Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην επερχόμενη συνξεδρίαση του ΟΠΕΚ

tags :
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην επερχόμενη συνξεδρίαση του ΟΠΕΚ
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ρίχουν βαριά τη σκιά τους στην επερχόμενη συνξεδρίαση του ΟΠΕΚ
Η επερχόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 22 Ιουνίου αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της, λίγο πριν η Ουάσιγκτον αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίεσε τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του ήταν και πάλι για το Ιράν.
Η κυβέρνηση Obama ήθελε το καρτέλ να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου του Ιράν, μετά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τεχεράνη το 2012.
Περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως βρέθηκαν εκτός του κύκλου εφοδιασμού λόγω των κυρώσεων.
Ενώ το αίτημα της διοίκησης του Trump ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα μέλη του ΟΠΕΚ, η φαινομενική προθυμία της Σαουδικής Αραβίας να συμμορφωθεί με το αίτημα της Ουάσιγκτον προκάλεσε οργή από τους αυμμάχους της.
Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ   Hossein Kazempour Ardebili είπε ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα συμμορφωθεί απλά με τα αιτήματα της Ουάσινγκτον.
"Κανείς στο ΟΠΕΚ δεν θα δράσει εναντίον δύο από τα ιδρυτικά του μέλη", ανέφερε, αναφερόμενος στο Ιράν και τη Βενεζουέλα. "Οι ΗΠΑ το δοκίμασαν την τελευταία φορά εναντίον του Ιράν, αλλά οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν στα 140 δολάρια το βαρέλι".
Η Βενεζουέλα απέστειλε ανακοίνωση στα μέλη του ΟΠΕΚ, ζητώντας τους να καταγγείλουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
"Ζητώ την αλληλεγγύη και την υποστήριξη των συναδέλφων μας", έγραψε ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας Manuel Quevedo.
Ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να συζητήσει "τα περιοριστικά αποτελέσματα των μονομερών κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια εξαιρετική επιθετικότητα για τις επιχειρήσεις της εθνικής πετρελαϊκής μας βιομηχανίας και τη σταθερότητα της αγοράς".
"Μπορεί να είναι μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ από το 2011", δήλωσε στο CNBC ο Eugen Weinberg της Commerzbank.
Αναφερόταν στην περίφημη συνάντηση του 2011, στην οποία η Σαουδική Αραβία επιθυμούσε να αυξήσει την παραγωγή για να συγκρατηθεί τις τιμές του πετρελαίου μετά την αναζωπύρωση της "πυρκαγιάς" σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής κατά την Αραβική Άνοιξη.
Αλλά η προταση της Σαουδικής Αραβίας βρήκε αντίθετα τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ.
Ο πρώην υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας  Ali al-Naimi είπε ότι ήταν "μία από τις χειρότερες συναντήσεις που είχαμε ποτέ".
Σχεδόν κάθε μέλος του ΟΠΕΚ έξω από τον Κόλπο δεν είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή ούτως ή άλλως, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αντιτίθεται στην υψηλότερη παραγωγή.
Η παραγωγή της Βενεζουέλας μειώνεται ταχέως.
Η Αγκόλα επίσης βλέπει μειούμενη την παραγωγή.
Η Λιβύη και η Νιγηρία φάνηκαν να έχουν πληγεί από ένα προσωρινό ανώτατο όριο.
Επίσης, δεν έχουν επίσημα όρια για την παραγωγή τους ως μέρος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, οπότε υπάρχει ελάχιστη ανοδική τάση για την υποστήριξη της αύξησης της παραγωγής από άλλες χώρες.
Το Ιράν, προφανώς, αντιμετωπίζει διακοπές παραγωγής από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οπότε είναι πιθανόν να μην μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ακόμη και αν το θέλει.
Αξιωματούχοι από το Ιράκ και την Αλγερία έκαναν αρνητικές παρατηρήσεις την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής.
Από το στρατόπεδο εκτός ΟΠΕΚ, η παραγωγή του Μεξικού μειώνεται ούτως ή άλλως, οπότε έχει ελάχιστη ή και καθόλου ικανότητα να ανταποκριθεί σε μια αλλαγή πολιτικής.
Τελικά, οι μόνοι που επωφελούνται από την υψηλότερη παραγωγή θα είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, και σε μικρότερο βαθμό κάποιες από τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όμως, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πιθανότατα δεν μπορούν απλά να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τους χωρίς να διακινδυνεύσουν μια πλήρη εξέγερση από τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ.
Έτσι, υπάρχουν οι παρακάτω πιθανότητες από την προσεχή συνεδρίαση.
Πρώτον, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πείθουν τα μέλη του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε αύξηση της παραγωγής και ενώ η καθεμία χώρα επιτρέπεται να αυξήσει λίγο την παραγωγή της, ουσιαστικά οι δύο κορυφαίοι παραγωγοί θα λάβουν την μερίδα του λέοντος.
Αυτό θα απαιτήσει θυσία από μεγάλο μέρος των μελών του ΟΠΕΚ, οι οποίοι δεν θα είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή και θα πρέπει να καταλήξουν σε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.
Μια άλλη πιθανότητα είναι η διακοπή των διαπραγματεύσεων και η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία να προχωρήσουν από μόνες τους, αυξάνοντας την παραγωγή τους.
Ή, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και να μην υπάρξει καμία αλλαγή στην παραγωγή, αν και με τον αυξημένο κίνδυνο για τις τιμές, αυτό φαίνεται απίθανο.
Όποια και αν είναι η έκβαση, οι πιθανότητες είναι ότι η επερχόμενη συνάντηση είναι η πιο μαχητική που έχουμε δει.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης