Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στη «μαύρη» αγορά μετοχές της Folli- Folie για το …χατίρι των παραγώγων

tags :
Στη «μαύρη» αγορά μετοχές της Folli- Folie για το …χατίρι των παραγώγων
Ψάχνουν για 170.000 μετοχές
Στα «κάγκελα» οι επενδυτές της αγοράς των παραγώγων που είχαν  επιλέξει και είχαν εντάξει στα χαρτοφυλάκια τους, συμβόλαια με θέσεις short ή long στη μετοχή της Folli- Follie.
Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών όπως και των παραγώγων την Παρασκευή 25 Μαΐου έγινε διπλή παγίδα για τους επενδυτές των παραγώγων που περιμένουν εγκλωβισμένοι καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης των  Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης.
Τα γραφεία των παραγώγων των χρηματιστηριακών εταιρειών ακόμη δεν έχουν λάβει οδηγίες  για τον τρόπο εκκαθάρισης.
Ωστόσο η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών προκρίνει τη διαδικασία με τη φυσική παραλαβή τίτλων που σημαίνει ότι οι short θα πρέπει να …κυνηγούν χαρτιά από την αγορά.
Και σε ποια αγορά όταν οι μετοχές δεν διαπραγματεύονται άρα η αναζήτηση μετοχών θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο χτυπώντας πόρτες χρηματιστηριακών εταιρειών αναζητώντας επενδυτές που έχουν μετοχές στα χαρτοφυλάκια τους.
Στέλεχος της αγοράς κάνει λόγο για «μαύρη» με τις οικονομικές απαιτήσεις των επενδυτών να ξεπερνούν τα 4,80 ευρώ που ήταν η τελευταία τιμή της μετοχής πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης.
Η αγορά των παραγώγων για το συμβόλαιο της Folli- Follie έχει βγει στη γύρα αναζητώντας 170.000 μετοχές για να καλυφθεί η ζήτηση της αγοράς παραγώγων καθώς ο αριθμός συμβολαίων έφθανε τα 1700.
Η φυσική παράδοση των μετοχών προήλθε από την επιβολή των capital controls καθώς κατά την εφαρμογή είχε περιορισθεί η διακίνηση των μετρητών και η λύση δόθηκε με τη φυσική παράδοση των τίτλων.
Η «καινοτομία» της εποχής έμεινε  μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα ο επενδυτής που ήταν  short να  υποχρεώνεται σε αναζήτηση μετοχών χωρίς να γνωρίζει την αξία της μετοχής καθώς οι εξελίξεις στην υπόθεση της Folli – Follie δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί  και έως τώρα  έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Στελέχη της αγοράς ρίχνουν ευθύνες στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το θέμα χωρίς να απαιτεί τη φυσική παραλαβή των μετοχών.
Οι επενδυτές που είχα συμβόλαια long θα πληρώσουν τους short όταν γίνει η εκκαθάριση  με χρηματοοικονομκό διακανονισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση  του Χ.Α δεν προτίθεται άμεσα να προχωρήσει στη διαγραφή και στη εκκαθάριση του συμβολαίου  
Οι ίδιες πηγές κατέστησαν σαφές ότι η διαδικασία θα γίνει με τη φυσική παράδοση των μετοχών και όποιος δεν τις έχει θα πρέπει να τις αναζητήσει από την αγορά.
Διευκρίνισαν ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και προβλέπεται στο κανονισμό των ΣΜΕ.
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μικροεπενδυτές τους οποίους «φορτώνουν» μετοχές με τη φυσική παραλαβή χωρίς να διαπραγματεύονται ενώ ο κανονισμός δίνει  το δικαίωμα στη ΔΣ του Χρηματιστηρίου  Αθηνών  για μια δίκαιη  εκκαθάριση  καθώς  οι μικροί έχασαν το stop loss ενώ οι  short στην πράξη  … εκβιάζονται  να αγοράσουν μετοχές  αμφίβολης αξίας.
Το θέμα θα απασχολήσει και τη Βουλή των Ελλήνων καθώς θα γίνει προσθήκη στην αρχική  ερώτηση που έχουν καταθέσει βουλευτές  της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης  προς τον υπουργό  Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης