Την ώρα που τα προ προβλέψεων κέρδη μειώνονται ανησυχητικά, οι ανάγκες για αυξήσεις κεφαλαίου αυξάνονται στις τράπεζες…

Την ώρα που τα προ προβλέψεων κέρδη μειώνονται ανησυχητικά,  οι ανάγκες για αυξήσεις κεφαλαίου αυξάνονται στις τράπεζες…
Χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες στην Ελλάδα θα είναι zombie εγκλωβισμένες στην περιοχή των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και το 2018 και το 2019.
Μπορεί να πέρασαν τα stress tests, μπορεί το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι επικεντρωμένο στην Ιταλία και στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, μπορεί οι τράπεζες να έχουν μειώσει τα NPEs…αλλά ένα πρόβλημα υποβόσκει και θα επανεμφανιστεί με επίκεντρο τις τράπεζες.
Μπορεί τα NPEs από τα υψηλά των 117 δισεκ. να έχουν υποχωρήσει στα 92 δισεκ. δηλαδή μείωση 25 δισεκ. ωστόσο υποβόσκει ένα πρόβλημα το οποίο είναι ίδιας αξίας με τα προβληματικά ανοίγματα.
Το πρόβλημα ονομάζεται μείωση των προ προβλέψεων εσόδων και η μείωση αυτή που θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα θα ενισχύσει την αναγκαιότητα των αυξήσεων κεφαλαίου.
Θα σπεύσουν ορισμένοι να αναφέρουν ότι ενώ μειώνονται τα προ προβλέψεων έσοδα, εξέλιξη πολύ αρνητική για την κερδοφορία, θα στραφούν στους μετόχους τους για νέα κεφάλαια;
Ποιο κίνητρο θα επικαλεστούν οι τράπεζες για να προσελκύσουν μετόχους και επενδυτές όταν τα προ προβλέψεων κέρδη μειώνονται;
Ας δούμε το παράδειγμα της Εθνικής όπου εσχάτως σημειώνεται σχεδόν από όλους τους επενδυτικούς οίκους μείωση των τιμών στόχων.
Η Εθνική εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2018 προ προβλέψεων έσοδα PPI 145 εκατ από 162 εκατ στο τέλος του 2017.
Είναι πιθανό τα προ προβλέψεων έσοδα να υποχωρήσουν κάτω από 120 εκατ ευρώ με τις προβλέψεις στα 120 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο αισθητά μειωμένες σε σχέση με το τέλος του 2017.
Σε επίπεδο τραπεζικού κλάδου το α΄ τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες είδαν μείωση 162 εκατ ευρώ στα προ προβλέψεων έσοδα τους και η μείωση αυτή εμφανίζεται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Με τους ρυθμούς αυτούς και όσο πουλάνε προβληματικά δάνεια χωρίς να χορηγούν νέα θα αδυνατίζει ο ισολογισμός και η αδυναμία επίτευξης κερδών θα είναι πιο έντονη.
Στα επόμενα τρίμηνα μπορεί να υπάρξουν ωραιοποιήσεις από τις πωλήσεις προβληματικών δανείων σε κάποιες τράπεζες αλλά οι δύο γενικές τάσεις δεν ευνοούν τις τράπεζες.
1)Τα προ προβλέψεων έσοδα μειώνονται χωρίς να αναπληρώνονται από καθαρά έσοδα από τόκους καθώς οι τράπεζες δεν χορηγούν τέτοιας κλίμακας δάνεια που να στηρίξουν την κερδοφορία και ταυτόχρονα
2)πλησιάζουν τον πυρήνα των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων τους.
Οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πυρήνα των NPEs όταν θα υποχωρήσουν κάτω από 64 δισεκ. και ταυτόχρονα να αναστρέψουν την φθίνουσα πορεία των προ προβλέψεων εσόδων τους.
Δυστυχώς ή ευτυχώς για τους μετόχους μόνο ένας τρόπος υπάρχει ώστε οι τράπεζες να ξεφύγουν από το καθοδικό σπιράλ.
Να πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου 5-6 δισεκ. ευρώ.
Γιατί είναι απαραίτητες οι αυξήσεις κεφαλαίου;
Θα προστεθεί νέο κεφάλαιο πρώτη φορά οι τράπεζες δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν αλλά θα προσθέσουν κεφάλαιο.
Η αύξηση των κεφαλαίων θα έχει ως συνέπεια ευελιξία στις χορηγήσεις και ευελιξία στην διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Σε αυτή την ανάλυση σκοπίμως δεν αναφερόμαστε στο DTA στον αναβαλλόμενο φόρο.
Οι τράπεζες έχουν core tier 1 περίπου 28 δισεκ. και αναβαλλόμενο φόρο DTA 21,2 δισεκ ευρώ.
Π.χ. η Εθνική έχει 5,15 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 4,916 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι ο μόνος τρόπος οι τράπεζες να αποκτήσουν αξία και προοπτική.
Χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες στην Ελλάδα θα είναι zombie εγκλωβισμένες στην περιοχή των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και το 2018 και το 2019.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS