Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Η οικονομική πολιτική Macron ευνοεί τους πλούσιους και απομακρύνεται από τη δέσμευση για μείωση των ανισοτήτων

Le Monde: Η οικονομική πολιτική Macron ευνοεί τους πλούσιους και απομακρύνεται από τη δέσμευση για μείωση των ανισοτήτων
Στο εμπιστευτικό έγγραφο που εστάλη στον Macron οι οικονομολόγοι σύμβουλοί του αναφέρουν ότι «η πολιτική του δεν πείθει ούτε τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του
Για την προώθηση μιας οικονομικής πολιτική που ευνοεί τους πλουσίους προειδοποιούν τον Γάλλο πρόεδρο Macron, οικονομολόγοι σύμβουλοί του υπογραμμίζοντάς του σε σχετικό υπόμνημα ότι θα πρέπει να αλλάξει στάση για να αντιμετωπίσει τις ανισότητες.
Οι τρεις οικονομολόγοι που εργάστηκαν για το πρόγραμμα εκστρατείας του γάλλου προέδρου ασκούν έντονη κριτική στον Macron λέγοντας ότι «η οικονομική μεταρρύθμιση που προωθεί έχει προκαλέσει μεγάλες κριτικές μεταξύ των κεντροαριστερών υποστηρικτών του που τον οδήγησαν στην εξουσία.
Στο εμπιστευτικό έγγραφο που εστάλει στον Macron και επικαλείται η εφημερίδα Le Monde, οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι «η πολιτική Macron δεν κατάφερε να πείσει ακόμη και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές».
«Πολλοί υποστηρικτές του εκφράζουν τον φόβο τους για μια στροφή προς τα δεξιά που υποκινήθηκε από την πρόθεσή του να καλύψει το κομματικό κενό που δημιουργήθηκε στην κεντροδεξιά».
Ο Jean Pisani-Ferry, καθηγητής πανεπιστημίων Sciences Po του Παρισιού, ο οποίος συντονίζει το οικονομικό πρόγραμμα του Macron και είναι μια ισχυρή επιρροή στους γαλλο-γερμανικούς ακαδημαϊκούς κύκλους, είναι ένας από τους συγγραφείς της επιστολής.
Οι άλλοι δύο, ο Philippe Martin, πρώην σύμβουλος του Macron, που ηγείται του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης της Γαλλίας (CAE), και ο Philippe Aghion του College de France.
Ο Macron, ο οποίος κέρδισε την γαλική προεδρία υποσχόμενος στους γάλλους ότι δεν είναι «ούτε αριστερός ούτε δεξιός», κατάφερε μέσα στον πρώτο κιόλας χρόνο να απαρνηθεί τις αριστερές του απόψεις και να μειώσει τον φόρο περιουσίας γεγονός που τον έκανε γνωστό ως «πρόεδρος των πλουσίων» γυρίζοντας την πλάτη στις ανάγκες ων πιο φτωχών.
Για το λόγο αυτό οι οικονομολόγοι σύμβουλοί του προτείνουν τη μείωση των ανισοτήτων με την αύξηση του φόρου κληρονομιάς και τη μείωση των φορολογικών ελαφρύνσεων στις επενδύσεις σε ακίνητα καθώς και την κατάργηση της υπόσχεσης του Macron να καταργήσει το φόρο στέγασης για το 20% των πλουσίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης