Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (Versal A.Ε.Π.Ε.Υ.): Μόνο οι επενδύσεις θα μας βγάλουν από την κρίση

Κων. Φέγγος (Versal A.Ε.Π.Ε.Υ.): Μόνο οι επενδύσεις θα μας βγάλουν από την κρίση
Κανείς όμως δεν επενδύει σε μια υπερφορολογούμενη χώρα
Μετά το πρόσφατο στραπάτσο, το χρηματιστήριο προσπαθεί να βρει ξανά το βηματισμό του και να οριοθετήσει στηρίξεις και αντιστάσεις.  
Οι 735 μονάδες του Γενικού Δείκτη φαίνεται να αποτελούν σημαντικότατη στήριξη μετά την πρόσφατη πτώση, αλλά στηρίξεις υπάρχουν και σε ψηλότερα νούμερα μεταξύ 750 και 765 μονάδων.  Αντίσταση στις 780, 796, 805 και 820 μονάδες.
Η εβδομάδα που πέρασε είχε πολλά σημαντικά γεγονότα που συνδυαζόμενα μας δίνουν το στίγμα που βαδίζουμε.
Τέτοια είναι:

- Η συμπεριφορά της διοίκησης της Follie, που δείχνει πως η εταιρία έχει πολλά να κρύψει.

- Oι καταστάσεις που εξελίσσονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την απεργία, την πτώση του server και την αλλοπρόσαλλη στάση σε διάφορα θέματα.

- Το κλείσιμο μιας μικρής χρηματιστηριακής που μπορεί να αφήσει και άλλα στίγματα στην αξιοπιστία της αγοράς.

Η απόφαση μιας εισηγμένης να μην προχωρήσει στη σύσταση ΑΕΕΑΠ (εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητα) που θεωρητικά είναι σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης της οικονομίας.
Σε πολιτικό επίπεδο έχουμε τις διενέξεις με τους Τούρκους, την ακατανόητη επιμονή να προχωρήσει το Σκοπιανό και διενέξεις με όλους τους γείτονες.
Η αξιολόγηση προχωρά όπως αναμενόταν.  
Δηλαδή η Ελλάδα θα κάνει το ελάχιστον δυνατόν και δεν θα πάρει  τίποτα ουσιαστικό, μεταθέτοντας έτσι το πρόβλημα για το μέλλον.
Αυτά σε συνδυασμό με τον διεθνή εμπορικό πόλεμο και τις γεωπολιτικές ανησυχίες, δημιουργούν ένα σκηνικό μεγάλης αστάθειας, σε μια Ελλάδα που περιμένει τον τουρισμό να τη σώσει.
Πρέπει οι Έλληνες, κάποτε να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε επιτήρηση για χρόνια, είτε με μνημόνια, είτε με προγράμματα, είτε με ότι άλλο εφεύρουμε σαν λέξη.
Σε τέτοια επιτήρηση, δεν υπάρχει πιθανότητα εφαρμογής του Κεϋνσιανού μοντέλου για αύξηση της ζήτησης και ενίσχυσης της οικονομίας.  
Η κατανάλωση θεωρείται από τους δανειστές αμαρτία, όταν δεν αποπληρώνουμε τα χρέη μας, οπότε δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο μοναδικός μοχλός της οικονομίας μας.  
Η λύση μπορεί να είναι η αύξηση της προσφοράς, που σημαίνει αύξηση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών. Αυτό όμως προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις.
Κανείς όμως δεν επενδύει σε μια υπερφορολογούμενη χώρα.
Οπότε πρέπει να μειωθούν οι φόροι.
Αυτό όμως προϋποθέτει την έγκριση των δανειστών, που θα δοθεί μόνο με αξιόπιστη δέσμευση ότι συγκρατούνται τα έξοδα.
Εναλλακτικά μπορούν να δημιουργηθούν επενδυτικά σχήματα, που να πείσουν τους επενδυτές ότι τους εξασφαλίζουν μειωμένη φορολογία.  
Σε πολλές χώρες δημιουργούνται οικονομικές ζώνες με μειωμένη φορολογία, αλλά αυτό συνήθως αφορά άμεσες ξένες επενδύσεις μεγάλου μεγέθους και συνήθως αδικεί τους υπηκόους της χώρας.
Σε μια οικονομία όπως η Ελλάδα με μικρότερες μονάδες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν  επενδυτικά σχήματα μέσω χρηματιστηρίου, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια και οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, τα funds (hedge funds και άλλα), οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), crowdfunding και άλλα.  
Τα σχήματα αυτά θα πρέπει να απαλλάσσονται από φόρους, να έχουν ελαφρύ ρυθμιστικό πλαίσιο και να εξασφαλίζουν στον επενδυτή διαφάνεια.   
Αυτό εξασφαλίζεται με την εποπτεία των σχημάτων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), που θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και ανεξάρτητη.
Τέτοια επενδυτικά σχήματα είναι πολύ συνήθη σε άλλες χώρες και οι δανειστές εύκολα μπορούν πειστούν να τα επιτρέψουν και να τα πριμοδοτήσουν.  
Τελευταία μάλιστα οι δανειστές έχουν επιβάλλει ορισμένες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, να περνούν μέσα από σχήματα εποπτευόμενα από την ΕΚ, για να βελτιώνεται η διαφάνεια.
Τέτοια σχήματα είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον τη δεκαετία του ’90 και βοήθησαν πολύ την ανάπτυξη.
Φυσικά στην Ελλάδα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο.  
Όλα αυτά τα σχήματα έχουν φορολογία περίπου σαν ανώνυμες εταιρείες και όπου αυτό δεν ισχύει, φροντίζουμε να την αυξήσουμε.  
Η φορολογία για τις ΑΕΕΑΠ για παράδειγμα οκταπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ η υποχρέωση για ΕΝΦΙΑ εξισώθηκε με τις ανώνυμες εταιρίες.
Όσον αφορά δε το ρυθμιστικό πλαίσιο, αυτό συνεχώς αυστηροποιείται, κάνοντας τους επενδυτές να μην βλέπουν κανένα όφελος σε τέτοια επενδυτικά σχήματα.
Όσο πιο γρήγορα βελτιώσουμε τις συνθήκες για επενδύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση.

Κωνσταντίνος Β. Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης