Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Τα NPLs εξακολουθούν να είναι πρόβλημα για αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
Moody's: Τα NPLs εξακολουθούν να είναι πρόβλημα για αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες
Moody's: Τα NPLs εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες
Τέσσερα χρόνια μετά το τέλος της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ο υψηλός αριθμός των NPLs εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών, τόσο μεγάλων όσο και μικρών, υπονομεύοντας την πιστοληπτική τους ικανότητα αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Ο αριθμός των NPLs μειώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά η υποτονική οικονομική ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες καθώς και οι αδυναμίες ορισμένων τραπεζών τα τελευταία χρόνια, έχει σαν αποτέλεσμα άνιση πρόοδο στην μείωση των  NPLs.
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης για τα NPLs, που έχει ως στόχο να διευκολύνει την εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο SSM πιέζουν τις τράπεζες με υψηλό αριθμό NPLs να επιταχύνουν τις πωλήσεις προβληματικών δναείων τους.
Δείγμα από τις 28 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες της ΕΕ δείχνει ότι για πολλές τράπεζες οι προκλήσεις μείωση των NPLs παραμένουν ακόμα μεγάλες, ενώ για άλλους τραπεζικούς ομίλους ο αριθμός των  NPLs έχει μειωθεί στα επίπεδα προ - κρίσης.
Ο αριθμός των NPLs ήταν ιδιαίτερα υψηλός το 2013, στο 6% των συνολικών δανείων κατά μέσο όρο.
Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 4% το 2017.
Η βελτίωση είναι σημαντική αλλά δεν είναι η ίδια για όλες τις τράπεζες.
Οι διαρκής μεγάλες ποσότητες NPLs  αφήνουν τις τράπεζες ευάλωτες σε μια νέα ύφεση στη ζώνη του ευρώ.
Παρά την μείωση των προβλέψεων έναντι των επισφαλειών, αυτές (επισφάλειες) εξακολουθούν να επηρεάζουν, την κερδοφορία ορισμένων τραπεζών.
Κατά μέσο όρο από τις 28 τράπεζες που έχει εξετάζει η Moody's ο δείκτης Tier 1 είχε βελτιωθεί στο 17,2%  στα τέλη του 2017, από 14,2% που ήταν το 2013.  
Παρόλα αυτά, τα επικείμενα stress test του 2018, θα βοηθήσουν να εξακριβωθεί κατά πόσον οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν την ικανότητα να απορροφούν εξωτερικούς κραδασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης