Διεθνή

Οριακά κέρδη στη Wall, εν όψει G7 - Απώλειες στις ευρωαγορές, στο -1,89% ο FTSE MIB, λόγω ομολόγων - Στο 3,11% το 10ετές

Οριακά κέρδη στη Wall, εν όψει G7 - Απώλειες στις ευρωαγορές, στο -1,89% ο FTSE MIB, λόγω ομολόγων - Στο 3,11% το 10ετές
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Σύνοδο του G7
(upd) Οριακή άνοδο καταγράφουν σήμερα (8/6/2018) οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί καθώς κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των G7 στον Καναδά.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average ενισχύεται κατά 0,1% στις 25.276 μονάδες, o S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,1% στις 2.774 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται οριακά υψηλότερα στις 7.638 μονάδες.
Σημειώνεται ότι χθες, ο Nasdaq δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, λόγω σημαντικών απωλειών στον τεχνολογικό κλάδο, με τις μετοχές των Facebook και Netflix να υποχωρούν κατά 1,5%.
Οι τεχνολογικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση, με την Amazon να υποχωρεί κατά 0,3%, τη Netflix να σημειώνει πτώση 0,3% και την Apple να καταγράφει απώλειες 1,2%, ενώ το Facebook προσπαθεί να ανακάμψει, σημειώνοντας άνοδο 0,3%. 
Οι συνομιλίες στη Σύνοδο των G7 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τεταμένες, με την αντιπαράθεση να αναμένεται να εστιαστεί στην πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σε θέματα εμπορίου και συγκεκριμένα, στην επιβολή δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου.
Ήδη τον τόνο φρόντισε να δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος με μηνύματα του στο twitter επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού του Καναδά, Justin Trudeau, και κατά του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Συγκεκριμένα, ο Trump κατηγόρησε τον Καναδά, τη Γαλλία και γενικότερα την ΕΕ ότι επιβάλλουν «τεράστιους δασμούς» και εγείρουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Broadcom υποχωρεί κατά 2,4%, παρά τα κέρδη - μαμούθ που ανακοίνωσε χθες.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη 3,7 δισ. δολ., για τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, από 440 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 0,5%, στα 9,26 δολ.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πιέσεις στο Μιλάνο λόγω ομολόγων 

Εν τω μεταξύ, με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των G7 στον Καναδά.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 385,12 μονάδες.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,35% στις 12.766,55 μονάδες.


Η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε πτώση 0,68%, μετά τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Commerzbank.
Πιέσεις στον DAX άσκησαν και ορισμένα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία.
Ειδικότερα, απροσδόκητη πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Απρίλιο του 2018, καθώς η οικονομία της χώρας δείχνει να έχει απωλέσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική των προηγούμενων μηνών.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά 1% σε μηνιαία βάση, μετά από άνοδο 1,7% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω άνοδο κατά 0,3%.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας κατέγραψε πτώση τον Απρίλιο του 2018, καθώς η εισαγωγές της χώρας αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν κατά 0,3%, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν απροσδόκητη άνοδο 2,2%, με το εμπορικό πλεόνασμα να συρρικνώνεται στα 19,4 δισ. ευρώ, από 21,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,84% στις 9.746,30 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,30% στις 7.681,07 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατάφερε να κλείσει σε οριακά θετικό έδαφος, με κέρδη μόλις 0,03% στις 5.450,22 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο «βούλιαξε» κατά 1,89% στις 21.355,98 μονάδες.


Υπό πίεση βρίσκεται και πάλι η αγορά των ιταλικών ομολόγων, με τους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχίες για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Conte και την πρόθεσή της να συγκρουστεί με Βερολίνο και Βρυξέλλες.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 3,11%, ενώ η απόδοση του 2ετούς διαμορφώνεται στο 1,64%, σε υψηλά σχεδόν 2 εβδομάδων.



Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας, δήλωσε ότι η χώρα του θα απαιτήσει αυξημένα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτημα το οποίο αναμένεται να αποτελέσει και το πρώτο πεδίο σύγκρουσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Γερμανών για την προοπτική της οικονομίας της Ιταλίας, μολονότι η νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Ρώμη ξεκαθάρισε πως ετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την οικονομική πολιτική και το χρέος.
Ο Scholz δήλωσε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας για την ιταλική οικονομία.
Ο πρόεδρoς των ΗΠΑ Donald Trump θα βρεθεί απομονωμένος στη Σύνοδο του Κεμπέκ, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron να να προειδοποιεί ότι δεν θα υπογράψει την παραδοσιακή κοινή δήλωση των G7, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της εμπορικής διαμάχης.
«Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμιά πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται.
Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω απ’ όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα», υποστήριξε ο Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης