Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Μικρές προσδοκίες από τη συνάντηση Trump - Kim στις 12/6 - Τι ελπίζει η Ουάσινγκτον

BBC: Μικρές προσδοκίες από τη συνάντηση Trump - Kim στις 12/6 - Τι ελπίζει η Ουάσινγκτον
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να τερματιστεί και επίσημα ο πόλεμος Βόρειας και Νότιας Κορέας, που δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης, αλλά εκεχειρία από το 1953
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong Un βρίσκεται ήδη στη Σιγκαπούρη, όπου μεθαύριο Τρίτη 12/6 θα συναντηθεί με τον Αμερικάνο πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος αναμένεται να φτάσει αργότερα την Κυριακή 10/6 στο νησιωτικό θέρετρο της Sentosa, όπου θα πραγματοποιηθεί η ιστορική πρώτη σύνοδος ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, όπως μεταδίδει το BBC.
Ο Τrump χαρακτήρισε τη σύνοδο ως μοναδική ευκαιρία για την ειρήνη, είπε ότι οι δύο ηγέτες μπαίνουν σε μία αχαρτογράφητη περιοχή, ωστόσο, η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα γίνει η αρχή για να εγκαταλείψει ο Kim Jong Un το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Τrump και Kim είχαν μία σχέση με πολλά σκαμπανεβάσματα τους τελευταίους 18 μήνες με ανταλλαγή προσβολών και απειλών πολέμου, πριν αποφασίσουν τελικά να συναντηθούν.
Παρά τη μέγιστη πίεση που άσκησε, εξάλλου, η Ουάσινγκτον, η Βόρεια Κορέα έκανε τον Σεπτέμβριο του 2017 την έκτη πυρηνική της δοκιμή, με τον Kim να δηλώνει αργότερα ότι η χώρα του έχει την ικανότητα να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στις ΗΠΑ.
Αλλά στις αρχές του 2018 η Βόρεια Κορέα άρχισε τις προσπάθειες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες και τον Μάρτιο ο Trump έκανε την έκπληξη αποδεχόμενος την πρόταση του Kim να συναντηθούν μετά και από μεσολάβηση των Νοτιοκορεατών.
Έκτοτε, ο δρόμος προς τη σύνοδο ήταν δύσβατος και αβέβαιος, με τον Trump να την ακυρώνει κιόλας κάποια στιγμή, αλλά η διπλωματική οδός έδωσε τελικά τη λύση.
Οι ΗΠΑ επιθυμούν να ξεφορτωθεί η Βόρεια Κορέα αμετάκλητα τα πυρηνικά της όπλα και αυτό να επιβεβαιωθεί από ουδέτερους παρατηρητές.
Μόνο σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει και άρση των κυρώσεων, όπως διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία στη Σιγκαπούρη, όπου θα γίνει μία πρώτη γνωριμία και θα εξεταστεί αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να σημειωθεί πρόοδος.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Kim είναι ήδη κερδισμένος από τη στιγμή που θα συναντηθεί με τον πιο ισχυρό ηγέτη του κόσμου.
Αναρωτιούνται επίσης γιατί να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, όταν έκανε τέτοια προσπάθεια για να αποκτήσει αυτά τα όπλα.
Κάποιοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, εκτός κι αν προχωρήσουν σε αφοπλισμό και οι ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο Kim θέλει να εστιάσει και στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας με την άρση των κυρώσεων και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι υποχωρήσεις μπορεί να κάνει ο Kim και αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις στις οποίες θα προχωρήσουν με τον Trump.
Γιατί δεσμεύσεις για την κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος είχαν γίνει και από προκατόχους του.
Ο Trump έχει πει, εξάλλου, ότι θα υπογράψουν και επίσημα τον τερματισμό του πολέμου ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, που επισήμως βρίσκονται σε εκεχειρία από το 1953.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος, πάντως, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από τη σύνοδο, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, αλλά στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να προσκαλέσει κιόλας τον Kim στον Λευκό Οίκο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης