αυτό το γεγονός και προχωρά προς... χαμηλότερα επίπεδα.



Και αυτή η κίνηση πρόκειται να στείλει τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων αυξημένου ρίσκου σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης