Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G7: Μικρή πρόοδος για την επίλυση των εμπορικών διαφορών ΗΠΑ - ΕΕ

Σύνοδος G7: Μικρή  πρόοδος για την επίλυση των εμπορικών διαφορών ΗΠΑ - ΕΕ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel πρότεινε τη σύσταση ενός μηχανισμού αξιολόγησης και διάλογου για την επίλυση των εμπορικών διαφορών των ΗΠΑ με τους εταίρους τους
Ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ καταγράφηκε στη σύνοδο κορυφής των G7, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο.
Όπως είπε Γάλλος αξιωματούχος, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων πρόκειται να ξεκινήσει διάλογος για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, ένα ζήτημα που έχει ρίξει βαριά τη σκιά του στη σύνοδο του Καναδά.
Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ έχουν δυσαρεστηθεί από την απόφαση του προέδρου Donald Trump επιβάλλει δασμούς  στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, την ΕΕ και το Μεξικό, ως τμήμα της πολιτικής του «America First».
«Η αρχή του διαλόγου συμφωνήθηκε, όλοι συμφώνησαν, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Trump» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος αξιωματούχος.
Οι ηγέτες των G7 επιχείρησαν να μεταπείσουν τον Trump σχετικά με τις αποφάσεις του στα εμπορικά θέματα αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλούμενος σχετικά στοιχεία, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στο διεθνές εμπόριο. 
Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από συνάντηση, που είχε με τον  Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron, έδειξε, να είναι διαλλακτικότερος.
«Κάτι πολύ θετικό πρόκειται να συμβεί», είπε ο Trump, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως γράφει το Reuters.
Από την πλευρά του  ο Macron σημείωσε ότι είναι δυνατή η προώθηση των εμπορικών ζητημάτων που έχουν διχάσει τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους.
«Νομίζω ότι στο εμπόριο υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε όλοι μαζί», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με το Trump.
«Διέκρινα προθυμία από όλες τις πλευρές  για την ανεύρεση συμφωνίας σχετικά με μία αμοιβαία, επωφελή προσέγγιση για τους ανθρώπους μας, τους εργαζόμενους και τις μεσαίες μας τάξεις», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel πρότεινε τη σύσταση ενός μηχανισμού αξιολόγησης και διάλογου για την επίλυση των εμπορικών διαφορών των ΗΠΑ με τους εταίρους τους, πρόταση που υποστηρίχθηκε και από άλλους ηγέτες παρόντες στη Σύνοδο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker πρότεινε να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, ώστε να συνδράμει τις προσπάθειες επίλυσης των διαφορών.
Πάντως οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο των G7 παραμένουν χαμηλές ενώ θεωρείται απίθανο να υπάρξει τελικό ανακοινωθέν.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης