Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Βέβαιη η έγκριση του πολυνομοσχεδίου παρά τα δύσκολα μέτρα- Το χρέος στο Eurogroup 21/6

Handelsblatt: Βέβαιη η έγκριση του πολυνομοσχεδίου παρά τα δύσκολα μέτρα- Το χρέος στο Eurogroup 21/6
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα όπως ιδιωτικοποιήσεις και η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ
Στις πυρετώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να κλείσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν βγει η χώρα από το τρίτο μνημόνιο περιγράφει ο αρθρογράφος της Handelsblatt.
«Όλα πρέπει να γίνουν με μεγάλη ταχύτητα», επισημαίνει. «Την περασμένη Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο 321 σελίδων, σήμερα εξετάζεται στις αρμόδιες επιτροπές και την Πέμπτη θα πρέπει να ψηφιστεί πριν τη συνάντηση του Eurogroup.
Κι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την τελευταία δόση των 11,7 δις ευρώ».
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα όπως ιδιωτικοποιήσεις κι αλλαγή του ΕΝΦΙΑ,που θα προκαλέσουν, όπως επισημαίνει, μεγάλες αντιστάσεις στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις προκαλούν την κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» συνεχίζει η εφημερίδα.
«Παρόλα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι το πολυνομοσχέδιο θα εγκριθεί στη βουλή, γιατί τόσο κοντά χρονικά από την έξοδο από τα μνημόνια κανείς από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν θέλει να ρισκάρει διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αλλά και η πλευρά των ευρωπαίων δανειστών επιθυμεί να κλείσει το θέμα Ελλάδα μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής στήριξης.
Γι αυτό θεωρείται πολύ πιθανό ότι στην επόμενη συνάντηση του Eurogrοup στις 21 Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
 
Στην ατζέντα το χρέος

Όπως σημειώνει η Handelsblatt, το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup.
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παραμένει πάνω από το 4% εδώ και τέσσερις μήνες.
Το υψηλό risk premium οφείλεται και στις ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις σε Ισπανία και Οταλία, αλλά και στην έλλειψε εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.
Από όλα τα προβληματικά κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ και την πιο αδύναμη ανάπτυξη μετά την Ιταλία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης