Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επανασχεδιάζει στρατηγική η Fosun στην Ελλάδα μετά την Folli Follie και Εθνική Ασφαλιστική, δυσαρέσκεια και για το Ελληνικό

Επανασχεδιάζει στρατηγική η Fosun στην Ελλάδα μετά την Folli Follie και Εθνική Ασφαλιστική, δυσαρέσκεια και για το Ελληνικό
Ο κινεζικός όμιλος Fosun επενασχεδιάζει την στρατηγική του γιατί βλέπει εμπόδια στην Ελλάδα
Οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις με την Folli Follie, την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση και το γεγονός ότι εμπλέκεται η ελληνική δικαιοσύνη υποχρεώνουν τον κινεζικό όμιλο Fosun να επαναξιολογήσει την στρατηγική του.
Τα μέτωπα στα οποία κινείται η Fosun είναι
-Η Fosun ενδιαφερόταν για την Εθνική Ασφαλιστική αλλά τελικώς αποχώρησε από την διαδικασία
- Στην Folli Follie παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή
-Η συμμετοχή στο Ελληνικό που αποτελεί εκ των βασικών επενδυτών του Project
-Η συμμετοχή στην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος

Με βάση ορισμένες πηγές η Κινεζική Fosun εκφράζει την δυσφορία της για τα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα.
Στην Folli Follie έχει δημιουργηθεί ένα σκηνικό απαξίωσης, στο Ελληνικό η επένδυση είναι παγωμένη εδώ και 4 χρόνια.
Στην Εθνική Ασφαλιστική δεν τηρήθηκε η ρήτρα που είχαν θέσει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο κινεζικοί όμιλοι.
Η Fosun ήθελε στην διαγωνιστική διαδικασία να ξεκινήσει συνομιλίες με την Εθνική και όχι να συμμετάσχει ξανά σε μια ασαφή διαδικασία.
Η ρήτρα δεν τηρήθηκε.
 
Οι δύο λόγοι για τους οποίους αποχώρησε από την Εθνική Ασφαλιστική η Fosun

O κινεζικός όμιλος Fosun αποχώρησε από την διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά βάση για δύο λόγους
1)Είχε θέσει ως ρήτρα ότι για να συμμετάσχει στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής άπαξ και υπήρξε εν εξελίξει διαγωνισμός, η Εθνική θα έπρεπε να αποταθεί στον δεύτερο στην σειρά πλειοδότη μετά την αποχώρηση της EXIN.
Η Fosun ουσιαστικά είχε πει ότι εάν στην διαγωνιστική διαδικασία συμμετάσχει και η Gongbao ο έτερος κινεζικός όμιλος δεν θα συμμετάσχει.
2) Η υπόθεση της Folli Follie έχει προβληματίσει τον Κινεζικό όμιλο.

Ποια στάση θα κρατήσει στην Folli Follie η Fosun;

Η Fosun ως εκ των βασικών μετόχων με 16,37% της Folli Follie έχει κρατήσει πολύ προσεκτική στάση ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζει τις εξελίξεις – και ειδικά τις δικαστικές – με μεγάλη απογοήτευση.
Ο αντιπρόεδρος της Fosun ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie και αποχώρησε κυρίως γιατί υπάρχει ενόχληση στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, οι κινέζοι να οδηγούνται στην ελληνική δικαιοσύνη για να απολογηθούν.
Η Folli Follie πάντως όπως έγκαιρα είχε προαναγγείλει το bankingnews προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο ωστόσο χρειάζονται και άλλες καθώς και άλλα μέτρα θεραπείας σοκ.
Η Folli Follie πάντως θα ξεκινήσει νομική έρευνα την οποία θα αναθέσει σε ειδικευμένο νομικό οίκο ώστε να ελεγχθούν οι δραστηριότητες στην Κίνα και Ασία.
Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις ανάθεσης στον ορκωτό ελεγκτή EY που θα ελέγξει τον ισολογισμό χρήσης 2017…αποδίδεται στον ορκωτό ελεγκτή.
Επειδή έπρεπε να ετοιμάσει τα νομικά κείμενα για 30 χώρες και 70 θυγατρικές έπρεπε να υπάρξει σημαντική προετοιμασία από την EY.
H Fosun έχει πάντως ορισμένα σχέδια για την Folli Follie τα οποία θα παρουσιάσει προσεχώς.

Προβληματισμός της Fosun για το Ελληνικό και τις καθυστερήσεις

Έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που σχηματίστηκε το επενδυτικό σχήμα για το Ελληνικό και το Project Ελληνικό δεν έχει ξεκινήσει.
Να σημειωθεί ότι μαζί με την Lamda, η Fosun είναι εκ των βασικών επενδυτών του σχήματος μαζί με την Al Madar.
Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν εμφανίζουν την Fosun να μην μπορεί να υλοποιήσει project στην Ελλάδα πλήττοντας την φήμη της εταιρίας.

Συμμετέχει στην διαδικασία εξαγοράς της Επενδυτικής Τράπεζας

Η Fosun συμμετέχει στην διαδικασία εξαγοράς της Επενδυτικής Τράπεζας με την μη δεσμευτική της πρόταση να κινείται οριακά χαμηλότερα του 1 φορά το book λίγο κάτω από 80-81 εκατ ευρώ.
Δεν είναι σαφές εάν υπάρχει ενδιαφέρον και εάν προχωρήσει στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικής προσφοράς.
Να σημειωθεί ότι 7 ή 8 συμμετείχαν σε σύνολο 13 στην υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς με τις σημαντικότερες προσφορές να έχουν υποβάλλει Fosun, Βαρδινογιάννης, Blackstone κ.α..
Η Praxia Bank συμμετείχε στην διαδικασία με 45 εκατ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης