Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βρυξέλλες: Στις 21/6 η τελική απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Βρυξέλλες: Στις 21/6 η τελική απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο ESM θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα ώστε να ληφθεί η απόφαση για το 1 δισ. ευρώ που απομένει από την τελευταία δόση του ελληνικού προγράμματος
Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα ληφούν -σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές- οι τελικές αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών επεξεργάστηκαν κατά το χθεσινό (7/6/2018) EuroWorking Group, το προσχέδιο της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις εκδοχές προτάσεων που υπάρχουν, αλλά και τους περιορισμούς που έχει θέσει το Eurogroup στις αποφάσεις του το 2016 και το 2017.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε μία «αξιόπιστη και λειτουργική λύση» για την Ελλάδα, κάτι που θεωρείται απολύτως εφικτό να επιτευχθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.
Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο, το EuroWorking Group αποδέχτηκε την πρόταση των θεσμών για μία «ενισχυμένη συνεργασία», ένα εργαλείο που, όπως τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, περιλαμβάνεται στους κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση.
Σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, οι θεσμοί εξέφρασαν χθες στο Παρίσι την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καθαρή έξοδος, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Η συνεδρίαση του ESM

΅Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα (8/6/2018) απόφαση του ESM σχετικά με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την τελευταία δόση του ελληνικού προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υποδόση είχε συνδεθεί με δύο προϋποθέσεις: Την καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, η πρόοδος κρίθηκε «ικανοποιητική», ενώ πρόοδος σημειώθηκε και αναφορικά με την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Ωστόσο, προτού εγκριθεί η εκταμίευση, είναι αναγκαία η επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι πληρωμές των οφειλών έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά.
Ως εκ τούτου, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, μόλις είναι διαθέσιμα τα εν λόγω στοιχεία και πριν από τη λήξη της διαθεσιμότητας του 1 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης