Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεταμένο το κλίμα στη σύνοδο της G7 – Προσπάθειες για την έκδοση ενός τελικού ανακοινωθέντος

Τεταμένο το κλίμα στη σύνοδο της G7 – Προσπάθειες για την έκδοση ενός τελικού ανακοινωθέντος
Oι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας θα προσπαθήσουν να εκπονήσουν μια κοινή ανακοίνωση που να κλείνει τις διήμερες συζητήσεις
Ολοκληρώνεται σήμερα, Σάββατο 9/6, η σύνοδος κορυφής G7, ωστόσο, δεδομένου ότι οι συνομιλίες στον Καναδά όπου και γίνεται φαίνεται πως είναι τεταμένες, οι προσπάθειες για να μειωθούν τα ρήγματα που άνοιξε ο D. Trump, αλλά και για την έκδοση ενός τελικού ανακοινωθέντος συνεχίζονται.
Ήδη, από την πρώτη ημέρα των συνομιλιών πολλοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.
Ωστόσο, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας θα προσπαθήσουν να εκπονήσουν μια κοινή ανακοίνωση που να κλείνει τις διήμερες συζητήσεις στη Λα Μαλμπέ, μια μικρή τουριστική πόλη στον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου στο Κεμπέκ (ανατολικός Καναδάς).
Σημειώνεται ότι η αντιπαράθεση εστιάζεται  στην πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump σε θέματα εμπορίου και ειδικότερα, στην επιβολή δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου.
Είναι δε, η πρώτη φορά που συνεδριάζει η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών μετά την έναρξη της ισχύος των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Δεν αποκλείεται εξαιτίας των διαφωνιών των υπόλοιπων έξι χωρών με τις ΗΠΑ ο Καναδάς να παρουσιάσει ένα απλό κείμενο στο οποίο θα δίνεται μια σύνοψη της συνόδου και θα περιγράφονται τα θέματα στα οποία συμφωνούν οι έξι χώρες.
Μάλιστα, μέλη των αντιπροσωπειών κάνουν πιο πιθανόν λόγο για κάποιον συμβιβασμό, που θα μπορούσε να έχει τη μορφή ενός κειμένου που θα υπογραφεί από τους επτά και σε μερικά σημεία θα είναι συναινετικό, ενώ θα επιφυλάσσει χωριστές παραγράφους στη διαφωνούσα άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών στα πιο ευαίσθητα σημεία: το εμπόριο, τις συμφωνίες με το Ιράν και για το κλίμα.
Επιπλέον, ένα άλλο σενάριο θα ήταν να εκδοθεί μια "δήλωση" υπογραμμένη μόνο από την καναδική προεδρία της G7, όπου θα διαπιστώνονται οι  τις διαφωνίες.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι  γύρισαν την πλάτη σε αυτό που προτάθηκε από τον D. Trump περί ενδεχόμενης επιστροφής της Ρωσίας στους κόλπους της ομάδας, από την οποία αποκλείσθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς  συμφώνησαν ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις προκειμένου να επανενταχθεί η Ρωσία στην Ομάδα αυτή.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της A. Merkel «μια επιστροφή της Ρωσίας στο σχήμα G7 δεν είναι δυνατή όσο δεν θα βλέπουμε ουσιαστικές προόδους σε σχέση με το ουκρανικό πρόβλημα».
Πάντως, προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι όσον αφορά το εμπόριο έγιναν από την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία είχε μια κατ' ιδίαν συζήτηση με τον Trump, προτείνοντας, σύμφωνα με γαλλική πηγή, να ανοίξει ένας διμερής διάλογος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της G7 θα γίνουν σήμερα διάφορες συνόδους εργασίας, όπως αυτής για το κλίμα , ενώ η σύνοδος θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με τις συνεντεύξεις Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς όμως της παρουσία του D. Trump, ο οποίος έφθασε στο Κεμπέκ τελευταίος το πρωί της Παρασκευής και φεύγει πρώτος έπειτα από 24 ώρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την Τρίτη 12/6 συνάντηση στη Σιγκαπούρη με τον Kim Jong Un.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης