«Φωτιά» στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ βάζουν οι νέες αντικειμενικές τιμές – Ποιες οι αλλαγές στους συντελεστές του φόρου

«Φωτιά» στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ βάζουν οι νέες αντικειμενικές τιμές – Ποιες οι αλλαγές στους συντελεστές του φόρου
Της υπουργικής  απόφασης θα ακολουθήσει η κατάθεση στην Βουλή δύο τροπολογιών
(upd) Υπογράφηκε και στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων.
Έως αύριο θα κατατεθεί προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμείνει σταθερό.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, με τα παραπάνω ολοκληρώνεται η δράση εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων, δράση που είχε συμφωνηθεί από το 2ο μνημόνιο το 2012.

Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών είναι η εξής:

• Σε 2.122 μειώθηκαν
• Σε 4.302 έμειναν σταθερές
• Σε 3.792 αυξήθηκαν

Επίσης, με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ.
Επιπλέον αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για τον συμπληρωματικό φόρο από τις 200.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ.

Με βάση τις νέες τιμές και τις παραπάνω αλλαγές, έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018. Σύμφωνα με αυτήν:

• Μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προσώπων.
• Αμετάβλητα για 3.995.181 ή το 62%.
• Ελάχιστη αύξηση από ένα έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.
• Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.
• Mόνο για το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενους θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).
Τέλος, επισημαίνεται ότι με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

«Ώρα μηδέν» για τις νέες αντικειμενικές αξίες, που αποτελούσαν ένα από τα πιο βασικά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης, και οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα των δοκιμαστικών εκκαθαρίσεων με τις νέες τιμές που δείχνει βεβαίωση εσόδων τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Ικανοποιημένη από την συγκεκριμένη ακτινογραφία των εσόδων η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης  του υπουργείου άναψε το πράσινος φως για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με τις νέες τιμές ζώνης σε 10.200 περιοχές της Ελλάδας η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Της υπουργικής  απόφασης θα ακολουθήσει η κατάθεση στην Βουλή δύο τροπολογιών.
Η μεν πρώτη θα προβλέπει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογισθεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με αυτές που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, όπως προβλέπει ο νόμος.
Η δεύτερη τροπολογία που μπορεί να είναι και επωφελής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενδεχομένως να προβλέπει την αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ή  διαφορετικά παρεμβάσεις στους συντελεστές του κύριου φόρου.
Σε ότι αφορά το όριο πάνω από το οποίο ξεκινά η επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αυτό ανέρχεται σήμερα σε 200.000 ευρώ και η πρόταση που εξετάζεται είναι να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50.000 ευρώ.
Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες φθηνές περιοχές που θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών αξιών.
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ  που θα εκδοθούν τον Αύγουστο θα είναι φουσκωμένα  μόνο για το 15% των υπόχρεων στον ενιαίο φόρο.
Με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια, το 15% που θα έχει αυξημένο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τα 8 ευρώ για τις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και θα φθάνουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα για τις τουριστικές περιοχές και για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές φιλέτα.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο εργασίας στηρίζεται σε μεσοσταθμική αύξηση 25%.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το 67% των φορολογούμενων δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ενώ για το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα ο λογαριασμός του ενιαίου φόρου θα είναι μειωμένος.
Μειώσεις Τιμών Ζώνης σχεδιάζονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως η οδός Πατησίων και η οδός Αχαρνών, ωστόσο το γεγονός ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στους συντελεστές εμπορικότητας, σημαίνει ότι τα επαγγελματικά ακίνητα σε αυτές τις διαλυμένες αγορές θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται δυσανάλογα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS