Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γκρίνιες μεταξύ ΤΧΣ και Μιχαηλίδη (πρόεδρος) για το αδιέξοδο στην Εθνική Ασφαλιστική – Μονόδρομος η δημόσια προσφορά

tags :
Γκρίνιες μεταξύ ΤΧΣ και Μιχαηλίδη (πρόεδρος) για το αδιέξοδο στην Εθνική Ασφαλιστική – Μονόδρομος η δημόσια προσφορά
Οι γκρίνιες μεταξύ ΤΧΣ και προέδρου της Εθνικής επεκτείνονται και στο ζήτημα της διαδικασίας πώλησης.
Γκρίνιες – οι πρώτες – καταγράφονται μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που είναι βασικός μέτοχος με 40% και του προέδρου της Εθνικής Μιχαηλίδη με επίκεντρο την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία ουσιαστικά ναυάγησε και θα οδηγηθεί…σε δημόσια προσφορά σε διάστημα 6 με 8 μηνών.
Οι γκρίνιες εστιάζονται σε δύο άξονες
1)Γιατί υποτιμήθηκε ή δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημα της κινεζικής Fosun για αποκλειστικότητα στις διαπραγματεύσεις με την Εθνική Ασφαλιστική.
2)Για την διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με την EXIN που είχε πλειοδοτήσει αλλά αποσύρθηκε ελλείψει κεφαλαίων.

Είναι ακριβές ότι η Fosun είχε δύο προκλήσεις
Οι εξελίξεις με την Folli Follie έχουν σκιάσει την παρουσία των κινέζων της Fosun στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα η Fosun είχε ζητήσει αποκλειστικότητα στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Ασφαλιστική.
Η αποκλειστικότητα δεν δόθηκε αν και μέχρι και την τελευταία στιγμή οι κινέζοι πίστευαν ότι αυτοί θα είναι οι προνομιακοί συνομιλητές.
Δεν κατέθεσαν προσφορά οι κινέζοι της Fosun και ουσιαστικά η διαδικασία έχει καταρρεύσει καθώς κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει με τον τρίτο στην σειρά ενδιαφερόμενο την κινεζική Congbao.
Στην ανακοίνωση της η Εθνική ενώ υπάρχει η πρόταση της Congbao αναφέρει ότι θα εξετάσει και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως της δημόσιας προσφοράς.
Με την ανακοίνωση αυτή προδιαθέτει ότι ουσιαστικά θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά – σενάριο που εδώ και μήνες υποστηρίζει το bankingnews –
Οι γκρίνιες μεταξύ ΤΧΣ και προέδρου της Εθνικής επεκτείνονται και στο ζήτημα της διαδικασίας πώλησης.
Πάντως για να αποδοθεί η αλήθεια ως έχει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής που συμμετέχει και ο Πρόεδρος αλλά και το ΤΧΣ είχαν συμφωνήσει στην διαδικασία και η εικόνα ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον είναι παραλογισμός.
Όλο το διοικητικό συμβούλιο έχει ψηφίσει άρα όλο το διοικητικό συμβούλιο έχει ευθύνη για το αποτέλεσμα.
Όμως πέραν αυτών ένα θέμα που πρέπει να αναλυθεί με προσοχή είναι ο τρόπος ιδιωτικοποίησης – πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η εταιρία διατηρεί εκατοντάδες ασφαλιστικά συμβόλαια άρα διαχειρίζεται προγράμματα σύνταξης και υγείας εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων.
Που θα πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική δεν είναι μόνο τραπεζικό ζήτημα  ή απαίτηση της DGCom της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και του ελληνικού κράτους.
Οι ασφάλειες μπορεί να είναι ιδιωτικές αλλά αφορούν εκατοντάδες έλληνες και απαιτείται απόλυτη διαφάνεια και κυρίως ο πλειοδότης να είναι 100% φερέγγυος και αξιόπιστος.
Όλα αυτά δείχνουν ότι απαιτείται ο τελικός διευθύνων σύμβουλος να είναι ισχυρή προσωπικότητα καθώς η Εθνική θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες προκλήσεις.

Η δημόσια προσφορά

Η διαδικασία της δημόσιας προσφορά σημαίνει ότι τέλη 2018 ή αρχές 2019 θα έχει βρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής και έτσι μέσω χρηματιστηρίου θα διατεθεί το 51% των μετοχών αρχικά.
Το Fairfax το καναδικό fund που είναι μέτοχος της Eurobank με 18% και βασικός στρατηγικός επενδυτής στην Eurolife θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Να σημειωθεί ότι το Fairfax είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και στο παρελθόν αλλά βρήκε την άρνηση της τότε διοίκησης της Εθνικής υπό τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης