Ενέργεια

Υπό πίεση οι εναλλακτικοί πάροχοι λόγω αυξημένων τιμών στη χονδρική – Αναζητούν διέξοδο μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων

tags :
Υπό πίεση οι εναλλακτικοί πάροχοι λόγω αυξημένων τιμών στη χονδρική – Αναζητούν διέξοδο μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων
Η αποκλιμάκωση των ΝΟΜΕ θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των δημοπρασιών, με αποτέλεσμα οι εταιρίες λιανικής να πληρώνουν υψηλή χονδρική τιμή για να εξασφαλίσουν την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια
Μία ιδιαίτερα ασφυκτική κατάσταση για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού διαμορφώνει ο συνδυασμός της αύξησης της τιμής του ρεύματος στην χονδρική αγορά και της παράλληλης αποκλιμάκωσης των ΝΟΜΕ, όπως έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές.
Στην αγορά είναι γενικευμένη η ανησυχία για τις αντοχές των μη καθετοποιημένων εταιριών και το ενδεχόμενο επανεμφάνισης φαινομένων τύπου Energa και Hellas Power.
Με αυτές ακριβώς τις ανησυχίες φέρεται να συνδέεται ο κοστολογικός έλεγχος των εταιριών προμήθειας που έχει ξεκινήσει η ΡΑΕ.
Την αγωνία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού εξέφρασε χθες (7/6) στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της Μυτιληναίος ΑΕ ο επικεφαλής της εταιρίας Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Η κατάσταση όπως την περιέγραψε έχει ως εξής: Το κόστος CO2 έχει αυξηθεί από 4 - 5 ευρώ στα 16 ευρώ ο τόνος, προκαλώντας σημαντική αύξηση στην χονδρική τιμή του ρεύματος (Οριακή Τιμή Συστήματος) στην οποία αγοράζουν οι προμηθευτές ενέργεια για να την παρέχουν στους καταναλωτές.
Ενώ τα κόστη όμως για τις εταιρίες ανεβαίνουν, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν τα ίδια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζημιές.
Η τάση αυτή προέβλεψε ότι θα συνεχισθεί λόγω της πολιτικής της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή που ανεβάζει σημαντικά τα κόστη για CO2.
Παράλληλα η αποκλιμάκωση των ΝΟΜΕ θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των δημοπρασιών με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται για τις εταιρίες λιανικής μια υψηλή χονδρική τιμή.
Εταιρίες που δεν δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να εξομαλύνουν τις πιέσεις που δέχονται από τις υψηλές τιμές στην χονδρεμπορική αγορά.

Έρχονται εξαγορές και συγχωνεύσεις

Αυτό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μυτιληναίο, θα οδηγήσει σε συγκέντρωση του κλάδου με πυρήνα τις καθετοποιημένες εταιρίες, γύρω από τις οποίες θα αναζητήσουν διέξοδο οι μικρές μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν «κανόνια», παραλληλίζοντας την κατάσταση με αυτή της περιόδου Εnerga και Ηellas Power.
Η ανησυχία που εξέφρασε ο κ. Μυτιληναίος, επικεφαλής μιας εκ των τριών μεγαλυτέρων καθετοποιημένων προμηθευτών ρεύματος, είναι κυρίαρχη στην αγορά.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, κάποιες από τις μικρές εταιρίες χτυπούν ήδη πόρτες επιδιώκοντας την πώλησή τους.
Η κατάσταση έχει κινητοποιήσει και τη ΡΑΕ η οποία έχει ζητήσει απ’ όλους τους παρόχους στοιχεία για να ελέγξει το κόστος και τα τιμολόγια, ώστε να πάρει μέτρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να δούμε εταιρίες να σκάνε και να αφήνουν φέσια.
Μια εξέλιξη που εκτός των άλλων θα δυσφημίσει εκ νέου τις ιδιωτικές εταιρίες στους καταναλωτές, ανακόπτοντας τον ανταγωνισμό σε μια συγκυρία που δείχνει να παίρνει το δρόμο του.

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης