Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Frigoglass: Περιορίστηκαν οι ζημιές στο α΄ τρίμηνο 2018 - Στα 2,24 εκατ. ευρώ

tags :
Frigoglass: Περιορίστηκαν οι ζημιές στο α΄ τρίμηνο 2018 - Στα 2,24 εκατ. ευρώ
Συμπεριλαμβανομένων των μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων, η Frigoglass σημείωσε καθαρές ζημιές ύψους €3,7 εκατ. το τρίμηνο, συγκριτικά με ζημιές ύψους €12,2 εκατ. πέρυσι
Περιορίστηκαν οι ζημιές της  Frigoglass στο α' τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, οι καθαρές ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες περιορίστηκαν στα 2,246 εκατ. ευρώ από 10,443 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και οι ζημιές από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 1,425 εκατ. ευρώ από 1,782 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η εισηγμένη στην ανακοίνωσή της, κατέγραψε ένα δυναμικό ξεκίνημα για το 2018, με τις πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση 19,8% στα €105,7 εκατ. το τρίμηνο.

Επισκόπηση αποτελεσμάτων

Οι πωλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά διψήφιο ποσοστό σε συνέχεια της ενισχυμένης ζήτησης ψυγείων σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.
Η ανάπτυξη διατηρήθηκε στη Δυτική Ευρώπη, κυρίως λόγω των αυξημένων παραγγελιών από τους εμφιαλωτές της Coca-Cola σε Ιταλία και Ελλάδα.
Οι πωλήσεις στην Αφρική και Μέση Ανατολή σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη στο τρίμηνο, κυρίως λόγω παραγγελιών στην Νιγηρία που μεταφέρθηκαν από την προηγούμενη χρονιά, καθώς και της αυξημένης ζήτησης στην Βόρεια Αφρική. Οι πωλήσεις στην Ασία μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης στην Ινδία.
Στον κλάδο της Υαλουργίας, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 35,1% ως αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης για γυάλινες φιάλες και για τα συμπληρωματικά προϊόντα μας, πλαστικά κιβώτια.
Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) αυξήθηκε κατά 26,6%, στα €22,6 εκατ. το τρίμηνο.
Το μικτό περιθώριο κέρδους διευρύνθηκε κατά 116 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 21,4%, κυρίως λόγω των αυξημένων πωλήσεων του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης, του ευνοϊκότερου μείγματος πωλήσεων ως αποτέλεσμα της αυξημένης συνεισφοράς της Ευρώπης, της βελτίωσης της παραγωγικότητας των εργοστασίων του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης και της ισχυρής αύξησης των πωλήσεων του κλάδου Υαλουργίας.
Τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειωθήκαν κατά 0,9% σε €10,1 εκατ.
Συνεπώς, ο δείκτης λειτουργικών εξόδων προς πωλήσεις βελτιώθηκε κατά 200 μονάδες βάσης σε 9,6%, το τρίμηνο.
Ως αποτέλεσμα, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) για το πρώτο τρίμηνο αυξήθησκαν κατά 37,9% σε €13,1 εκατ., με το αντίστοιχο περιθώριο να βελτιώνεται κατά 163 μονάδες βάσης σε 12.4%.
Η μείωση του επιπέδου και του κόστους δανεισμού, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, συντέλεσε στην μείωση του καθαρού χρηματοοικονομικού κόστους κατά 30,7% σε €4,9 εκατ.
Η Frigoglass σημείωσε καθαρές ζημιές ύψους €1,4 εκατ. από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σύγκριση με ζημιές ύψους €1,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2017, λόγω των μειωμένων αποσβέσεων σε συνέχεια της απομείωσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων.
Οι καθαρές ζημιές στο τρίμηνο αντικατοπτρίζουν την μειωμένη ζήτηση και απορρόφηση κόστους του εργοστασίου στο Ντουμπάι.
Συμπεριλαμβανομένων των μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων, η Frigoglass σημείωσε καθαρές ζημιές ύψους €3,7 εκατ. το τρίμηνο, συγκριτικά με ζημιές ύψους €12,2 εκατ. πέρυσι, αντανακλώντας το βελτιωμένο λειτουργικό κέρδος και τα έξοδα της διαδικασίας κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, που επηρέασαν το πρώτο τρίμηνο του 2017.
1 Στις 2 Απριλίου 2018, η Frigoglass σύνηψε συμφωνία πώλησης του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της Frigoglass Jebel Ali.
Η FrigoglassJebel Aliταξινομείται ως μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες κάτω από τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στην Ενοποιημένη Κατάσταση Αποτελεσμάτων και τα σχετικά στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού που ταξινομούνται ως στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού που κατέχονται προς πώληση στον Ενοποιημένο Ισολογισμό.
Ο καθαρός δανεισμός από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε €229,8 εκατ., σε σύγκριση με €330,1 εκατ. τον Μάρτιο του 2017.
Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει την ανταλλαγή δανεισμού με μετοχές της εταιρείας, τη διαγραφή δανεισμού και την αποπληρωμή του δανείου της Boval ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης τον Οκτώβριο του 2017.
Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ήταν αρνητικές κατά €1,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με €0,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2017, και αντικατοπτρίζουν τις αυξημένες ανάγκες σε κεφαλαίο κίνησης και τις υψηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες.
Το καθαρό κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 30,3% σε €124,9 εκατ. λόγω της αύξησης των αποθεμάτων σε συνέχεια της σταθερής ζήτησης για τους επόμενους μήνες, τις υψηλότερες εμπορικές απαιτήσεις εξαιτίας της σημαντικής ανάπτυξης των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 και των χαμηλότερων εμπορικών υποχρεώσεων ως αποτέλεσμα της εξομάλυνσης των πληρωμών μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης.
Οι κεφαλαιακές δαπάνες από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €3,7 εκατ. το τρίμηνο, σε σύγκριση με €1,8 εκατ. πέρυσι, αύξηση η οποία οφείλεται κυρίως σε αγορές υλικών και μηχανημάτων σχετικά με την επισκευή ενός φούρνου στην Νιγηρία το 2018, καθώς και σε εξοπλισμό για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κυρίως στο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων στη Ρουμανία.

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:

"Πραγματοποιήσαμε ένα δυναμικό ξεκίνημα για το 2018, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας για ανάπτυξη των πωλήσεων και βελτίωση του περιθωρίου EBITDA κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις στρατηγικές μας προτεραιότητες με στόχο την επιστροφή σε κερδοφόρα ανάπτυξη.
Εστιάζουμε στη διατήρηση της ανάπτυξής μας, βασιζόμενοι και στις εκτιμήσεις για σταδιακή βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος σε σημαντικές αγορές που δραστηριοποιούμαστε."
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης