Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα μετονομαστεί η FYROM - Σφοδρές αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα μετονομαστεί η FYROM - Σφοδρές αντιδράσεις από αντιπολίτευση
Για όνομα erga omnes έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός.
(upd7)  Σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα μετονομαστεί η ΠΓΔΜ, όπως ανακοίνωσε επίσημα και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του.
Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να τονίσει ότι είναι υπερήφανος για τη συμφωνία, η οποία, πάντως, θα εγκριθεί από την ελληνική πλευρά αφού πρώτα η γειτονική χώρα ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Συντάγματός της και «διαγράψει» όλα τα αλυτρωτικά σημεία.
Εντός της Ελλάδας η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα «αναγνωρίζεται» ως«Severna Makedonja».
Η συμφωνία θα είναι erga omnes, δηλαδή θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό των δύο χωρών, στις διμερείς τους σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις τους με άλλες χώρες.
Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.
Στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη.
Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση.
Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.
Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος.
Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα.
Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες
β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.
Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia.
Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση.
Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».
Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity).
Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος.
Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν.
Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους.
Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ).
Η γλώσσα ορίζεται «Macedonian language», στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.
Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».
Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

Το Άρθρο 7 της συμφωνίας

1.
Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.
2. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
3. Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).
4. Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών.
Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.
5. Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να τροποποιήσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους.

Διάγγελμα Τσίπρα για τη συμφωνία

Απόλυτα υπερήφανος για τη συμφωνία με τον Zoran Zaev για τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.
Ο κ. Τσίπρας –με μία μικρή καθυστέρηση, καθώς ο ομόλογός του Zaev πραγματοποίησε το δικό του διάγγελμα στις 19.30 ώρα Ελλάδας- ανακοίνωσε ότι το νέο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Severna Makedonija» ή σε ελληνική μετάφραση «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Το εν λόγω όνομα θα είναι erga omnes, δηλαδή θα χρησιμοποιείται τόσο στις διμερείς όσο και στις διεθνείς σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η γειτονική χώρα έχει δεσμευθεί για αλλαγή του Συντάγματός της.
Σύμφωνα με το διάγγελμα του κ. Τσίπρα «από την ανεξαρτησία του από το ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας, η γειτονική χώρα έφερε την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας, κάτι το οποίο συνεπάγονταν και την οικειοποίηση της βαριάς κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας».
Το εν λόγω όνομα θα είναι erga omnes, δηλαδή θα χρησιμοποιείται τόσο στις διμερείς όσο και στις διεθνείς σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η γειτονική χώρα έχει δεσμευθεί για αλλαγή του Συντάγματός της.
Σύμφωνα με το διάγγελμα του κ. Τσίπρα «από την ανεξαρτησία του από το ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας, η γειτονική χώρα έφερε την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας, κάτι το οποίο συνεπάγονταν και την οικειοποίηση της βαριάς κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να δεχθεί αλλά και να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία, σε Δημοκρατία της Severna Makedonia, δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αλλάξουν το Σύνταγμα τους.
Οι 140 χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως «Μακεδονία» θα τους αναγνωρίζουν, πλέον, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δίνοντας τέλος στον αλυτρωτισμό που εμπεριέχει η τρέχουσα ονομασία».
Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η γειτονική χώρα έχει δεσμευθεί να διαγράψει από παντού οποιαδήποτε αναφορά για σχέση της με την Αρχαία Μακεδονία.
«Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι γείτονές μας δεν έχουν και δεν πρόκειται να δημιουργήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον πολιτισμό της Αρχαίας Μακεδονίας.
Στο ίδιο πλαίσιο η συμφωνία αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ ότι η γλώσσα των γειτόνων ως μακεδονική, αλλά με την προσθήκη ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία των νότιων σλαβικών γλωσσών.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν θα είναι Μακεδόνας σκέτο αλλά Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.
Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι οι γείτονές μας θα αφαιρέσουν από το Σύνταγμά τους οποιαδήποτε αναφορά μπορούσε να θεωρηθεί ως αλυτρωτική.
Απαλείφονται οι αναφορές για μακεδονική μειονότητα.
Αφαιρούνται οι έστω και έμμεσα αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του συντάγματός τους.
Η συμφωνία αφού υπογραφεί από τους ΥΠΕΞ θα πρέπει να κυρωθεί από τη βουλή των γειτόνων μας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η στήριξη της Ελλάδας για ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα είναι σταδιακή, με την Αθήνα να απευθύνει πρόσκληση και για τις δύο περιπτώσεις, η οποία, όμως, θα αρθεί εάν η ΠΓΔΜ δεν προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση.
«Στη συνέχεια η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη της στην ΕΕ και θα στηρίξει την προσπάθεια ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Και οι δύο αυτές προκλήσεις θα είναι υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση από τους γείτονές  μας.
Εάν δεν υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση τότε αυτές οι προκλήσεις θα ανακληθούν.
Η Ελλάδα θα υπογράψει τη συμφωνία μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην γειτονική χώρα.
Η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα δικαιώματά της και δεν απεμπολεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί μία μεγάλη εμβληματική νίκη και μία μεγάλη εθνική ιστορία.
Η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε όλες τις θέσεις που έχουν στηριχθεί.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία που αφορά όχι μόνο το έργο μας αλλά και για το σύνολο της περιοχής μας.
Κλείνει οριστικά μία διένεξη που υπονόμευσε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ανοίγει ένα παράθυρο ευημερίας και συνανάπτυξης μεταξύ των λαών μας.
Η  πατρίδα μας με τη συμφωνία αυτή γίνεται ένας πυλώνας σταθερότητας στα βαλκάνια.
Σε μία περίοδο που άλλες χώρες βυθίζονται στον εαυτό τους χτυπημένες από τον εθνικισμό, η Ελλάδα ανοίγει εκ νέου δρόμους.
Είμαι περήφανος γι’ αυτό.
Σήμερα μπορούμε όλες οι Έλληνιδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι».

Ενημέρωση Τσίπρα σε Παυλόπουλο

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς ολοκληρώθηκε η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Z. Zaev.
«Μεταφέρω καλά νέα.
Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
Για ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολλά χρόνια.
Έχουμε, λοιπόν, μία καλή συμφωνία, η οποία θα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά.
Προϋποθέσεις που αποτελούν τους βασικούς άξονες.
Έχουμε μία σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, πράγμα που σημαίνει, γεγονός που σημαίνει ότι οι γείτονές μας θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση.
Η συμφωνία προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας πέραν από το όνομα αλλά και σε άλλα σημεία που έχουν αλυτρωτικό χαρακτήρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός παρουσία των ΜΜΕ.
Τόνισε ότι ακολούθως θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής, θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση, ώστε ο κ. Τσίπρας να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία, όπως ο ίδιος τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την τήρηση της «κοινοβουλευτικής τάξης».
«Η ευθύνη για το εάν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση των υποσχέσεων είναι δικό της θέμα.
Η εθνική μας θέση είνια η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Από τις αλλαγές που θα έχουν γίνει στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας θα εκτιμηθεί η στάση και θα υπάρξει η αποδοχή από τη Βουλή των Ελλήνων.
Αρχικά αρκετοί πίστεψαν ότι το όλο ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί με μία απλή διεθνή συμφωνία.
Αυτό θα ήταν αδιανόητο.
Εναπόκειτια στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε.
Εφόσον τα τηρήσει.
Αυτός ο σεβασμός της Ιστορίας, που είχε κακοπάθει από την ανεύθυνη στάση ορισμένων ηγετών της, είναι ένα καλό διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της ΠΓΔΜ.
Δεν ήταν μόνο παραβίαση των διεθνών κανόνων το να διεκδικεί την κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας, οδηγούσε σε γελιοποίηση των ηγετών του γειτονικού κράτους.
Η συζήτηση στη Βουλή, δείχνει ότι στην Ελλάδα σεβόμαστε πάνω απ' όλα τη δημοκρατία», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Τσίπρας και Zaev θα έχουν παράλληλο διάγγελμα στις 19.30 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να ανακοινώσουν ο καθένας στους πολίτες της χώρας του τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν.

Zaev: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας το όνομα για το δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός της πΔΓΜ Z. Zaev ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της χώρας του, το οποίο θα είναι «Σέβερνα Μακεντόνια» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).
Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο κ. Zaev είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα».
Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα από τα Σκόπια πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζ. Zaevφ.
Ο Zaev είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.

Έντονες αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης

Αρκετά έντονες, όπως άλλωστε, αναμενόταν είναι οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τους κυρίους Μητσοτάκη, Κουτσούμπα, Λεβέντη και Μιχαλολιάκο να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκεται, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην εν λόγω συμφωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε σε ανακοίνωση του ότι πρόκειται για μία «κακή συμφωνία» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην την υπογράψει.
Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι πρώτα θα εξετάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και κατόπιν θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του γι' αυτήν.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος υπογράμμισε πως κανείς δεν δικαιούται να παραχωρήσει το όνομα Μακεδονία.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τάχθηκε, επίσης κατά της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.
Ο Βασίλης Λεβέντης, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό στην μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία ότι η Ένωση Κεντρώων δεν συμφωνεί με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 12/6 00:37)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης