Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Η κερδοφορία είναι το γκολ της λογιστικής!

tags :
Η κερδοφορία είναι το γκολ της λογιστικής!
Και η πεμπτουσία της επιχειρηματικότητας
Η κερδοφορία είναι το γκολ της λογιστικής!

Αν ένας ισολογισμός έχει αυξημένο τζίρο, καλή χρηματοοικονομική δομή, ρευστότητα και δεν μπορεί να βγάλει κέρδη έχει χάσει το 50% της προσπάθειας. Η κερδοφορία είναι η πεμπτουσία της επιχειρηματικότητας. Όταν η τελική γραμμή είναι θετική υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία στους εμπλεκόμενους: Στελέχη, δανειστές, επενδυτές, μικρομέτοχοι, πελάτες και προμηθευτές νιώθουν ένα είδος ικανοποίησης για την επιλογή τους. Μπορεί ο κάθε ένας από τους προηγούμενους να πληρώνεται από διαφορετικές γραμμές του ισολογισμού Ίσως οι μόνοι που δεν αισθάνονται καλά να είναι ο ανταγωνιστές αλλά και αυτό είναι κάτι που ελέγχεται ως προς την δική τους βιώσιμη συνέχεια.
__________

Ο ισολογισμός δεν είναι ένα απλό χαρτί καταγραφής της περιουσίας και των αποτελεσμάτων μιας εταιρίας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Είναι ένα ειδικό έγγραφο στο οποίο βασίζονται φόροι, χρηματοδοτήσεις, επενδυτικά πλάνα και έχει νομικές ιδιότητες. Μετά την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων (ΔΠΧΠ) το 2004 η Ελληνική αγορά απέκτησε ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην πρόσβαση της σε επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού καθώς υιοθετήθηκε μια κοινή πρακτική αποτύπωσης των μεγεθών σε σχέση με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Παρά τις αδυναμίες που είχαν παρατηρηθεί στην αρχή τα ΔΠΧΠ δούλεψαν ικανοποιητικά μεταφέροντας την πληροφορία των αριθμών γρήγορα και κατανοητά στους επενδυτές εδραιώνοντας σταδιακά ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Αρκεί ωστόσο μια «στραβή» για να αποδομηθεί η εμπιστοσύνη και να επιστρέψει η ανασφάλεια και η αμφιβολία. 

Για μια στήλη που γράφεται με βάση τα αποτελέσματα των εταιριών, αυτό ίσως να της στερεί ένα βαθμό αξιοπιστίας. Για μια χρηματιστηριακή αγορά όμως η αποδόμηση των ελεγμένων λογιστικών καταστάσεων είναι θέμα συνολικότερης αναθεώρησης της συμμετοχής των επενδυτών σε αυτή.
________

Η ζημιά της έκθεσης του επενδυτικού κεφαλαίου της Quintessential (QCM) δεν περιορίστηκε στην απομείωση της αξίας του Folli – Follie. Ένα πέπλο δυσπιστίας έχει απλωθεί εκ νέου και δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικοί αριθμοί μπαίνουν σε αμφισβήτηση:

  • Την περίοδο 2009 - 2010 επαναδιατυπώθηκαν κρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη τα οποία οδήγησαν σε ξεπούλημα των ομολόγων, ακολούθησαν οι ελληνικές τράπεζες με τις δύο ανακεφαλαιοποίησεις και την διατήρηση σημαντικών εκπτώσεων έναντι των καθαρών τους θέσεων λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

Τώρα η υπόθεση της Folli – Follie δίνει τέλος σε μια μακρά περίοδο εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς τα εμποροβιομηχανικά χαρτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 
Η περίπτωση του FFGroup δεν μπορεί να συγκριθεί με τις περιπτώσεις των εισηγμένων που είχαν ξαφνικό επιχειρηματικό τέλος ή μια προδιαγεγραμμένη πορεία λόγω των ειδικών επιχειρηματικών συνθηκών της Ελληνικής Οικονομίας τα τελευταία 10 χρόνια.


Η εταιρία είναι υπαρκτή, έχει δραστηριότητα στην Ελλάδα που μπορεί να διαπιστώσει κανείς εκ του σύνεγγυς στα μαγαζιά που έχει στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ενώ έχει 20ετή παρουσία στο ταμπλό του ΧΑ. Επίσης έχει μετόχους δύο από τους πλέον δύσκολους και απαιτητικούς θεσμικούς επενδυτές που διατηρούν ανέπαφες τις θέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης