Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Scholz στη σκιά του Schaeuble – Η ιταλική κρίση ελαχιστοποιεί τη «λύση» στο ελληνικό χρέος - Τι μέτρα προτείνει η Γερμανία

Ο Scholz στη σκιά του Schaeuble  – Η ιταλική κρίση ελαχιστοποιεί τη «λύση» στο ελληνικό χρέος - Τι μέτρα προτείνει η Γερμανία
Ο νέος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz μέχρι τώρα φαίνεται ότι είναι σκιά του πρώην υπουργού οικονομικών W. Schaeuble.
Όταν η ελληνική κυβέρνηση των αριστερών πειραματισμών το 2015 επιχείρησε να συγκρουστεί με την Γερμανική οικονομική πολιτική δηλαδή ανάκαμψη μέσω μεταρρυθμίσεων και λιτότητας που κυριαρχεί ακόμη στην Ευρώπη ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble πήρε πάνω του την στρατηγική επιβολής της τάξης στην αντιδραστική Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γερμανικές θέσεις πέρασαν 100% και η Ελλάδα έχει πλήρως συμμορφωθεί στην πολιτική λιτότητας, στην γερμανική οικονομική σχολή μεταρρυθμίσεις και λιτότητα για ανάκαμψη μιας ασθενικής οικονομίας όπως η ελληνική.
Ο νέος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz μέχρι τώρα φαίνεται ότι είναι σκιά του πρώην υπουργού οικονομικών W. Schaeuble και επειδή είναι αδύναμος...ίσως αποδειχθεί πολύ σκληρότερος από τον Schaeuble
Όχι μόνο δεν έχει διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο αλλά στην προσπάθεια του να ξεπεράσει τον προκάτοχο του φαίνεται ακόμη πιο σκληρός.
Στις δηλώσεις που έκανε για την Ιταλία ο Scholz τόνισε μεταξύ άλλων…δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της Ιταλίας.
Η δήλωση αυτή δεν έγινε τυχαία.
Η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης η Ιταλία με ΑΕΠ 1,7 τρισεκ. ευρώ παρουσιάζεται από την ισχυρή Γερμανία ως μια χώρα παραπαίουσα και αμφισβητούμενη.
Δεν είπε ο Scholz ότι η Ιταλία είναι ισχυρή οικονομία αλλά ότι δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα φύγει από το ευρώ.
Ας δώσουμε προσοχή στην σημειολογία των λέξεων. 

Ο Schaeuble το 2015 είχε να αντιμετωπίσει μια κυβερνητική αριστερή καρικατούρα και για τους γερμανούς ήταν πρόκληση η Ελλάδα να αντιστέκεται και μέσω της ΕΚΤ, των διαρροών και των πιέσεων επιβλήθηκε.
Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα και ο Salvini δεν είναι Τσίπρας.
Η Ιταλία κόντρα στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία, πρότεινε μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 24% στο 15% μέτρο σίγουρα θετικό για την αγορά.
Όμως ένα τέτοιο θετικό μέτρο για την Ιταλική οικονομία επισκιάζεται από την κρίση στα ομόλογα που χειραγωγείται από την ΕΚΤ και την Γερμανία και ταυτόχρονα συκοφαντείτε καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εξαγγελίες της Ιταλικής κυβέρνησης θα στοιχήσουν 110-120 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα έπαιξε προτείνοντας ένα ασαφές οικονομικό πρόγραμμα στην Γερμανία και έχασε.
Η Ιταλία ακολουθεί την συνταγή της Ιρλανδίας όπου ουσιαστικά βγήκε επιτυχώς από την κρίση και τα μνημόνια θεραπεύοντας τις τράπεζες.
Η Ιταλία δέχεται ισχυρές πιέσεις εσχάτως και η ΕΚΤ για μια ακόμη φορά παίζει σχεδόν βρώμικα.
Η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος 2,26 τρισεκ. ευρώ ή 132% του ΑΕΠ το δεύτερο χειρότερο μετά την Ελλάδα ως ποσοστό προς το ΑΕΠ.
Οι Ιταλικές τράπεζες κατέχουν 600 δισεκ. Ιταλικού χρέους
Οι ξένες τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεση τους στο Ιταλικό χρέος και διαθέτουν 133 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή το 2008 π.χ. οι ξένες τράπεζες κατείχαν 178 δισεκ. ελληνικού χρέους….
Η ΕΚΤ κατέχει Ιταλικό χρέος ύψους 344 δισεκ. ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα ο Scholz καλείται να διαχειριστεί μια σημαντική κρίση στην ευρωζώνη έχοντας απέναντι του όχι μια ανώριμη αριστερά μιας αδύναμης χώρας όπως η Ελλάδα αλλά την Ιταλία που είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης.
Οι συνέπειες αυτής της κρίσης δεν είναι ορατές μόνο στις αποδόσεις των ομολόγων που έχουν εκτιναχθεί σε Ιταλία και Ελλάδα.
Οι συνέπειες της κρίσης στην Ιταλία θα έχουν άμεση επίδραση στην Ελλάδα.
Είναι αδύνατο η Γερμανία να δώσει ισχυρή λύση στο ελληνικό χρέος την στιγμή που η Ιταλία θα μπορούσε να ζητήσει πολλαπλάσια για το χρέος της.
Η Ιταλία είναι μεγάλη χώρα ενώ ενδεικτικά το ελληνικό χρέος αντιστοιχείς το 14% του Ιταλικού.
Εάν η Ελλάδα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης τώρα…θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η Ιταλία είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Μπορεί η νέα Ιταλική κυβέρνηση να δηλώνει ότι το Ιταλικό χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αναφέρει ότι η μείωση του χρέους θα έρθει μόνο μέσω της ανάπτυξης…ωστόσο εάν η Γερμανία είναι απλόχερη με την Ελλάδα….η Lega και το Κίνημα 5 Αστέρων στην Ιταλία θα το εκμεταλλευτούν.
Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία δίνει για το ελληνικό χρέος  
-Μόνο έως 5 χρόνια επιμήκυνση στα δάνεια του EFSF.
Μια τέτοια πρόταση θα αφήσει αδιάφορές τις αγορές έως απογοητεύσει.
Οι επενδυτές θέλουν από 10 χρόνια και πάνω επιμήκυνση για να θεωρήσουν ότι γίνεται μια αξιόλογη αναδιάρθρωση χρέους.
-Η πρόταση των γερμανών είναι 20% ή 30% εμπροσθοβαρώς και 80% ή 70% οπισθοβαρώς, δηλαδή το 20% των μέτρων ελάφρυνσης αρχές Φθινοπώρου του 2018 και τα υπόλοιπα μέτρα το 80% δηλαδή σε βάθος ετών και με έγκριση του Eurogroup.
-Απορρίπτουν τον αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ και αντιπροτείνουν ότι τα Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα χορηγούνται τα μέτρα διευκόλυνσης στο ελληνικό χρέος.
-Προτάσεις όπως με τα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου να εξαγοραστεί μέρος των ομολόγων SMP ή ANFA ή να αποπληρωθούν μερικώς τα διακρατικά δάνεια GLF της περιόδου 2026 με 2029…δεν έχουν απορριφθεί αλλά δεν έχουν και εγκριθεί.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των κερδών από τα ANFA ή εξαγορά μέρους των ANFA καλύτερη λύση είναι η εξαγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης