Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Ισχυρή πιθανότητα να υπάρξει τελικό ανακοινωθέν - χωρίς ομοφωνία - στη σύνοδο των G7 στον Καναδά

Γαλλία: Ισχυρή πιθανότητα να υπάρξει τελικό ανακοινωθέν - χωρίς ομοφωνία - στη σύνοδο των G7 στον Καναδά
Όμως το κείμενο δεν θα περιλαμβάνει ομοφωνία των μερών στον τομέα του κλίματος, του περιβάλλοντος και της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικό
Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στη διάσκεψη των G7 στον Καναδά προκειμένου να υπάρξει τελικό ανακοινωθέν, εκτιμά η γαλλική προεδρία.
Υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» οι Επτά να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το Παρίσι.
Όμως το κείμενο δεν θα περιλαμβάνει ομοφωνία των μερών στον τομέα του κλίματος, του περιβάλλοντος και της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικό: οι ΗΠΑ ακολουθούν μοναχικό δρόμο στα θέματα αυτά, σε ένα σχήμα «6+1» όπως στη σύνοδο της G7 το 2017 στην Ιταλία για το θέμα της συμφωνίας του Παρισιού, από την οποία ο Trump απέσυρε τις ΗΠΑ.
Για το εμπόριο, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για μια συμβιβαστική διατύπωση που θα καλεί για τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αμερικανική αντιπροσωπεία, που αρνείται «οποιαδήποτε διατύπωση η οποία μπορεί να αφήνει να εννοηθεί μια ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος και του ΠΟΕ».
Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, στο κείμενο μπορεί να αναγνωρίζεται πως «ένα διεθνές πλαίσιο στη βάση κοινών κανόνων είναι επωφελές για όλους, παρά ένα μονομερές διάβημα το οποίο δεν δημιουργεί καταστάσεις όπου όλοι κερδίζουν».
Οι ηγέτες συναντήθηκαν αργά χθες βράδυ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμφωνίας και ακολούθησαν στη διάρκεια της νύχτας συναντήσεις των διπλωματικών συμβούλων τους.
Το πρωί, «είχαμε σχεδόν καταλήξει σε μια συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε την επιθυμία να συμβάλει σε μια συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους Γάλλος προεδρικός σύμβουλος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης