Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ναυαγεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μόνη λύση το IPO αρχές 2019 - Δεν περνάει η πρόταση της Gongbao, αποχώρησε η Fosun

tags :
Ναυαγεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μόνη λύση το IPO αρχές 2019 - Δεν περνάει η πρόταση της Gongbao, αποχώρησε η Fosun
Η διαδικασία του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής οδηγείται σε ναυάγιο - Η καλύτερη λύση είναι το IPO
Η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής οδηγείται σε ναυάγιο καθώς η μη συμμετοχή της κινεζικής Fosun σε συνδυασμό με την πρόταση της άλλης κινεζικής εταιρίας Gongbao (Shanghai Gongbao Business Consulting) δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία.
Η μόνη ουσιαστική λύση για την Εθνική Ασφαλιστική είναι το IPO εισαγωγή και διάθεση μετοχών της εταιρίας στο ελληνικό χρηματιστήριο αρχές 2019.
Στην ανακοίνωση της η Εθνική επικαλείται αυτή την εναλλακτική λύση της διεθνούς προσφοράς που δείχνει ότι και η μητρική Εθνική τράπεζα διαβλέπει τα οφέλη του IPO. 
Για το χρηματιστήριο της Ελλάδος ένα τόσο μεγάλο IPO θα είναι σημαντικό χρηματιστηριακό γεγονός και θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.
Ταυτόχρονα γεννώνται πολλά ερωτήματα γιατί ενώ η Fosun είχε ζητήσει αποκλειστικότητα στις διαπραγματεύσεις εμφανίστηκε στην διαδικασία και η Gongbao που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή κινεζική εταιρία;
Εάν η διαπραγμάτευση ήταν εστιασμένη μόνο στην Fosun θα είχαμε deal στην Εθνική Ασφαλιστική;
Η απάντηση είναι...ναι εάν είχε τηρηθεί η αποκλειστικότητα η Fosun θα αγόραζε την Εθνική Ασφαλιστική αλλά με υποθέσεις ως γνωστό deal δεν κλείνονται....
Η Gongbao κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του 75% με τίμημα περίπου 618 με 645 εκατ ευρώ με βάση ορισμένες πληροφορίες....ωστόσο η σύνθεση της πρότασης της είναι μάλλον απίθανο να γίνει αποδεκτή.
Η Εθνική τράπεζα δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακυρώσει την διαδικασία και να επανασχεδιάσει την στρατηγική της. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κινεζική Fosun δεν συμμετείχε στην διαδικασία για δύο λόγους
1)Είχε θέσει ως ρήτρα ότι δεν θα δεχθεί άλλο υποψήφιο στην διαδικασία μετά την ακύρωση της EXIN, ζητούσε αποκλειστικότητα.
Μάλιστα η Fosun είχε αναφέρει ότι η Εθνική πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο στην διαδικασία του διαγωνισμού - βάσει των προσφορών - δηλαδή την Fosun και όχι να δημιουργήσει συνθήκες διαγωνιστικής διαδικασίας με την Gongbao.
2)O δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις δυσμενείς εξελίξεις στην Folli Follie.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Αναφορικά με τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι παρέλαβε και θα εξετάσει μία δεσμευτική προσφορά από τον κινέζικο Όμιλο εταιρειών Gongbao.
Πρωταρχικός στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η διαδικασία να γίνει σε απόλυτη συμμόρφωση με τους όρους του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών, των μετόχων και των εργαζομένων της.
Οι ιστορικές αξίες και ο σημαντικός ρόλος του Ομίλου της ΕΤΕ στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος επιβάλουν την εξέταση όλων των βέλτιστων λύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας Διεθνούς Δημόσιας Προσφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα συνεργάζεται στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικότερα με τη DGComp, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
H Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε σημαντική εξέλιξη.

Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews

Εκτός διαγωνισμού για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής αποφάσισε να μείνει ο κινεζικός όμιλος Fosun, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του bankingnews εξέλιξη που αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την διαγωνιστική διαδικασία.

Έτσι, η Εθνική τράπεζα έχει μόνο την δεσμευτική προσφορά της Gongbao (Shanghai Gongbao Business Consulting), για το ύψος της οποίας δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία επίσημη ανακοίνωση.
Ορισμένες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά της ήταν κάτω από το εύρος 620 με 650 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Gongbao δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια και ρευστότητα για να στηρίξει μόνη της την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Οι διαρροές ότι θα την στηρίξει μεγάλη κινεζική τράπεζα δεν είναι βέβαιο ότι όντως αυτό θα συμβεί.
Η Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι και ο πωλητής της Εθνικής Ασφαλιστικής μπορεί επιδιώκει να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης, καθώς αυτό έχει εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, αλλά και συναινεί και ο βασικός μέτοχος το ΤΧΣ με ποσοστό 40,6%...ωστόσο οι νέες εξελίξεις καθιστούν πολύ δύσκολη την πώληση.
Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία, ακόμη κι αν δεν κηρυχθεί άγονη, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, αφού θα πρέπει να περάσει από έναν σημαντικό και “δύσκολο” κύκλο εποπτικών μηχανισμών.
Οπότε, πριν τον Σεπτέμβριο, δεν θα υπάρξει οριστική απάντηση για το ποιος τελικώς θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Σύμφωνα με πηγές, η αποχώρηση της Fosun συνδέεται με τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική αγορά, ιδίως μετά τις εξελίξεις στην Folli Follie.
Ο κινεζικός όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία επαναξιολόγησης  της στρατηγικής του στην ελληνική αγορά, καθώς παρά τη στήριξη που παρείχε στον όμιλο Folli Follie τελικώς οι εξελίξεις αλλά και οι χειρισμοί γύρω από το ζήτημα την έχουν αφήσει εκτεθειμένη προς τους μετόχους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης