Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 140 δολ. ανά βαρέλι μετά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος μας

Ιράν: Το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 140 δολ. ανά βαρέλι μετά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος μας
Η πλευρά της Τεχεράνης χαρακτήρισε ως «τρελό» το αίτημα των ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία να καλυφθεί το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί λόγω των κυρώσεων
Οξύτατη κριτική απέναντι στις ΗΠΑ άσκησε σήμερα (8/6) ο επικεφαλής του Ιράν στον ΟΠΕΚ, Hossein Kazempour Ardebili, μετά το αίτημα της Ουάσιγκτον προς τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου ώστε να καλύψει το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τις κυρώσεις που θα επιβοληθούν σε βάρος της Τεχεράνης.
Συγκεκριμένα, ο Kazempour αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε ανεπίσημα από τη Σαουδική Αραβία και ορισμένους ακόμα παραγωγούς του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους, εκτιμώντας ότι ο ΟΠΕΚ δε θα ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Οργανισμού στη Βιέννη.
«Είναι τρελό το ότι βλέπουμε οδηγίες να έρχονται από την Ουάσιγκτον στη Σαουδική Αραβία ώστε να δράσει και να αποκαταστήσει το έλλειμμα στις εξαγωγές λόγων των παράνομων κυρώσεών της στο Ιράν και τη Βενεζουέλα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Kazempour στο Reuters.
Σημειώνεται ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση, ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ΟΠΕΚ δε θα ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Ουάσιγκτον κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας, όπως είχε συμβεί και κατά τις προηγούμενες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
«Κανείς στον ΟΠΕΚ δε θα δράσει εναντίον δύο εκ των ιδρυτικών μελών του», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του ιρανού αξιωματούχου, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ το δοκίμασαν την τελευταία φορά εναντίον του Ιράν, αλλά οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν τα 140 δολ. ανά βαρέλι».
Οι δηλώσεις του Kazempour έρχονται λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου θα συζητήσουν την πορεία της συμφωνίας για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές του 2017.
«Ο ΟΠΕΚ δε θα δεχθεί μία τέτοια ταπείνωση», υπογράμμισε ο ιρανός αξιωματούχος αναφορικά με το αίτημα των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αλαζονική» τη στάση της Ουάσιγκτον, η οποία υποτιμά «την ιστορία 60 ετών συνεργασίας μεταξύ ανταγωνιστών».
«Δε μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία αλλά πρέπει να οικοδομήσουμε μία καλύτερη ιστορία», καταλήγει ο επικεφαλής του Ιράν στον ΟΠΕΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης