Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Αναγκαία η στενότερη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών και τελωνειακών αρχών των κρατών της ΕΕ

Κομισιόν: Αναγκαία η στενότερη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών και τελωνειακών αρχών των κρατών της ΕΕ
Οι προτάσεις της Επιτροπής στοχεύουν σε μία πιο αποτελεσματική συνεργασία
Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία των φορολογικών και των τελωνειακών αρχών της Ένωσης τονίζει η Κομισιόν, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα στηριχθεί η οικονομία αλλά και η ευημερία των πολιτών.
Η Επιτροπή στα πλαίσια του προϋπολογισμού της ΕΕ για το διάστημα 2021 - 2027 προτείνει για να καταστεί η φορολογική και τελωνειακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών καλύτερη και αποτελεσματικότερη.
Η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών θα δώσει στη ΕΕ τη δυνατότητα να συνεχίσει να προσφέρει στις επιχειρήσεις απρόσκοπτη και εύκολη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η άνθηση του εμπορίου, να προστατεύει τους πολίτες από τα επικίνδυνα εμπορεύματα που εισέρχονται στην Ένωση από τα εξωτερικά μας σύνορα και να εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν τα μέσα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
Ο Pier Moscovici, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Η προστασία του τελωνειακού εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή των κοινών μας κανόνων για τη φορολογία απαιτούν στενή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών.
Τα νέα μας προγράμματα «Τελωνεία» και «Fiscalis» θα συμβάλουν στην επίτευξη αυτών των στόχων.
Με ελάχιστο κόστος, παρέχουν πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, προσφέροντας πρωτοφανή πλεονεκτήματα στις φορολογικές και τελωνειακές αρχές των κρατών μελών, όταν αυτές συνεργάζονται προς το συμφέρον των πολιτών και των επιχειρήσεών μας».
Η Επιτροπή προτείνει μια συνεχιζόμενη χρηματοδοτική δέσμευση ύψους 950 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα της ΕΕ «Τελωνεία» και 270 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Fiscalis», που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα μόλις το 0,07 % και το 0,02 % του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ.
Το νέο πρόγραμμα «Τελωνεία» θα συμβάλει στη δημιουργία σύγχρονης τελωνειακής ένωσης, που θέτει τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων της ΕΕ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της με τους εξής τρόπους:

- Αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων ανάμεσα στις εθνικές τελωνειακές διοικήσεις, προκειμένου να εντοπίζουν καλύτερα τη ροή των επικίνδυνων προϊόντων και των προϊόντων απομίμησης/παραποίησης: το 2017 κατασχέθηκαν στα σύνορα της ΕΕ συνολικά 2,7 εκατομμύρια τεμάχια πυρομαχικών και 188 000 τεμάχια εκρηκτικών·

- συνεχιζόμενη διευκόλυνση των αυξανόμενων εμπορικών συναλλαγών: το περασμένο έτος οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ διεκπεραίωσαν 331 εκατομμύρια διασαφήσεις·

- υποστήριξη των τελωνειακών αρχών όσον αφορά την προστασία των δημοσιονομικών και οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, καθώς και την ορθή είσπραξη των τελωνειακών δασμών, του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Το νέο πρόγραμμα θα βελτιώσει την ικανότητα των τελωνειακών διοικήσεων να ανταποκρίνονται στην αύξηση του εμπορίου και στα μεταβαλλόμενα οικονομικά και εργασιακά μοντέλα, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εμπόριο και η τεχνολογία blockchain και θα ενισχύσει τη διατομεακή συνεργασία και κατάρτιση·

- σχεδιασμός καλύτερων στρατηγικών διαχείρισης του κινδύνου για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και για την ενίσχυση της ικανότητάς της να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απειλές κατά της ασφάλειας και στο διεθνικό έγκλημα.

Το νέο πρόγραμμα «Fiscalis» θα στηρίξει τη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών και θα συμβάλει αποτελεσματικότερα στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, με τους εξής τρόπους:

- Δημιουργία καλύτερων και περισσότερο συνδεδεμένων συστημάτων ΤΠ, τα οποία κάθε κράτος μέλος θα έπρεπε να αναπτύξει μόνο του σε διαφορετική περίπτωση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανάπτυξη και συντήρηση διαλειτουργικών και αποδοτικών ως προς το κόστος λύσεων ΤΠ για τη στήριξη των φορολογικών αρχών όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ·

- Ανταλλαγή ορθών πρακτικών και κατάρτισης για την ενίσχυση της αποδοτικότητας: Μεταξύ άλλων, θα συμβάλει στην αποφυγή του περιττού διοικητικού φόρτου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ) στις διασυνοριακές συναλλαγές και θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των 423 000 επαγγελματιών του τομέα της φορολογίας που έχουν καταρτιστεί από το 2014·

- εφαρμογή κοινών δράσεων στη διαχείριση κινδύνου και τους ελέγχους — από το 2014 έχουν οργανωθεί 1 000 τέτοιες δράσεις μεταξύ των κρατών μελών·

- προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης, ενίσχυση της καινοτομίας και διευκόλυνση της εφαρμογής νέων οικονομικών μοντέλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης