Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική συνάντηση Trump - Kim - Αισιόδοξος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πυρετός διαβουλεύσεων

Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική συνάντηση Trump - Kim - Αισιόδοξος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πυρετός διαβουλεύσεων
Δρακόντεια και άνευ προηγουμένου τα μέτρα ασφαλείας για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Σιγκαπούρη
(upd6) Λίγες μόλις ώρες έχουν απομείνει από την ιστορική και κρίσιμη συνάντηση του ηγέτη της Β. Κορέας, Kim Jong Un με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump με κύριο θέμα το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ο Kim και ο Trump πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με έναν «μόνιμο και διαρκή μηχανισμό διατήρησης της ειρήνης» στην κορεατική χερσόνησο, την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, την ώρα που θετικά μηνύματα για την έκβαση των αυριανών συνομιλιών έρχονται και από την αμερικάνική πλευρά.
Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές είχαν συνομιλίες σήμερα το πρωί σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών πριν την ιστορική συνάντηση των Trump – Kim, η οποία θα είναι η πρώτη μεταξύ των ηγετών των δύο κρατών από το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo έκανε λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα.
Αν και παραμένει ανοιχτό τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η συζήτηση για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε ότι οι δύο πλευρές θα έχουν μια ευρεία και βαθιά ανταλλαγή απόψεων για να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους, κάνοντας λόγο για μια συνάντηση κορυφής που φέρνει μια νέα εποχή.
Πάντως, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο ο Kim να εγκαταλείψει τελείως το πυρηνικό του πρόγραμμα και τα πυρηνικά του όπλα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιμένουν σε μια ολοκληρωτική, αξιόπιστη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Ήδη, οι δυο ηγέτες βρίσκονται στη Σιγκαπούρη, όπου και έφτασαν με διαφορά μερικών ωρών, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας.

Αισιόδοξος ο Trump

Αισιόδοξος για την αυριανή ιστορική του συνάντηση με τον ηγέτη της Β. Κορέας, Kim Jong Un εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Lee Hsien Loong ο Trump εμφανίστηκε θετικός λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση κορυφής με τον Kim.
«Θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση αύριο.
Πιστεύω ότι θα κυλήσει πολύ καλά.
Εκτιμούμε την φιλοξενία, τον επαγγελματισμό και την φιλία σας.
Είστε φίλος μου» είπε ο Trump απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης.
Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα εξακολουθούν να προσπαθούν να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές των δύο πλευρών ενόψει της αυριανής συνάντησης.
Σήμερα το πρωί, οι αντιπροσωπείες είχαν μια δίωρη συνάντηση, με τον υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo να κάνει λόγο για ουσιαστικές και λεπτομερείς συνομιλίες χωρίς όμως να αναφέρει ούτε μια λέξη για το αποτέλεσμα των συζητήσεων.
Σημειώνεται πως η συνάντηση του Trump και του Kim είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 12/6 στο ξενοδοχείο Capella στα νησιά Sentosa στη Σιγκαπούρη.

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Πρόοδος στις συνομιλίες με τη Β. Κορέα – Θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα

Την θέση ότι οι συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα προχωρούν γρήγορα και πολύ ταχύτερα από ότι αναμενόταν διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση του Donald Trump με τον Kim Jong Un στη Σιγκαπούρη.
Σε δηλώσεις του λίγες ώρες πριν την ιστορική συνάντηση ο Pompeo εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι οι αυριανές συνομιλίες θα είναι παραγωγικές και επιτυχημένες.
«Ελπίζω ότι η σύνοδος κορυφής θα βάλει τις βάσεις για μελλοντικές παραγωγικές συζητήσεις.
Ο απώτερος στόχος που έχουμε θέσει για τη Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει» υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Trump πιστεύει ότι ο Kim έχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία με αφορμή την αυριανή συνάντηση.
«Ο πρόεδρος Trump αναγνωρίζει την ανάγκη της Βόρειας Κορέας για ασφάλεια.
Αύριο θα φανεί ξεκάθαρα εάν η Βόρεια Κορέα συμμερίζεται το όραμα των ΗΠΑ.
Οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας θα παραμείνουν σε ισχύ, έως ότου προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της» είπε ο Pompeo, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

H ατζέντα της συνάντησης 

Τις λεπτομέρειες της αυριανής (12/6/2018) συνάντησης του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Οι δύο ηγέτες αρχικά θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση (παρόντες θα είναι μόνο μεταφραστές), θα ακολουθήσει μια διευρυμένη διμερής συνάντησης και ένα γεύμα εργασίας.
Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών, Mike Pompeo, τον προσωπάρχη John Kelly, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας John Bolton, τον υπουργό Τύπου, Sarah Sanders, τιν πέσβη Sung Kim, και τον ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ασία Matt Pottinger.
Στο τέλος της Συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετέχει στη συνέντευξη Τύπου.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Στη Σιγκαπούρη έφτασε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump,- λίγες ώρες μετά την άφιξη του Kim Jong Un-, καθώς προσγειώθηκε λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδος το μεσημέρι της Κυριακής 10/6,  το Air Force One, το οποίο τον  μεταφέρει.
Ο Trump θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Kim Jong-un της Βορείου Κορέας την Τρίτη 12/6, ενώ αύριο, Δευτέρα 11/6, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong.
Σημειώνεται ότι στις 3:07 τα ξημερώματα Κυριακής 10 Ιουνίου 2018 προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στην Σουδα της Κρήτης το Air Force One, το οποίο μετέφερε  τον Πρόεδρο Trump στην Σιγκαπούρη όπου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση με τον Kim Jong-un της Βορείου Κορέας.

Το αεροπλάνο του προέδρου Trump παρέμεινε στην Κρήτη για 90 λεπτά και αναχώρησε κατά τις 04:35 από την Σούδα με προορισμό την Σιγκαπούρη.
Το ταξίδι διήρκησε πάνω από 10 ώρες και το Air Force One προσγειώθηκε στον τελικό του προορισμό, τη Σιγκαπούρη, λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδος.
Σημειώνεται στο Air Force One επιβαίνουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Pompeo, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, J. Bolton, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, J.Kelly  και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση του Προέδρου Trump με τον Kim Jong-un είναι ιστορική.
Ο ηλικίας 34 ετών Kim Jong-un της Βορείου Κορέας - γεννήθηκε το 1984 - είναι αρχηγός του στρατού στην Βόρειο Κορέα και αρχηγός του κράτους.
Με την στάση του και το πυρηνικό πρόγραμμα έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Η άφιξη του Kim Jong Un στη Σιγκαπούρη

Στη Σιγκαπούρη, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, D. Trump, έφτασε πρώτος σήμερα (10/6) ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong Un, όπως  ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης μέσω twitter, Vivian Balakrishnan.
O Vivian Balakrishnan έγραψε στην ανάρτησή του, που συνοδευόταν και με μία φωτογραφία, ότι  καλωσόρισε τον Πρόεδρο Kim Jong Un, «ο οποίος μόλις έφθασε στη Σιγκαπούρη».

Εντός της ημέρας ο Kim Jong Un θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, D. Trump, έφτασε επίσης σήμερα (10/6) στη Σιγκαπούρη, αρκετές ώρες αργότερα από την άφιξη του Kim Jong Un.

Αντιπροσωπείες από Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Διπλωματικές αντιπροσωπείες απέστειλαν Ιαπωνία και Νότια Κορέα στη Σιγκαπούρη για την ιστορική συνάντηση του Donald Trump και του Kim Jong Un.
Στη Σιγκαπούρη έφθασε ομάδα επικοινωνίας από την Ιαπωνία με επικεφαλής τον  υπεύθυνο του Γραφείου του Ιαπωνικού υπουργείου των Εξωτερικών για την Ασία και την Ωκεανία, όπως μετέδωσαν τα ιαπωνικά ΜΜΕ.
Η αποστολή της ιαπωνικής αντιπροσωπείας είναι η συλλογή πληροφοριών για τα αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής, αλλά και οι διαβουλεύσεις με Αμερικανούς διπλωμάτες σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Ιαπωνίας
Εξάλλου ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μoon Jae In  έστειλε τον αναπληρωτή διευθυντή του προεδρικού γραφείου εθνικής ασφάλειας αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Σιγκαπούρη, για την διεξαγωγή της ιστορικής διάσκεψης.
Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του προεδρικού γραφείου στην Σεούλ, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Korea Herald» ένα ταξίδι του Νοτιοκορεάτη προέδρου στην Σιγκαπούρη, ήταν απίθανο να συμβεί.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι η Σεούλ «προσεύχεται για την επιτυχία της διάσκεψης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας».

Δρακόντεια και άνευ προηγουμένου τα μέτρα ασφαλείας για τον Kim στη Σιγκαπούρη

Η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας θα είναι το κύριο θέμα στη συνάντηση του Donald Trump με τον Kim Jong Un, αλλά για τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους που ταξίδεψαν στη Σιγκαπούρη η προτεραιότητά τους είναι να προστατέψουν τον ηγέτη τους.
Τα μέτρα ασφαλείας για τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Kim Jong Un, στην πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, όπως μεταδίδει το Reuters, αναμένεται να ξεπεράσουν και εκείνα που είχαν ληφθεί για την κορεάτικη σύνοδο της 27ης Απριλίου.
Στα τέλη Απριλίου 2018 ήταν οι 12 γυμνασμένοι σωματοφύλακες που είχαν περικυκλώσει τη λιμουζίνα του Kim, πρώτο θέμα για τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά τότε όλα είχαν γίνει περισσότερο για λόγους επίδειξης.
Τώρα, όμως, οι Βορεικορεάτες αξιωματούχοι θα μεριμνήσουν για να μην υπάρξει το παραμικρό απρόοπτο στην πρώτη έξοδο του Kim Jong Un σε άλλη χώρα, πλην της Κίνας και της Νότιας Κορέας.
Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και άνευ προηγουμένου και μάλιστα, η βορεικορεάτικη πλευρά έχει ζητήσει περισσότερα από ό,τι η αμερικάνικη σε αυτή τη Σύνοδο.
Πέρα από τα αλεξίσφαιρα οχήματα, θα αναπτυχθούν πολλές ζώνες προστασίας έξω από τον χώρο που θα διεξαχθεί η Σύνοδος και ο στόχος θα είναι να αποσπαστεί η προσοχή από το αμάξι με το οποίο θα κινείται ο Kim Jong Un.
Oι ειδικοί περιμένουν ότι το επίπεδο της προστασίας θα είναι άνευ προηγουμένου, καθώς πρόκειται για μία Σύνοδο, για την οποία υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Αλλά κι επειδή ο Kim αν και θεωρείται κάτι σαν θεός στη χώρα του, στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται εχθρικά και υπάρχουν πάντα ανησυχίες για την ασφάλειά του.
Στον Βορειοκορεάτη ηγέτη θα σερβίρεται πιθανότατα φαγητό που θα ετοιμάζει μάγειρας, ο οποίος έχει ταξιδέψει από τη Βόρεια Κορέα.
Η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα του Kim Jong Un, που θέλει να βγάλει, ωστόσο, και μία πιο προσιτή εικόνα προς τα έξω και για αυτό θα υπάρχουν και γυναίκες σωματοφύλακες, οι οποίες θα είναι και όμορφες.
Κάτι που θα ενισχύσει μία πιο χαλαρή εικόνα που επιδιώκει να περάσει ο Kim για τον εαυτό του προς τον έξω κόσμο.
Άλλα μέλη του προσωπικού ασφαλείας θα διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό για να εντοπίζουν τυχόν εκρηκτικά ή, συσκευές.
Θα υπάρχει επίσης βοήθεια και από τη Σιγκαπούρη με την παροχή ειδικών αυτοκινήτων και πρακτόρων.
Βοήθεια μπορεί να έχει ο Κim και από τη σύμμαχο Κίνα, που θα απογειώσει μαχητικά αεροσκάφη για να συνοδεύουν το αεροπλάνο του Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Η αίθουσα της Συνόδου, οι δρόμοι και τα ξενοδοχεία θα φυλάσσονται από την ασγτυνομία της Σιγκαπούρης, όπως και το νησιωτικό θέρετρο της Sentosa, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος.
Η αστυνομία θα κάνει αυστηρότερους ελέγχους στον κόσμο, ενώ ακόμα και αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές στο πιλοτήριο του προεδρικού αεροσκάφους θα απαγορευτούν.
Η Σιγκαπούρη δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει, πάντως, προβλήματα, καθώς θεωρείται από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο.
Θα ισχύσουν, ωστόσο, περιορισμοί στο αεροδρόμιό της, κατά τη διάρκεια της Συνόδου και ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις πτήσεων.

BBC: Μικρές προσδοκίες από τη συνάντηση Trump - Kim

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong Un βρίσκεται ήδη στη Σιγκαπούρη, όπου μεθαύριο Τρίτη 12/6 θα συναντηθεί με τον Αμερικάνο πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος αναμένεται να φτάσει αργότερα την Κυριακή 10/6 στο νησιωτικό θέρετρο της Sentosa, όπου θα πραγματοποιηθεί η ιστορική πρώτη σύνοδος ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, όπως μεταδίδει το BBC.
Ο Τrump χαρακτήρισε τη σύνοδο ως μοναδική ευκαιρία για την ειρήνη, είπε ότι οι δύο ηγέτες μπαίνουν σε μία αχαρτογράφητη περιοχή, ωστόσο, η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα γίνει η αρχή για να εγκαταλείψει ο Kim Jong Un το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Τrump και Kim είχαν μία σχέση με πολλά σκαμπανεβάσματα τους τελευταίους 18 μήνες με ανταλλαγή προσβολών και απειλών πολέμου, πριν αποφασίσουν τελικά να συναντηθούν.
Παρά τη μέγιστη πίεση που άσκησε, εξάλλου, η Ουάσινγκτον, η Βόρεια Κορέα έκανε τον Σεπτέμβριο του 2017 την έκτη πυρηνική της δοκιμή, με τον Kim να δηλώνει αργότερα ότι η χώρα του έχει την ικανότητα να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στις ΗΠΑ.
Αλλά στις αρχές του 2018 η Βόρεια Κορέα άρχισε τις προσπάθειες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες και τον Μάρτιο ο Trump έκανε την έκπληξη αποδεχόμενος την πρόταση του Kim να συναντηθούν μετά και από μεσολάβηση των Νοτιοκορεατών.
Έκτοτε, ο δρόμος προς τη σύνοδο ήταν δύσβατος και αβέβαιος, με τον Trump να την ακυρώνει κιόλας κάποια στιγμή, αλλά η διπλωματική οδός έδωσε τελικά τη λύση.
Οι ΗΠΑ επιθυμούν να ξεφορτωθεί η Βόρεια Κορέα αμετάκλητα τα πυρηνικά της όπλα και αυτό να επιβεβαιωθεί από ουδέτερους παρατηρητές.
Μόνο σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει και άρση των κυρώσεων, όπως διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία στη Σιγκαπούρη, όπου θα γίνει μία πρώτη γνωριμία και θα εξεταστεί αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να σημειωθεί πρόοδος.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Kim είναι ήδη κερδισμένος από τη στιγμή που θα συναντηθεί με τον πιο ισχυρό ηγέτη του κόσμου.
Αναρωτιούνται επίσης γιατί να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, όταν έκανε τέτοια προσπάθεια για να αποκτήσει αυτά τα όπλα.
Κάποιοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, εκτός κι αν προχωρήσουν σε αφοπλισμό και οι ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο Kim θέλει να εστιάσει και στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας με την άρση των κυρώσεων και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι υποχωρήσεις μπορεί να κάνει ο Kim και αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις στις οποίες θα προχωρήσουν με τον Trump.
Γιατί δεσμεύσεις για την κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος είχαν γίνει και από προκατόχους του.
Ο Trump έχει πει, εξάλλου, ότι θα υπογράψουν και επίσημα τον τερματισμό του πολέμου ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, που επισήμως βρίσκονται σε εκεχειρία από το 1953.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος, πάντως, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από τη σύνοδο, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, αλλά στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να προσκαλέσει κιόλας τον Kim στον Λευκό Οίκο
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης