Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Γερμανία, Βέλγιο, Ν. Αφρική, Δομινικανή Δημοκρατία και Ινδονησία τα νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Reuters: Γερμανία, Βέλγιο, Ν. Αφρική, Δομινικανή Δημοκρατία και Ινδονησία τα νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Θα αντικαταστήσουν από την 1/1/2019 την Ακτή Ελεφαντοστού, την Ισημερινή Γουινέα, το Περού, το Κουβέιτ και την Πολωνία, που ολοκληρώνουν τη διετή θητεία τους
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Ν. Αφρική, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ινδονησία για να γίνουν μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για δύο χρόνια, αρχής γενομένης από την 1/1/2019, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο σώμα του ΟΗΕ που έχει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις και να αποφασίσει τη χρήση βίας.
Η Ινδονησία πήρε περισσότερες ψήφους από τις Μαλδίβες και συγκεκριμένα 144 έναντι 46 για τη θέση της Ασίας - Ειρηνικού, συγκεντρώνοντας και τα 2/3 των ψηφισάντων (190) που απαιτούνται για την εκλογή ενός μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Ινδονησία που είναι η μεγαλύτερη χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία στον κόσμο θα επιδιώξουν μία παγκόσμια προσέγγιση κατανόησης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και του ριζοσπαστισμού, κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας της, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της.
Η Ινδονησία βίωσε τις χειρότερες βομβιστικές επιθέσεις από το 2005 τον περασμένο μήνα, όταν έχασαν τη ζωή τους 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 13 από τους δράστες.
"Το ζήτημα της Παλαιστίνης ανησυχεί επίσης την Ινδονησία" πρόσθεσε ο υπουργός.
Η Γερμανία πήρε 184 ψήφους, όσες και η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ν. Αφρική 183 και το Βέλγιο 181.
Συνήθως υπάρχει εξαρχής συμφωνία για τις χώρες που θα εκπροσωπήσουν κάθε ήπειρο, κι έτσι δεν υπάρχει αγωνία κατά την ψηφοφορία.
Τα πέντε νέα μέλη, μαζί με τα πέντε που είχαν εκλεγεί το 2017 και τα μόνιμα μέλη που είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία και έχουν και δικαίωμα βέτο, θα απαρτίζουν πλέον το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τα πέντε μέλη των οποίων ολοκληρώνεται η θητεία το 2019 είναι η Ολλανδία, η Σουηδία, η Βολιβία, η Αιθιοπία και το Καζακστάν.
Οι πέντε χώρες που θα αποχωρήσουν το 2018, καθώς ολοκληρώνεται η διετής θητεία τους είναι η Ακτή Ελεφαντοστού, η Ισημερινή Γουινέα, το Κουβέιτ, το Περού και η Πολωνία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης