Απεβίωσε η πρώην υφ. Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού

Απεβίωσε η πρώην υφ. Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού
Την Τετάρτη (13 Ιουνίου), στις 12 το μεσημέρι, από το Α’ Νεκροταφείο, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία
Απεβίωσε σήμερα η τέως υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, πολιτική προσωπικότητα που έβαλε το δικό της διακριτό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της Ελλάδας και ιδιαιτέρως στη μεταπολιτευτική περίοδο.
Την Τετάρτη (13 Ιουνίου), στις 12 το μεσημέρι, από το Α’ Νεκροταφείο, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία της Βιργινίας Τσουδερού, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών.
Η Βιργινία Τσουδερού γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε φιλοσοφία, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και δημοσιονομία και οικονομικά περιφερειακής ανάπτυξης στα πανεπιστήμια της Μινεσότα και του Ράντκλιφ-Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων διατέλεσε εμπειρογνώμονας στον Διεθνή Οργανισμό Υγείας και Τροφίμων του ΟΗΕ κατά την περίοδο 1949-56, και στη συνέχεια δημοσιογράφος και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Ελευθερία».
Στην τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από τον Φεβρουάριο του 1964 μέχρι τον Ιούλιο του 1965, ήταν οικονομική σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, αρχικά στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως και έπειτα στο Υπουργείο Συντονισμού.
Με δική της μεσολάβηση, έγινε ιδιαιτέρα γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου η Αγγέλα Κοκκόλα, το 1964.
Κατά την διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών είχε αντιστασιακή δράση ως γενική γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ), με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κρατηθεί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1974, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της κίνησης των «Νέων Πολιτικών Δυνάμεων», η οποία συνεργάστηκε με την Ένωση Κέντρου (Ένωσις Κέντρου - Νέες Δυνάμεις).
Εκλέχθηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών (Υπόλοιπο πρώην Δήμου Αθηναίων) στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές τον Νοέμβριο του 1974.
Στις εκλογές του 1977 επανεκλέχθηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών, με την ΕΔΗΚ.
Στις Δημοτικές Εκλογές του 1982 υπήρξε υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων υποστηριζόμενη από το ΚΟΔΗΣΟ.
Απέσπασε στον πρώτο γύρο 13.283 ψήφους (ποσοστό 3,29%) και η ίδια ως επικεφαλής του συνδυασμού της εξελέγη δημοτική σύμβουλος.
Το 1985 συνεργάστηκε με την Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και επανήλθε στην Βουλή, καθώς ο Μητσοτάκης την τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε στην Α΄ Αθηνών, ενώ τον Νοέμβριο του 1989 και το 1990 εκλέχθηκε ξανά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών από τον Αύγουστο του 1991 μέχρι τον Οκτώβριο του 1993.
Μάλιστα από τον Ιούλιο του 1992 είχε ως προϊστάμενο υπουργό Εξωτερικών τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, επίσης παλιό στέλεχος της Ενώσεως Κέντρου και συνεργάτη του Γεωργίου Παπανδρέου.
Χρημάτισε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και μέλος της Ενώσεως Ελληνίδων Επιστημόνων, του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας κ.α.
Επίσης υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΟΗΕ για το Κυπριακό (1976), και έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Σήμερα είναι επίτιμη πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάδας και του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

ΥΠΕΞ: Υπηρέτησε με ήθος και υπευθυνότητα

«Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη θλίψη και συγκίνησή του για την απώλεια της Βιργινίας Τσουδερού, η οποία καθ’ όλο τον δημόσιο βίο της υπηρέτησε τη χώρα με ήθος και υπευθυνότητα, θέτοντας την αγάπη της για την Πατρίδα ως ύψιστη προτεραιότητα.
Πέραν της κοινοβουλευτικής της δραστηριότητας και του σημαντικού συγγραφικού της έργου, η Βιργινία Τσουδερού εργάστηκε για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας ως Υφυπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο 1991-93.
Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

ΝΔ: Η Βιργινία Τσουδερού υπηρέτησε τη χώρα και την παράταξή μας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Τα θερμά της συλλυπητήρια εξέφρασε σε επίσημη ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία για τον θάνατο της τέως υφυπουργού Εξωτερικών, Βιργινίας Τσουδερού.
«Η Βιργινία Τσουδερού υπηρέτησε για πολλά χρόνια τη χώρα και την παράταξή μας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα», αναφέρει χαρκατηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ΝΔ και προσθέτει:
«Άφησε πίσω της σημαντικό έργο στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και πλούσια πολιτική και κοινωνική δράση μέσα από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Διαφάνεια. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Ποτάμι: Από εκείνους που έβαζαν το κοινό καλό μπροστά από το κοντόφθαλμο κομματικό συμφέρον

«Η Βιργινία Τσουδερού, η οποία έφυγε σήμερα πλήρης ημερών και δραστηριότητας, μοιάζει να έρχεται από έναν παλιό κόσμο.
Από τον καλό όμως παλιό κόσμο, εκείνον των πολιτικών-πολιτών, που έβαζαν το κοινό καλό μπροστά από το κοντόφθαλμο κομματικό συμφέρον.
Το αποδεικνύει η πορεία της: πέρασε από διάφορα κόμματα, χωρίς ποτέ να φύγει από τον ιδεολογικό χώρο του δημοκρατικού Κέντρου, του οποίου τις αρχές υπηρέτησε με συνέπεια.
Το αποδεικνύει η πολύπλευρη κοινωνική και πολιτιστική της δραστηριότητα: από τη συμβολή της στην ίδρυση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού μέχρι την προεδρία του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας.
Δεν έχει ιδιαίτερη αξία η απαρίθμηση των πτυχών της προσφοράς της Βιργινίας Τσουδερού, όχι τόσο γιατί είναι πολλές, όσο γιατί για την ίδια ήταν αυτονόητες.
Αν θέλαμε να κρατήσουμε κάτι από τη μακρά πορεία της στην πολιτική και την κοινωνική ζωή, θα ήταν η αταλάντευτη προσήλωσή της στον εκσυγχρονισμό της χώρας και στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.
Και κυρίως το ότι υπηρέτησε αυτούς τους στόχους σε εποχές που οι περισσότεροι- πολιτικοί και πολίτες- ήταν απέναντί τους.
Στην οικογένειά της απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS