Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κρίσιμο παρασκήνιο για το ελληνικό χρέος - Το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος στην εποχή μετά το μνημόνιο

tags :
Κρίσιμο παρασκήνιο για το ελληνικό χρέος - Το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος στην εποχή μετά το μνημόνιο
Tο τελευταίο εικοσαήμερο, τρεις φορές έχουν διαρρεύσει «καταληκτικές» ημερομηνίες για το αν θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα
Αγώνα δρόμου έχει μπροστά της η κυβέρνηση για να προλάβει τις πιεστικές ημερομηνίες ούτως ώστε να έχει συμφωνηθεί το χρέος πριν τις 21 Ιουνίου στο Eurogroup. Ωστόσο υπάρχουν σοβαροί σκόπελοι που πρέπει να ξεπεράσει.
Μετά το νέο ναυάγιο στις συνομιλίες που έγιναν στο Washington Group, καθώς δε βγήκε λευκός καπνός για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όλα δείχνουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οδηγείται εκτός ελληνικού προγράμματος.
Ναι μεν, αυτό σημαίνει λιγότερη πίεση για σκληρότερα μέτρα, αφετέρου δε, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του ισχυρού μας συμμάχου για το χρέος.
Βέβαια οι συζητήσεις συνεχίζονται, λένε από τις Βρυξέλλες, όμως, το μόνο ξεκάθαρο, είναι το γεγονός ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί στο eurogroup στις 21 Ιουνίου και όχι νωρίτερα.
Μόνο που η συγκεκριμένη ημερομηνία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο,  είναι εκτός οποιουδήποτε χρονικού πλαισίου έχει θέσει το ταμείο, το οποίο έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, ότι, για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, πρέπει, μέχρι, το αργότερο, αρχές Ιουνίου, να έχουν συμφωνηθεί όλα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Δεδομένου ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι πλέον ανέφικτο, η ίδια πηγή επισημαίνει, ότι το ταμείο βαδίζει προς την έξοδο.
Κατά συνέπεια, θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος καθώς επίσης, είναι βέβαιη η παραμονή του και στη μεταμνημονιακή εποχή αλλά εάν, όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα, δεν υπάρξει απόφαση  και τα επόμενα εικοσιτετράωρα, δεν πρόκειται να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.
Βεβαίως, όλα αυτά, είναι όσα διαρρέονται από τις συζητήσεις που γίνονται σε διάφορα συνέδρια και συναντήσεις.
Σύμφωνα όμως με το παρασκήνιο, αυτό μπορεί να γίνεται για να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να φτάσουμε ως τις εκλογές στη Βαυαρία, που θα γίνουν τον Οκτώβριο, τις οποίες η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί απολύτως κρίσιμες.
Και μέχρι τότε προεξοφλείται, σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν καλά τη διεθνή οικονομία,  ότι δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία για το ελληνικό χρέος ακόμη κι αν αυτή, προκύψει από τις συζητήσεις.
Άλλωστε, το τελευταίο εικοσαήμερο, τρεις φορές έχουν διαρρεύσει «καταληκτικές» ημερομηνίες για το αν θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε παράταση…
Ενδιαφέρον έχει πάντως, το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει τις επόμενες ημέρες σε όλες τις συναντήσεις και διεθνή φόρα που ακολουθούν.
Τι θα προκύψει από αυτό;
Ίδωμεν.
Εν τω μεταξύ, όπως είναι γνωστό σε ένα χρόνο διεξάγονται οι ευρωεκλογές και σύμφωνα με τους ίδιους διεθνείς αναλυτές, οι  Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εκτιμήσουν ορισμένες αναλύσεις που επισημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί θεωρούν ότι η παρουσία του αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα χαλαρώσουν τα λουριά που χουν περάσει στην Ελλάδα.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης