Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η διαγραφή της Folli Follie πίεσε προσωρινά τους δείκτες...και η μαγική εικόνα της αγοράς

tags :
Η διαγραφή της Folli Follie πίεσε προσωρινά τους δείκτες...και η μαγική εικόνα της αγοράς
Η διαγραφή της μετοχής με μηδενική τιμή και η επίδραση έγινε για να μπορεί να αποτυπωθεί αντιπροσωπευτικά για τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων
Προβληματισμένοι είναι από το ξεκίνημα της συνεδρίασης αρκετοί παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι βλέποντας τη δυναμική σήμερα των τραπεζών αλλά και των περισσότερων μετοχών του ΧΑ, παρατηρούν την ίδια ώρα να υποχωρεί περίπου 0,5% ο γενικός δείκτης και ο FTSE 25 να είναι σχεδόν αμετάβλητος.
Μάλιστα σημειώνουν πως λόγω βαρύτητας συγκεκριμένων μετοχών, το ΧΑ δεν μπορεί να υποχωρεί μόνο λόγω Μυτιληναίου, καθώς διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα, ή λόγω Aegean και Jumbo.
Η Coca Cola που έχει σημαντική βαρύτητα ενισχύεται, ο ΟΤΕ ενισχύεται, οι τράπεζες καταγράφουν άνοδο έως 3% και γενικότερα η εικόνα είναι σταθεροποιητική προς ανοδική και όχι πτωτική.
Κάποιοι απέδιδαν την πτώση στη Folli Follie.
Ανέφεραν πως σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑ η μετοχή θα έπαιρνε μηδενική τιμή και λόγω αυτής της κίνησης υπάρχει αυτή η διαφορά.
Το Bankingnews επικοινώνησε με το ΧΑ και η απάντηση που έλαβε είναι ότι η επίδραση ήταν μόνο για το άνοιγμα.
Ότι δηλαδή ο γενικός δείκτης επηρεάστηκε 1% στο άνοιγμα αρνητικά λόγω της βαρύτητας της Folli Folle και ο FTSE 25 0,66%.
Μετά σταματάει να παίρνει τιμές από τη Folli ο δείκτης και όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΧΑΕ δεν υπάρχει κάτι περίεργο στη σημερινή συνεδρίαση.  
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑ η μετοχή θα αφαιρεθεί από τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει από το τέλος της σημερινής συνεδρίασης.
«Οι Βασικοί Κανόνες Διαχείρισης και Υπολογισμού τόσο των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών του Χ.Α. όσο και των Δεικτών FTSE/X.A. προβλέπουν την αφαίρεση της μετοχής της εταιρείας από τη σύνθεση των δεικτών στους οποίους συμμετέχει σε μηδενική τιμή, προκειμένου η επίδραση της διαγραφής της να μπορεί να αποτυπωθεί αντιπροσωπευτικά για τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και τους εκδότες προϊόντων που παρακολουθούν τους δείκτες», ανέφερε η ανακοίνωση του ΧΑ.
Ως συνέπεια της μηδενικής τιμής της μετοχής στη σύνθεση των δεικτών, η τιμή κλεισίματος του κάθε δείκτη την Παρασκευή 8 Ιουνίου, και η τιμή εκκίνησης του τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, θα διαφέρουν κατά το βάρος των μετοχών της εταιρείας στη σύνθεση του.
Το βάρος των μετοχών της εταιρείας, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 8 Ιουνίου στη σύνθεση του γενικού δείκτη είναι 1.02%, όση και κατ’ επέκταση η επίδραση του μηδενισμού της τιμής μετοχής στην τιμή εκκίνησης του δείκτη κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Ιουνίου.
Το βάρος των μετοχών της εταιρείας, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 8 Ιουνίου στη σύνθεση του FSTE 25 είναι 0.66%, όση και κατ’ επέκταση η επίδραση του μηδενισμού της τιμής μετοχής στην τιμή εκκίνησης του δείκτη κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Ιουνίου.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης