Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Επιβεβαιώθηκε το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων στη σύνοδο G7 - Άγνωστο αν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν

tags :
BBC: Επιβεβαιώθηκε το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων στη σύνοδο G7 - Άγνωστο αν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν
Oι συνομιλίες κατά τη σύνοδο των G7 στον Καναδά δεν έδωσαν λύση στις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις άλλες βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, όπως μεταδίδει το BBC.
Οι εταίροι των ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένοι με την απόφαση του Donald Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, αυξάνοντας έτσι τους φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει και κάποια επικοινωνία για να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν αργά το Σάββατο 9/6.
Η διήμερη σύνοδος διεξάγεται σε προάστιο του Κεμπέκ.
Ο Trump αναμενόταν να φύγει νωρίτερα το Σάββατο 9/6 με προορισμό τη Σιγκαπούρη, όπου θα έχει τη συνάντηση με τον Kim Jong Un.
Aυτή η σύνοδος άρχισε άσχημα και μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς το κοινό ανακοινωθέν, διότι οι διαφωνίες ανάμεσα στον Trump και τους άλλους έξι ηγέτες δεν είναι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για την κλιματική αλλαγή, το Ιράν και τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης.
Η Angela Merkel υποστήριξε ότι είναι καλύτερα να τεθούν επί τάπητος ξεκάθαρα οι διαφωνίες, παρά να δοθεί μία ψεύτικη εντύπωση ενότητας.
Είναι πιο έντιμο, όπως τόνισε, ενώ άλλοι ηγέτες ανέφεραν ότι ακόμα υπάρχουν περιθώρια για συναίνεση και ο Trump είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί πρόοδος.
Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Trump είναι απομονωμένος.
Άλλωστε, θα φύγει πριν το τέλος της συνόδου για να μεταβεί στη Σιγκαπούρη για τη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του.
Τον Ιούνιο του 2018 ανακοίνωσε και επίσημα την επιβολή δασμών  25% και 10% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αντίστοιχα, για να ακολουθήσουν αντίμετρα από την ΕΕ.
Ο Καναδάς χαρακτήρισε παράνομους τους δασμούς.
Η Τheresa May δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει σθεναρά και ο Emmanuel Macron, είπε ότι πιστεύει πως όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί λύση.
Η Ρωσία έχει αποβληθεί από την G7 από το 2014, όταν προσάρτησε την Κριμαία, αλλά ο Trump έκανε ένα αίτημα - έκπληξη να συμπεριληφθεί ξανά η Μόσχα στη Σύνοδο, κάτι που απέρριψαν η Merkel και οι άλλοι ηγέτες.
Άλλη σύνοδος διεξάγεται παράλληλα στην Κίνα με τη συμμετοχή της Ρωσίας, του Ιράν, της Ινδίας του Πακιστάν και άλλων τεσσάρων κρατών της κεντρικής Ασίας.
Με την αποχώρησή του από τη Σύνοδο των G7 o Τrump θα χάσει και τις συνομιλίες για το κλίμα, ενώ ως γνωστόν έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 για την κλιματική αλλαγή.
To ίδιο έκανε και με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Η οικονομική ανάπτυξη, η ισότητα των φύλων, η παγκόσμια ασφάλεια, τα επαγγέλματα του μέλλοντος και η κλιματική αλλαγή και οι ωκεανοί είναι τα βασικά θέματα στην G7.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης