Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Το πλεόνασμα δεν αρκεί για να βγει μια χώρα από την κρίση, σύμφωνα με τον γάλλο ΥΠΟΙΚ

DW: Το πλεόνασμα δεν αρκεί για να βγει μια χώρα από την κρίση, σύμφωνα με τον γάλλο ΥΠΟΙΚ
Tο Βερολίνο θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη με τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης και να τα βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, σύμφωνα με τον γάλλο ΥΠΟΙΚ
Tις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος, Ε. Macron, και οι οποίες αποτελούν τη βάση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ΕΕ που προγραμματίζεται να κατατεθεί από κοινού με τη Γερμανία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, συγκεκριμενοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, μιλώντας σε εκδήλωση των γερμανικών οικογενειακών επιχειρήσεων στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Στόχος της γαλλογερμανικής προσπάθειας είναι η ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες προκλήσεις», τόνισε ο Bruno Le Maire.
Ο ίδιος κάνοντας αναφορά στην οικονομική πτυχή της γαλλικής πρότασης διευκρίνισε ότι το Παρίσι δεν επιδιώκει την αμοιβαιοποίηση του χρέους, αλλά  παρά τη σημασία μιας «υγιούς» δημοσιονομικής πολιτικής στην οποία επιμένει και η Γαλλία, το Βερολίνο θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη με τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης και να τα βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.
Ο Bruno Le Maire, υπονοώντας την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι πλεονάσματα «κατ' απαίτηση» στον προϋπολογισμό μιας χώρας δεν αρκούν για να ξεπεράσει την κρίση και οικονομικά ισχυρές χώρες, όπως  Γερμανία και Γαλλία, θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην τόνωση της ανάπτυξης.
Πέραν αυτού, η ευρωζώνη  θα πρέπει να αναπτυχθεί σε μια πραγματική Οικονομική Ένωση και να μετατραπεί ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, O. Scholz, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», αναφερθείς στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ΕΕ πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου της Ευρωζώνης σε περίπτωση ανόδου της ανεργίας σε κράτη-μέλη.
Μάλιστα, πρότεινε τα κράτη για να αντιμετωπίσουν τις επιβαρύνσεις των κοινωνικών ταμείων να έχουν τη δυνατότητα θα δανειστούν χρήματα από αυτό το ταμείο και όταν επιστρέψουν στην ανάπτυξη θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια, ενώ ως πηγή χρηματοδότησης αυτού του ταμείου υπέδειξε την καθιέρωση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο οποίος θα διοχετεύεται απευθείας στα ευρωπαϊκά ταμεία.
Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείει την καθιέρωση και άλλων άμεσων ευρωπαϊκών φόρων.
Πάντως, όπως μεταδίδει το Deutsche Welle, γεγονός είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα οι θεσμοί της ΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα επιβολής φόρων.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θεωρεί όμως τη στιγμή ευνοϊκή για την έναρξη σχετικής συζήτησης: Το Brexit θα δημιουργήσει κενά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και εκτός αυτού θα πρέπει να βρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση ενός νέου επενδυτικού ταμείου, καταλήγει η Deutsche Welle.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης