Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αγορά καιγόταν με τη Folli και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης έκανε εκδηλώσεις

Η αγορά καιγόταν με τη Folli και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης έκανε εκδηλώσεις
Οι τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης στην υπόθεση Folli Follie
Την ώρα που κανένας δεν γνωρίζει με επίσημο τρόπο αν η Ernst & Young έχει εγκατασταθεί στην Folli Follie προκειμένου να προβεί σε δικό της έλεγχο για την αξιοπιστία των οικονομικών μεγεθών απορία προκαλεί ο ρόλος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.
Την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ernst & Young δεν έχει λάβει καν την ανάθεση ελέγχου από τη Folli Follie παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της τελευταίας θα περίμενε κανείς η επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης θα ασκούσε τον ρόλο που έχει από την Πολιτεία και θα είχε ήδη ορίσει ελεγκτή να διενεργήσει ποιοτικό έλεγχο.
Και βεβαίως από το νόμο έχει μια τέτοια δυνατότητα όταν υπάρχουν όχι αποδείξεις αλλά ενδείξεις παραποιημένων οικονομικών στοιχείων.
Μάλιστα ο νόμος δίνει στον ελεγκτή που διενεργεί έναν τέτοιο έλεγχο και ανακριτικές αρμοδιότητες. Βέβαια όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews στο νόμο έχει εξαφανιστεί η δυνατότητα της ΕΛΤΕ να παραπέμπει υποθέσεις στην ποινική δικαιοσύνη.
Ωστόσο αν πραγματικά είχε την πρόθεση να υποβοηθήσει και το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και την ίδια την δικαιοσύνη στην οποία έχει ήδη παραπέμψει την υπόθεση η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα μπορούσε να προχωρήσει σε ποιοτικό έλεγχο τα στοιχεία του οποίου θα αξιοποιούνταν .
Υπό αυτές τις συνθήκες το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι τι ακριβώς παρέχει η Επιτροπή Λογιστικής τυποποίησης ως φορέας ελέγχου του έργου των ορκωτών ελεγκτών που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.
Κατά τα λοιπά η ΕΛΤΕ όπως μαθαίνουμε από την ιστοσελίδα της διοργάνωσε τον προηγούμενο μήνα  και ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Folli Follie εκδήλωση  σε συνεργασία με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών - ΣΟΕΛ με θέμα:
« Αλλαγές στον έλεγχο οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος ».
Σκοπός της εκδήλωσης όπως αναφέρει η ΕΛΤΕ ήταν να ενημερώσει τους οικονομικούς διευθυντές και τα μέλη των επιτροπών ελέγχου των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και τις ελεγκτικές εταιρείες για τις νέες αλλαγές που έχει επιφέρει ο Ν.4449/2017 και ο Κανονισμός 537/2014, «οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τη νέα έκθεση ελέγχου και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επιτροπές ελέγχου, με αποτέλεσμα: • την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού, • τη διασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων πληροφοριών αλλά και • την ανεξαρτησία μεταξύ ελεγκτή και ελεγχόμενου που αποτελεί κύριο μέλημα της ΕΛΤΕ».
Μόνο που η ΕΛΤΕ για παράδειγμα ξέχασε μέχρι τώρα να ελέγξει αν τηρήθηκαν οι απαγορεύσεις του νόμου για τις επιτρεπόμενες μη ελεγκτικές υπηρεσίες.
Ίσως τους διέφυγε η Τιτάν.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης