Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γερμανία και ΔΝΤ συμφωνούν ότι δεν υπάρχει πιστωτική γραμμή για Ελλάδα - Διαφωνούν στο χρέος, ο Scholz δίνει μόνο 5 χρόνια

Γερμανία και ΔΝΤ συμφωνούν ότι δεν υπάρχει πιστωτική γραμμή για Ελλάδα - Διαφωνούν στο χρέος, ο Scholz δίνει μόνο 5 χρόνια
Γερμανία και ΔΝΤ συμφωνούν ότι δεν υπάρχει πιστωτική γραμμή για Ελλάδα και διαφωνούν στο χρέος, ο Scholz δίνει μόνο 5 χρόνια
Συμφωνία φαίνεται ότι έχει υπάρξει μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ ως προς το κεφάλαιο Ελλάδα, στις βασικές παραμέτρους της μεταμνημονιακής Ελλάδος.
Αν και διαφωνούν ξεκάθαρα στην λύση στο χρέος, ωστόσο στο γενικό πλαίσιο έχουν συμφωνήσει ποιος θα είναι ο ρόλος κάθε πλευράς. 
Να σημειωθεί ότι σήμερα 11 Ιουνίου θα συναντηθεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Ch. Lagarde με την Α. Merkel την Γερμανίδα καγκελάριο με βασικό θέμα το ελληνικό ζήτημα και το χρέος αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην κρίση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ και ΗΠΑ.

Μετά μάλιστα και την συμφωνία του ΔΝΤ με την Αργεντινή να χορηγήσει δάνειο 50 δισ. δολαρίων με επιτόκιο έως 4,96%, το Ταμείο διασφάλισε τόκους ώστε να καλύπτει τα λειτουργικά ετήσια έξοδα.
Γερμανία και ΔΝΤ πίσω από τις κορώνες περί κόντρας, περί χάσματος, περί ρήξης, περί μεγάλων διαφωνιών….έχουν συμφωνήσει σε ένα πλέγμα 6 σημείων για την Ελλάδα και με βάση αυτό θα πορευθούν.
Το σχέδιο αυτό θα αποκαλυφθεί στις 21 Ιουνίου ή 12 Ιουλίου στα Eurogroup που ακολουθούν.
Ποια είναι η συμφωνία 7 σημείων;

1)Δεν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή.
Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποβάλλει αίτημα χορήγησης προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επίσης στα σχέδια του δεν περιλαμβάνει πιστωτική γραμμή.
Το ΔΝΤ συγκλίνει στην άποψη ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια υβριδική λύση.
Το πρώτο στοιχείο πάντως είναι ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, δεν θα υπάρξει ECCL.
Ωστόσο στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου ή 12 Ιουλίου 2018 μπορεί να εξεταστεί μια φόρμουλα ώστε ως μηχανισμός να υπάρχει ανενεργός ώστε η Ελλάδα να μπορεί εάν στο μέλλον την χρειαστεί να την ενεργοποιήσει.
Δηλαδή να βγει από το τρίτο μνημόνιο χωρίς πιστωτική γραμμή αλλά να υπάρχει ως εναλλακτικό μοντέλο σε βάθος χρόνου.

2)Το μοντέλο της μεταμνημονιακής Ελλάδος έχει ως βασικό πυλώνα το τρίπτυχο, κεφαλαιακό απόθεμα που μαζί με τα repos μπορεί να φθάσει τα 25-30 δισεκ. μια ήπια διευθέτηση του χρέους και συστηματική ανά τρίμηνο παρακολούθηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

3)Για το χρέος φαίνεται ότι όλες οι πλευρές έχουν αποδεχθεί ότι μια πρόταση υπάρχει η Γερμανική που περιλαμβάνει επιμήκυνση των δανείων του EFSF μόνο για 5 χρόνια.
Ανά 2 χρόνια θα γίνεται επικαιροποίηση της βιωσιμότητας που θα αποφασίζεται στα εκάστοτε Eurogroup.
O αυτόματος μηχανισμός ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης έχει απορριφθεί.
Επίσης η κατανομή των μέτρων ελάφρυνσης θα είναι σε αναλογία 20% ή 25% - όχι 30% που αρχικώς είχε αναφερθεί – με την λήξη του 3ου μνημονίου και τα υπόλοιπα μέτρα το 80% - 75% των μέτρων ελάφρυνσης σε βάθος ετών.
Προτάσεις για μερική αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων SMP, ANFA που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ή εξόφληση μέρους των GLF των διακρατικών δανείων μεταξύ 2026 έως 2029 δεν φαίνεται ότι θα υλοποιηθούν αν και εξετάζονται ορισμένες παραλλαγές.

4)Θα συνταχθούν δύο εκθέσεις βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος.
Του ESM που θα χαρακτηρίζει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Του ΔΝΤ η έκθεση βιωσιμότητας που θα χαρακτηρίζει έως το 2035 το ελληνικό χρέος βιώσιμο – μετά την 5ετή επιμήκυνση – και μετά το 2035 δεν είναι βιώσιμο στο δυσμενές σενάριο.
Βέβαια το ΔΝΤ εάν είναι δανειστής μικρής κλίμακας στην Ελλάδα έχει άλλη ευελιξία στην χρήση του βασικού και δυσμενούς σεναρίου της έκθεσης βιωσιμότητας.

5)Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αυτό είναι οριστικό.
Όμως Γερμανία και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει στο εξής.
Ο ESM θα αποπληρώσει από τα 10 δισεκ. του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα τα 5 ή 6 δισεκ. και το Ταμείο θα διατηρήσει τα υπόλοιπα 4 – 5 δισεκ. και με ρόλο δανειστή θα συνεχίσει στην μεταμνημονιακή εποχή ως τεχνικός σύμβουλος.
Ο τεχνικός σύμβουλος θα είναι κατά τα πρότυπα της Κύπρου, θα συμμετέχει στις περιοδικές επισκέψεις στην Ελλάδα και θα συντάσσει ξεχωριστεί έκθεση προόδου της Ελληνικής οικονομίας.

6)Το ελληνικό κεφαλαιακό απόθεμα θα μπορούσε να φθάσει ατύπως τα 25 με 30 δισεκ.
Η δομή του θα είναι η εξής
Ελλάδα πρωτογενής συμμετοχή 6 δισεκ.
Ελλάδα δευτερογενής συμμετοχή 10 δισεκ. από 4η αξιολόγηση
Ελλάδα δευτερογενής συμμετοχή μέσω repos έως 10 δισεκ.
ESM πρωτογενής συμμετοχή με 4 ή 5 δισεκ. που θα διακρατά ως κεφαλαιακό απόθεμα.
Πρακτικά εξετάζεται ο ESM να διακρατά ένα κεφάλαιο π.χ. 4 ή 5 δισεκ. ευρώ και το οποίο υπό όρους θα μπορεί να λειτουργεί προσθετικά στο ελληνικό κεφαλαιακό απόθεμα.
Επίσης όπως φαίνεται η επόμενη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές εάν δεν γίνει αρχές Ιουλίου 2018 με 10ετία (πιθανότητα 10%) θα μετατεθεί για Οκτώβριο 2018 (πιθανότητα 90%).
Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν το waiver αλλά ουσιαστικά η αρνητική επίδραση αυτής της απώλειας είναι 4 δισεκ.
Και η Κύπρος έχει χάσει το waiver και οι τράπεζες λειτουργούν κανονικά, μηδενίζοντας το ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.

7)Η αυξημένη εποπτεία θα πραγματοποιείται ανά τρίμηνο ή ανά τετράμηνο και οι θεσμοί θα δημοσιεύουν έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης