Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εθνική Ασφαλιστική: Gongbao ή Δημόσια Προσφορά;

Εθνική Ασφαλιστική: Gongbao ή Δημόσια Προσφορά;
Εθνική Ασφαλιστική: Gongbao ή Δημόσια Προσφορά;
Την Πέμπτη θα ξεακαθαρίσει, όπως όλα δείχνουν, το αν η πρόταση – προσφορά της Gongbao για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα έχει αίσιο τέλος ή η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε IPO για το 51% των μετοχών της θυγατρικής της.
Μετά την αποτυχημένη και χρονοβόρα προσπάθεια με την EXIN – Calamos και την πρόσφατη ξαφνική υπαναχώρηση της FOSUN, που μέχρι κάποιες ώρες πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, έδειχνε ότι θα είναι το φαβορί του αγώνα, η ΕΤΕ, αλλά και η ΤτΕ, έχουν στην διάθεσή τους τρεις ακόμη μέρες για να αποφασίσουν αν θα δώσουν τελικώς την Πηνελόπη στον εναπομείναντα μνηστήρα ή θα παραχωρήσουν με την διαδικασία IPO το πλειοψηφικό πακέτο του μετοχικού της κεφαλαίου.
Χωρίς να προεξοφλούμε καμία κατάληξη, διότι η ιστορία της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μέχρι σήμερα μας έχει διδάξει ότι ακόμη και το προφανές δεν είναι ασφαλές, σκόπιμο θα ήταν, να προσπαθήσουμε να εξετάσουμε το σενάριο της επόμενης μέρας, πάντα σε περίπτωση που δεν θα έχει αίσιο τέλος η προσφορά Gongbao.
Θεωρώ λοιπόν, αναπόφευκτη την στροφή της ΕΤΕ σε έναν από τους παίκτες που δραστηριοπούνται σήμερα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, που έχουν διαθέσιμα τα αναγκαία κεφάλαια, που κάνουν επενδύσεις μακροπρόθεσμες σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και που έχουν ευέλικτες διοικήσεις, στελέχη δηλαδή και επικεφαλής που μπορούν να λειτουργούν άμεσα και αποτελεσματικά.
Στην αρχική απόφαση της ΕΤΕ να πωλήσει την Εθνική Ασφαλιστική, θετικό ενδιαφέρον είχαν εκφράσει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Allianz, η Ιnteramerican (Αchmea), η Ευrolife (Fairfax), αλλά και, σε δεύτερο χρόνο, η NN Hellas (ΝΝ Group), ενώ σήμερα, στην λίστα έχει προστεθεί και η Groupama, αφού ο γαλλικός όμιλος έδωσε το πράσινο φως για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο λόγος για τον οποίο σ’ εκείνη τη χρονική στιγμή οι παραπάνω εταιρίες δεν προχώρησαν στην τελική φάση, ήταν το πολύ υψηλό τίμημα, κυρίως σε συνδυασμό με την επένδυση που θα έπρεπε να γίνει αμέσως μετά την εξαγορά (εθελούσια έξοδος, μηχανογραφικά συστήματα κ.λπ.).
Τα σχεδόν δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, καθώς και το γεγονός ότι η ΕΤΕ, εάν υπάρξει επόμενη φάση, θα διαπραγματευτεί πλέον το 51%, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.
Έτσι, αυτήν την στιγμή, η FAIRFAX, η ισχυρή καναδική holding ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιριών, φέρεται ως ο υπ’ αριθμόν ένα ενδιαφερόμενος για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία εάν ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει στην Ελλάδα μια ασφαλιστική υπερδύναμη, με μετοχικό ενδιαφέρον και σε συνεργασία με δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες – Εθνική και Eurobank - με παραγωγή ασφαλίστρων 1,083 δισ. ευρώ, μερίδιο αγοράς κοντά στο 28%, κέρδη προ φόρων 150 εκ. ευρώ και αποζημιώσεις προς τους ασφαλισμένους της συνολικού ύψους 657 εκ. ευρώ.
Είναι προφανές, ότι σε περίπτωση που προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο, λόγω του μεγάλου μεριδίου αγοράς που θα κατέχει η υπερ-εταιρία, θα δημιουργηθούν δύο οργανισμοί: μία ασφαλιστική ζωής και μία ζημιών, οι οποίες θα λειτουργούν η κάθε μία με το δικό της management και θα ελέγχονται από την κεντρική διοίκηση του ομίλου. Πρόκεται για ένα μοντέλο το οποίο προ 15ετίας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική αγορά και το οποίο εξακολουθούν και σήμερα να διατηρούν κάποιοι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι.
Εάν λοιπόν, δεν καταφέρει ούτε η Gongbao να ξεπεράσει τις αντιστάσεις της Πηνελόπης, τα όσα ακολουθήσουν θα είναι πολύ κοντά στο παραπάνω σενάριο, θα διασφαλίσουν τον ασφαλιστικό χαρακτήρα και τη συνέχιση της ιστορίας των 127 χρόνων της Εθνικής Ασφαλιστικής και βεβαίως θα σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών στην Ελλάδα, αφού πλέον θα περάσουμε από το bancassurance στην σύγχρονη εποχή του All finance.

Μαρίνα Δρακάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης