Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η συμφωνία ΔΝΤ - Αργεντινής δεν μεταβάλλει την αξιολόγηση - Στο 27,5% ο πληθωρισμός λόγω pesos

Fitch: Η συμφωνία ΔΝΤ - Αργεντινής δεν μεταβάλλει την αξιολόγηση - Στο 27,5% ο πληθωρισμός λόγω pesos
Fitch: Η συμφωνία ΔΝΤ - Αργεντινής δεν μεταβάλλει την αξιολόγηση - Στο 27,5% o πληθωρισμός λόγω pesos
Το πρόγραμμα στήριξης που υπέγραψε η Αργεντινή με το ΔΝΤ μετριάζει τους κινδύνους χρηματοδότησης της χώρας και υποστηρίζει την αξιολόγηση Β και το σταθερό outlook σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fitch,  οι μελλοντικές προοπτικές αξιολόγησης εξαρτώνται από την εφαρμογή των  μέτρων για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και την μείωση των μακροοικονομικών αδυναμιών, οι οποίες προκαλούν σημαντική πολιτική αβεβαιότητα.
Η Αργεντινή άρχισε συνομιλίες με το ΔΝΤ τον Μάιου του 2018 μετά την αντίσταση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του κυβερνώντος συνασπισμού με αποτέλεσμα την μείωση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης που οδήγησε σε ελεύθερη πτώση το νόμισμα της χώρας (peso).
H Fitch προβλέπει πλέον ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 27,5% μέχρι το τέλος του 2018, λόγω της  υποτίμησης του peso.
Αυτό θα μειώσει τους πραγματικούς μισθούς και την εμπιστοσύνη, ενώ η νομισματική και δημοσιονομική αυστηρότητα θα επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Αργεντινής τυ 2018 στο 1,3% από 2,6%, συνεχίζοντας ένα αδύναμο και ασταθές ρυθμό ανάπτυξης.
Μια πρώτη εκταμίευση 15 δισ. δολαρίων θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών δανεισμού για την περίοδο  2018-2019, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια (35 δισ. δολάρια) θα διατεθούν προληπτικά.
Η κυβέρνηση ης Αργεντινής συμφώνησε να προχωρήσει σε ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση, να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να παράσχει στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας  τυπική αυτονομία.
Αυτές οι πολιτικές προσαρμογές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικό πολιτικό κίνδυνο.
Η δημοτικότητα του προέδρου της Αργεντινής Macri έχει μειωθεί δραματικά και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες έχουν ενταθεί.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η αντιπολίτευση θα υποστηρίξει ή θα αντισταθεί σε αυτές τις δημοσιονομικές προσαρμογές ενόψει των εκλογών του 2019.
Η επιτάχυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι πιθανόν να είναι το πιο δύσκολο μέτρο.
Η Fitch αναμένει από την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο του 2018 για τον πρωτογενή έλλειμμα του 2,7% του ΑΕΠ, λόγω των νέων περικοπών  στις δαπάνες, των αυξημένων φορολογικών εισπράξεων στις αρχές του 2018 και του υψηλότερου από τον αναμενόμενο πληθωρισμό (αύξηση των εσόδων ταχύτερα από τις δαπάνες). Ωστόσο, η επίτευξη των μετέπειτα στόχων - 1,3% το 2019, 0% το 2020 και 0,5% πλεόνασμα το 2021 - θα είναι πολύ πιο δύσκολη.
Η φορολογία είναι ήδη υψηλή και θα μειωθεί κάπως λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής αναμένει να θέσει μειούμενο το δημόσιο χρέος από το 2019, αλλά η δυναμική του χρέους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αβέβαιες μακροοικονομικές μεταβλητές.
Η Fitch προβλέπει το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης της Αργεντινής να ξεπεράσει το 70% του ΑΕΠ το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης