Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναβλήθηκε η απόφαση ESM για την υποδόση του 1 δισ.ευρώ - Ανεπαρκής πρόοδος στα ληξιπρόθεσμα - Τσακαλώτος: Στις 15/6 η εκταμίευση

tags :
Αναβλήθηκε η απόφαση ESM για την υποδόση του 1 δισ.ευρώ - Ανεπαρκής πρόοδος στα ληξιπρόθεσμα - Τσακαλώτος: Στις 15/6 η εκταμίευση
Η αναβολή της εκταμίευσης της υποδόσεις συνδέεται με το γεγονός ότι η πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης δεν κρίθηκε επαρκής
(upd) Αναβλήθηκε η απόφαση του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από τη σημερινή συνεδρίασή του.
Η εκταμίευση της υποδόσης είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο όσον αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τα προηγούμενα κεφάλαια που διατέθηκαν γι αυτόν τον σκοπό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αναβολή συνδέεται με το γεγονός ότι η πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης δεν κρίθηκε επαρκής.
Και αυτό διότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν τον Απρίλιο μικρή μόνο μείωση στα 2,617 δισ. ευρώ από 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η απόφαση του χθεσινού (7/7) εισήγηση του EuroWorking Group ήταν αρνητική για την εκταμίευση της δόσης.
Σημειώνεται ότι στις 27 Μαρτίου, το Συμβούλιο Διευθυντών ενέκρινε την τέταρτη δόση στην Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ καθώς και την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας.

Τσακαλώτος: Κανονικά η δόση του 1 δισ. ευρώ του ESM στις 15/6 – Καθυστέρηση λόγω τυπικής εκκρεμότητας

Η εκταμίευση της υποδόσης από τον ESM καθυστέρησε λόγω μιας τυπικής εκκρεμότητας αλλά θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ενημέρωση που έκανε σε βουλευτές των ΑΝΕΛ ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και της ψήφισης του την επόμενη εβδομάδα.
«Είναι πολύ εύκολο νομοσχέδιο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι οι βουλευτές θα το υπερψηφίσουν.
«Όλοι έχουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ αλλά οι αυξήσεις είναι πολύ περιορισμένες» είπε ο κ.Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ θα έρθει με νομοτεχνική βελτίωση στις αρμόδιες επιτροπές της ΒΟυλης την Δευτέρα ή την Τρίτη.
Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων επανέλαβε αυτό που είπε και λίγες ημέρες νωρίτερα  στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήμουν περιεκτικότατος και συνοπτικοτατος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αποκλείοντας κάθε συζήτηση για περικοπή των συντάξεων αυτή την ώρα.
Ο Γιώργος Λαζαρίδης, απο τους ΑΝΕΛ, επισήμανε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους ενημέρωσε αναλυτικά και τους έπεισε με την αισιοδοξία που εξέφρασε.
«Τα πράγματα θα αλλάξουν μετά την έξοδο από το μνημόνιο, βγαίνουμε από την επιτροπεία αλλά θα υπάρχει εποπτεία» τόνισε ο κ.Τσακαλώτος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Κανονικά στις 15 Ιουνίου η εκταμίευση

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες από την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης του 1 δις ευρώ από τον ESM, η οποία αναμενόταν να γίνει σήμερα Παρασκευή 8/6 επιχειρεί η κυβέρνηση.
«Κανονικά στις 15 Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της υποδόσης.
Όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές για μια ακόμα φορά θα σκοντάψουν» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ευρωπαϊκές πηγές: Στο Eurogroup (21/6/) η τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τελικές αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Κατά το χθεσινό (7/6/2018) EuroWorking Group οι εκπρόσωποι των 19 υπουργών Οικονομικών επεξεργάστηκαν το προσχέδιο της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις εκδοχές προτάσεων που υπάρχουν, αλλά και τους περιορισμούς που έχει θέσει το Eurogroup στις αποφάσεις του το 2016 και το 2017.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε μία «αξιόπιστη και λειτουργική λύση» για την Ελλάδα, κάτι που θεωρείται απολύτως εφικτό να επιτευχθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.
Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο, το EuroWorking Group αποδέχτηκε την πρόταση των θεσμών για μία «ενισχυμένη συνεργασία», ένα εργαλείο που, όπως τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, περιλαμβάνεται στους κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση.
Σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, οι θεσμοί εξέφρασαν χθες στο Παρίσι την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καθαρή έξοδος, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης