Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί η Αργεντινή δανείστηκε από το ΔΝΤ 50 δισ. δολ. με επιτόκιο έως 4,96% - Η Ελλάδα είχε λάβει 31 δισ δολ.

Γιατί η Αργεντινή δανείστηκε από το ΔΝΤ 50 δισ. δολ. με επιτόκιο έως 4,96% - Η Ελλάδα είχε λάβει 31 δισ δολ.
Το ΔΝΤ δέχθηκε να δώσει δάνειο ύψους 50 δισ. δολ. στην Αργεντινή, προκειμένου η χώρα να ενισχύσει την εύθραυστη οικονομία της, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για βαθιές μεταρρυθμίσεις για να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες
To μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του ΔΝΤ έλαβε η Αργεντινή καθώς στις 7 Ιουνίου 2018 ήρθε σε συμφωνία με το Ταμείο για να της χροηγηθεί δάνειο στήριξης 50 δισεκ. δολαρίων.
Το επιτόκιο του δανείου του ΔΝΤ προς την Αργεντινή κυμαίνεται στο εύρος μεταξύ 1,96% έως 4,96%.
Να σημειωθεί ότι οι αρχές της Αργεντινής και το προσωπικό του ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία στις 7 Ιουνίου 2018 σχετικά με μια συμφωνία stand-by (Staff-Level Agreement) διάρκειας 36 μηνών (SBA) ύψους 50 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ (ή περίπου 35,379 δισεκατομμύρια SDR τραβηκτικά δικαιώματα ή περίπου 1110% της ποσόστωσης της Αργεντινής στο ΔΝΤ).

(Σημείωση bankingnews: Αφού το μέγιστο της ποσόστωσης είναι 145% σε ετήσια βάση και σωρευτικά 435% αυτό συνεπάγεται ότι το ΔΝΤ θα έχει πλήρη έλεγχο στην Αργεντινή
Εξαιρετική πρόσβαση. Το ΔΝΤ μπορεί να χορηγεί ποσά που υπερβαίνουν τα κανονικά όρια, κατά περίπτωση, στο πλαίσιο της πολιτικής Εξαιρετικής Πρόσβασης, η οποία συνεπάγεται ενισχυμένο έλεγχο από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου στην χώρα)

Μάλιστα, τη στιγμή που η Ελλάδα έλαβε από το Ταμείο δάνειο 31 δισ. δολ., η Αργεντινή πήρε δάνειο 50 δισ. δολαρίων, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια χώρα την οποία η JP Morgan χαρακτηρίζει καταδικασμένη.
Σύμφωνα με το γράφημα της JP Morgan, το συνολικό έλλειμμα της χώρας, που περιλαμβάνει πληρωμές τοκοχρεολυσίων, ήταν 6,5% πέρυσι.
Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα το 2017 ήταν 3,9%.



«Είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο αποφεύγοντας την κρίση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Nicolás Dujovne.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Αργεντινή θα λάβει 30% του δανείου ή 15 δισεκ. δολάρια άμεσα μετά την έγκριση που θα δώσει το ΔΝΤ σε συνεδρίαση των αρμόδιων οργάνων στις 20 Ιουνίου 2018 ενώ θα εφαρμοστεί και ένα πρόγραμμα λιτότητας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας η χώρα θα πρέπει παρουσιάσει έλλειμμα 1,3% το 2019 και 2,7% φέτος, ενώ ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος το 2020.
Κι ενώ οι προηγούμενοι στόχοι του 2,2% και 3,2% ήταν αστήρικτοι, το τελευταίο πρόγραμμα όχι μόνο έχει μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά εάν η Ελλάδα αποτελεί μια ένδειξη, η κρίση της Αργεντινής θα είναι ακόμα χειρότερη.
Επιπλέον η Αργεντινή, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πρέπει να συμφωνήσει στην επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίου μειώνει το έλλειμμα της.
«Αυτό είναι ένα σχέδιο που ανήκει και σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της Αργεντινής, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας προς όφελος όλων των κατοίκων της Αργεντινής» ανέφερε στη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

Το δεύτερο πρόγραμμα για την Αργεντινή

Εν τω μεταξύ, πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Αργεντινή μέσα σε δύο δεκαετίες και έπειτα από τρεις αυξήσεις επιτοκίων που ώθησαν τα κόστη δανεισμού πάνω από το 40% αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν την υποτίμηση του νομίσματος.
Σημειώνεται ότι το pesos το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής υποχώρησε κατά 25% έναντι του δολαρίου το 2018 για να φτάσει στα 25,55 pesos ανά δολάριο στις 8 Ιουνίου 2018 ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι εκροές κεφαλαίων.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Federico Sturzenegger, δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος σε περιόδους «διαταραχώ», αν και είναι πιθανό να μην επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού.
Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να περάσει νόμο που θα δίνει στην κεντρική τράπεζα περισσότερη αυτονομία.




Κακή ιδέα το νέο πρόγραμμα

Πάντως ό,τι συνέβη το 2000 - όταν το ΔΝΤ συμφώνησε με την Αργεντινή ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης - αποδεικνύει γιατί το νέο πρόγραμμα είναι λάθος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει ότι τα λάθη του που συνέβαλαν στην εμβάθυνση της κρίσης της Αργεντινής.
Σε σχετική του έκθεση, το ΔΝΤ ανάφερε ότι θα έπρεπε να είχε εμποδίσει την κυβέρνηση της Αργεντινής να ακολουθήσει κακές οικονομικές πολιτικές.
«Η επιτήρηση του ΔΝΤ δεν κατάφερε να επισημάνει τις αυξανόμενες αδυναμίες στην επιλογή των πολιτικών από την κυβέρνηση και το ΔΝΤ υπέπεσε σε λάθη υποστηρίζοντας ανεπαρκείς πολιτικές για πολύ καιρό», αναφερόταν στην έκθεση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης