Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιτσιόρλας: Το 2017 πετύχαμε σημαντική ανάκαμψη στις επενδύσεις - Το 2018 θα συνεχιστεί η ίδια πορεία

Πιτσιόρλας: Το 2017 πετύχαμε σημαντική ανάκαμψη στις επενδύσεις - Το 2018 θα συνεχιστεί η ίδια πορεία
"H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το Σκοπιανό και να απελευθερώσει τη χώρα από μια αδιέξοδη παγίδευση τριών δεκαετιών", ανέφερε ο Στ. Πιτσιόρλας
«Το 2017 πετύχαμε σημαντική ανάκαμψη στις επενδύσεις, ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και στις εξαγωγές.
Το 2018 θεωρώ ότι τελικώς θα συνεχιστεί η ίδια πορεία παρά τις στιγμιαίες διακυμάνσεις», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,  Στ. Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα REALNEWS.
Υπογράμμισε ότι πρέπει «να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να αγγίξουμε πια τον σκληρό πυρήνα των προβλημάτων που καθηλώνουν την ελληνική οικονομία».
Ανέφερε δε, πως «η αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι δεν είμαστε αποτελεσματικοί γιατί είμαστε ξένοι προς την επιχειρηματικότητα κι αρνητικοί στην ιδέα των μεταρρυθμίσεων.
Αναλύοντας κανείς όμως αυτή την κριτική, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατηγορεί τον Σύριζα διότι καθυστερεί στην κατεδάφιση και την αλλαγή όλων όσων αυτή έχτισε στις δεκαετίες της δικής της διακυβέρνησης και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία».
Ερωτηθείς για  το Νεώριο Σύρου, αλλά και τι γίνεται τα υπόλοιπα ναυπηγεία, είπε ότι η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πιστεύει ότι τελικά «θα κερδίσουμε».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια δυναμική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία» και μάλιστα, «πληροί όλες τις προϋποθέσεις:
α) Οι Έλληνες εφοπλιστές διαθέτουν τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο στόλο παγκοσμίως
β) Έχουμε αδρανείς υποδομές μεγάλης δυναμικότητας
γ) Έχουμε έμπειρο κι εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό
δ) Το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται σε παγκόσμιο κόμβο μεταφορών και σύντομα θα ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».
Όπως είπε, «πρέπει να συγκρουστούμε με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Να αλλάξουμε καταστροφικές νοοτροπίες.
Και να πετύχουμε μια σοβαρή στρατηγική συμφωνία ανάμεσα σε κράτος, ιδιώτες επενδυτές, εργαζόμενους και εφοπλιστές, ώστε να οικοδομήσουμε εξαρχής έναν ανταγωνιστικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση και ήδη πετυχαίνουμε πρώτες νίκες».
Αναφορικά με το πως προέκυψε η αύξηση των κοινοτικών πόρων για την Ελλάδα για την περίοδο 2021-2027, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε πως «η Ελλάδα επιβραβεύεται για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τα επιτεύγματά της.
Ταυτόχρονα, επιβραβεύεται για τον τρόπο που χειρίζεται κρίσιμα για την ευρωπαϊκή ταυτότητα θέματα, όπως τη μεταναστευτική κρίση.
Αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν σωστά όσοι στο εσωτερικό της χώρας επιδίδονται σε μηδενιστική κριτική για λόγους μικροκομματικού συμφέροντος.
Όταν η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» γίνεται η ευνοούμενη στην κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι σημαίνει».
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι
ο πολίτης βλέπει ήδη την αλλαγή κλίματος στην οικονομία και στον προϋπολογισμό του 2019 θα δει τα πρώτα βήματα προς ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής σε κρίσιμα θέματα, όπως στη φορολογία, αλλά και μια αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα που θα επηρεάσει τα πάντα.
Αναφορικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το Σκοπιανό και να απελευθερώσει τη χώρα από μια αδιέξοδη παγίδευση τριών δεκαετιών.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε με εντελώς λανθασμένο τρόπο πιθανά κέρδη και ζημίες και χειρίστηκε το θέμα με τρόπο που έδωσε χώρο σε αντιλήψεις και δυνάμεις που είμαι βέβαιος ότι και ο ίδιος φοβάται και δεν θα ήθελε να τις βρει μπροστά του.
Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Έχει όλες τις προϋποθέσεις να παίξει έναν ηγετικό περιφερειακό ρόλο. Και έναν τέτοιο ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει εάν λειτουργεί φοβικά και μπαίνει από μόνη της στη γωνία και ανοίγει τον δρόμο σε άλλους να διεκδικήσουν τον ρόλο που ανήκει σε αυτήν».
Τέλος, κληθεί να απαντήσει αν εκτιμά ότι η ελληνική Κεντροαριστερά είναι η σημαντικότερη συμμαχική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ή θα γύρει προς την πλευρά της ΝΔ, ανέφερε πως «ΣΥΡΙΖΑ και Κεντροαριστερά οφείλουν να συζητήσουν βλέποντας τη μεγάλη εικόνα στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ιεραρχώντας σωστά τις απειλές».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης