Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρυπτονομίσματα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων έχουν κλαπεί από χάκερς το 2018

tags :
Κρυπτονομίσματα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων έχουν κλαπεί από χάκερς το 2018
Ποσά-μαμούθ κλέβουν από τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης ψηφιακών νομισμάτων οι χάκερς 
Στο ποσό των 1,1 δισεκ. δολαρίων υπολογίζονται οι κλοπές ψηφιακών νομισμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί (έως 7 Ιουνίου) εντός του 2018, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Carbon Black, που παραθέτει το κανάλι CNBC.
Μέσω και του «σκοτεινού» (dark) διαδικτύου και κακόβουλων λογισμικών, οι χάκερς (ή, πιο εύστοχα, κράκερς) «επιτίθενται» στους ιδιώτες και στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης ψηφιακών νομισμάτων, αποσπώντας κρυπτονομίσματα.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Carbon Black, οι «κλοπές» δεν αποκλείεται να οργανώνονται από καρτέλ, ωστόσο, τις περισσότερες φορές, ο δράστης είναι απλά ένα άτομο, άκρως εξειδικευμένο στους υπολογιστές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου «howmuch.net», από τον Ιούνιο 2016 έχουν διαπιστωθεί 12 κυβερνοεπιθέσεις εναντίον πλατφορμών διαπραγμάτευσης ψηφιακών νομισμάτων με λεία άνω των 10 εκατ. δολαρίων, όταν μέχρι τότε είχε λάβει χώρα μόλις μία.
Μεγαλύτερη παραμένει αυτή στην πλατφόρμα «Mt. Gox», το 2014, όταν οι χάκερς έκλεψαν Bitcoins συνολικής αξίας 450 εκατ. δολαρίων (η τωρινή αξία ανέρχεται σε 6 δισεκ. δολάρια)!
Αναλυτικότερα, οι μεγαλύτερες κλοπές, έως την 24η Μαΐου 2018:



Κλοπή και ηλεκτρικής ενέργειας από τους χάκερς

Ο αριθμός των κυβερνο-επιθέσεων με απώτερο σκοπό τον έλεγχο του υπολογιστή και, μετέπειτα, την «εξόρυξη» (mining) ψηφιακών νομισμάτων («cryptojacking»), εκτοξεύθηκαν κατά 8.500% το περασμένο έτος, σύμφωνα με έκθεση (2018 Internet Security Threat Report) που συνέταξε η Symantec.
Αξίζει να σημειωθεί το σχόλιο της Symantec, η οποία εκτιμά πως το cryptojacking δεν αποτελεί επί της ουσίας έγκλημα, απλά προκαλεί επιβράδυνση των υπολογιστικών συστημάτων και υπερθέρμανση του τροφοδοτικού.
Το cryptojacking πραγματοποιείται μέσω διαφόρων αναξιόπιστων λογισμικών που «κατεβάζει» ο χρήστης στον υπολογιστή του, αλλά και από ιστότοπος όπως το «Pirate Bay».
Οι περισσότερες επιθέσεις cryptojacking (24,47% επί του συνόλου) καταγράφηκαν το περασμένο έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία και η Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης