Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Μόνο μία «αλλαγή φρουράς» στην Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον κόσμο

Business Insider: Μόνο μία «αλλαγή φρουράς» στην Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον κόσμο
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ «θα προσβλέπουν στην ημέρα που υπάρχει διαφορετική κυβέρνηση στις ΗΠΑ» εκτιμούν αναλυτές
Η επιβολή των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ σε χώρες, που είναι εταίροι και σύμμαχοί της, απειλεί να εκτροχιάσει τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις και μόνο ένα πράγμα, μπορεί να ανακόψει την πορεία αυτή είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Business Insider μεταφέροντας τις ανησυχίες κορυφαίων αξιωματούχων και αναλυτών για την πορεία των διατλαντικών σχέσεων και όχι μόνο.
Στη σκιά της συνόδου των G7 στο Κεμπέκ(8-9/6/2018) επισημαίνει, πως η βλάβη στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ, είναι σχεδόν ανεπανόρθωτη μετά τους επιθετικούς εμπορικούς περιορισμούς και μόνο η «αλλαγή φρουράς» στην αμερικανική κυβέρνηση, μπορεί να αποτελέσει το «φάρμακο».
«Αν υπήρχε μια διαφορετική κυβέρνηση των ΗΠΑ με διαφορετική ατζέντα, οι σχέσεις θα βελτιώνονταν πολύ γρήγορα» λόγω του μεγάλου μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας και του πρωταρχικού ρόλου του δολαρίου στην παγκόσμια χρηματοδότηση», σημειώνει ο Sebastian Mallaby του «Council on Foreign Relations» (CFR).
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ «θα προσβλέπουν στην ημέρα που υπάρχει διαφορετική κυβέρνηση στις ΗΠΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στη σύνοδο των ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον Καναδά, έκανε λόγο για ένα ιδιότυπο G6 και μία περίεργη χώρα απέξω, δηλαδή τις ΗΠΑ».
Ο Edward Alden επίσης  από το CFR, δήλωσε ότι «η αποκατάσταση των σχέσεων με τους άμεσους γείτονές μας, το Μεξικό και τον Καναδά, που είχαν την αίσθηση ότι η NAFTA θα τις προστατεύει από τα πιο ακραία προστατευτικά μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν εγκαταλείψει ουσιαστικά κάθε ελπίδα».
«Είναι λίγο χειρότερα τα πράγματα στη Βόρεια Αμερική - η βασική συμφωνία ήταν ότι οι γείτονες των ΗΠΑ θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης», δήλωσε ο Alden.
«Τόσο ο Καναδάς όσο και το Μεξικό πιστεύουν ότι τα οικονομικά τους συμφέροντα θα προστατευθούν σε κάποιο βαθμό από την αμερικανική κυβέρνηση.
Και με τις δύο χώρες η προσδοκία για βελτίωση των σχέσεων έχει υποστεί σοβαρή ζημιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ian Bremmer αναλυτής του Eurasia Group, εκτιμά πως η εντυπωσιακή μεταστροφή του ένθερμου συμμάχου των ΗΠΑ, Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος πλέον ασκεί δριμεία κριτική στον Trump, αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα «ζημιάς» στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους εταίρους της.
Όσο για την προοπτική νέων εμπορικών συμφωνιών που αναφέρεται  από την κυβέρνηση Trump, ο Alden υποστηρίζει ότι είναι ένα όνειρο.
«Κάθε δυνατότητα διαπραγματεύσεων θα παραμείνει σε αναμονή για μια χρονική περίοδο», δήλωσε.
«Θα υπάρξει μια χρονική περίοδος όπου κάθε χώρα θα πρέπει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των νέων δασμών.
Αναμένω ότι η κυβέρνηση Trump θα τους διπλασιάσει και θα προσπαθήσει να επιβάλει περισσότερους δασμούς» πρόσθεσε.
Επειδή οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να αγνοήσουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος που συνέβαλε στη δημιουργία του, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι εμπορικές συμφωνίες «παγώνουν» στο εγγύς μέλλον.
«Τα ζητήματα αυτά είναι πολύ θεμελιώδη για να επιλυθούν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», δήλωσε.
«Θα πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις από τις ίδιες τις χώρες. Ο ΠΟΕ δεν είναι σε θέση να τις επιβάλλει», τόνισε ο Alden.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης