Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέσω sms θα δηλώνονται οι υπερωρίες στην ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιουλίου

tags :
Μέσω sms θα δηλώνονται οι υπερωρίες στην ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιουλίου
Οι σχετικές ρυθμίσεις είχαν ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2017
Από την 1η Ιουλίου η δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του σχετικού εντύπου και μέσω της αποστολής μηνύματος με την χρήση κινητού τηλεφώνου.
Η υπουργική απόφαση που υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ορίζει ότι Θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών έως την 1η Σεπτεμβρίου, όποτε η υποβολή θα γίνεται μόνο με το νέο τρόπο.  Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής, από την 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή τροποποίησης ωραρίου μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
Οι σχετικές ρυθμίσεις είχαν ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2017 με στόχο την καταπολέμηση της απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας αλλά παρέμεναν ανενεργές.
Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής αποτύπωσης των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην διαδικασία υποβολής εντύπων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, περιγράφεται η διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 38 του Ν.4488/17 για την ηλεκτρονική αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, μόνο εφόσον ο ίδιος έχει συνυπογράψει ή ενημερωθεί με εξώδικο. Η θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου θεραπεύει φαινόμενα στρέβλωσης που είχαν παρατηρηθεί, με εργοδότες να προβαίνουν σε αναληθείς αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Η Υπουργική Απόφαση ορίζει τον τρόπο υποβολής του σχετικού εντύπου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ υπογεγραμμένου και από τον εργαζόμενο είτε της εξώδικης δήλωσης του εργοδότη και της έκθεσης επίδοσής της στον εργαζόμενο από δικαστικό επιμελητή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης