Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

EBZ: Σπάσιμο σε «καλή» και «κακή» προτείνει το Innovation Brain - Δεν αποκαλύπτεται ο επενδυτής

tags :
EBZ: Σπάσιμο σε «καλή» και «κακή» προτείνει το Innovation Brain - Δεν αποκαλύπτεται ο επενδυτής
Στα 54 εκατ ευρώ το τίμημα για το «καλό» κομμάτι της ΕΒΖ
Ένα επενδυτής που δεν κατονομάζεται, ένα fund που δεν μπορεί να εγγυηθεί την καταβολή ποσού ύψους 2 εκατ. ευρώ που χρειάζεται η εταιρεία για το αμέσως επόμενο διάστημα και μία ακόμη φορά παραίτηση προέδρου, συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Για την ΕΒΖ, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας καθώς τα χρήματα επαρκούν μέχρι το φθινόπωρο και η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο και κόστος να την κρατήσει όρθια, εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες το Innovation Brain, ένα βρετανικό fund, το οποίο σύμφωνα με τον διεθύνοντα σύμβουλο του, Lukas Fecker, εκπροσωπεί έναν επενδυτή ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Ο κ. Fecker δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Μας ενδιαφέρει ο όμιλος στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων των 4 εργοστασίων στην Ελλάδα και των 2 στη Σερβία, και θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αναζωογόνηση και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα».
Οι διεργασίες ήταν έντονες τις τελευταίες ημέρες και όλοι πίστευαν ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά.
Ωστόσο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ανατράπηκαν οι προβλέψεις όταν έγινε σαφές ότι ο κ. Fecker δεν μπορεί να εγγυηθεί την άμεση καταβολή χρημάτων , ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει τον επενδυτή ή τους επενδυτές που εκπροσωπεί και οι οποίοι σκέπτονται να επενδύσουν στην βιομηχανία
Το κλίμα στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ ήταν αρκετά τεταμένο ενώ ο πρόεδρος Παναγιώτης Αλεξάκης που είχε τις προηγούμενες ημέρες δηλώσει παραίτηση, δεν δέχθηκε να παραμείνει στη θέση του προέδρου.

Η πρόταση του Innovation Brain για «καλή» και «κακή» ΕΒΖ

Xτες προκλήθηκε νέα αναστάτωση στους κόλπους της βιομηχανίας όταν οι εργαζόμενοι αποκάλυψαν το σχέδιο που προτείνει ο Lukas Fecker της Innovation Brain. Σύμφωνα με τους ίδιους το fund προτείνει το «σπάσιμο» της ΕΒΖ σε «καλή ΕΒΖ» και σε «κακή ΕΒΖ»,  πληρώνοντας 54 εκατ. Ευρώ για το καλό κομμάτι, ελέυθερο υποχρεώσεων και δανείων.
Η πρόταση Fecker, στοιχεία της οποίας πληροφορήθηκαν σήμερα εργαζόμενοι της ΕΒΖ από τη διοίκηση της εταιρείας, προκάλεσε νέες αναταράξεις στο εσωτερικό της βιομηχανίας κι αυτό γιατί τα 54 εκατ. ευρώ που προσφέρει ως τίμημα ο κ. Fecker, για λογαριασμό του επενδυτή που εκπροσωπεί και του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι λιγότερα από τη βελτιωμένη προσφορά των 60 εκατ. ευρώ, που πέρυσι τον Αύγουστο έδινε το ΜΚ Group, μόνο για τα δύο εργοστάσια της Σερβίας.
Η διοίκηση της ΕΒΖ πάντως διαψεύδει ότι η πρόταση είναι αυτή και αναμένεται να εκδώσει σήμερα και επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Ποιος είναι ο Fecker


Ο Δρ. Lukas Fecker, είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innovation Brain, ενός fund που δημιουργεί εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επόμενης γενιάς και αναδιοργανώνει σημαντικές τραπεζικές δραστηριότητες που εστιάζουν στη χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών, τη χρηματοδότηση βασικών προϊόντων και την εταιρική τραπεζική. Ο Lukas Fecker υπήρξε συνεργάτης στην EY & KPMG και Ανώτατος Διευθυντής της Accenture και της Alvarez & Marsal.
Φήμες λένε ότι  ο κ. Fecker ενδεχομένως εκπροσωπεί τον Σέρβο Κόστιτς ο οποίος είχε υποβάλλει προσφορά για τα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία.

Να κλείσει τη συμφωνία πώλησης της ΕΒΖ θέλει η κυβέρνηση

Να πετάξει από πάνω της το βαρίδι της ΕΒΖ επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση η οποία τουε τελευταίους έχει δεσμευτεί ουκ ολίγες φορές για κλείσιμο της συμφωνίας.
Και αυτό γιατί η  η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει την ΕΒΖ περαιτέρω, ενώ οι τευτλοπαραγωγοί εξοφλήθηκαν προσφάτως με χρήματα που δόθηκαν από την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών έναντι ενεχυρίασης περίπου 23.000 τόνων ζάχαρης που είναι αποθηκευμένη στις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας.
Το  «φιλέτο» για τον υποψήφιο επενδυτή είναι οι δύο θυγατρικές παραγωγικές μονάδες στη Σερβία που εμφανίζουν ικανοποιητικά μεγέθη, σε αντίθεση  με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, όπου χρειάζεται εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους.
πως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της ΕΒΖ για την οικονομική χρήση Ιουλίου 2016 – Ιουνίου 2017, τα χρηματοοικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και η κίνηση των τιμών σε γενικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το υψηλό παραγωγικό, βιομηχανικό και λειτουργικό κόστος, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων και του περιθωρίου κέρδους και συνακόλουθα τον περιορισμό της ταμειακής ρευστότητας της εταιρίας και του ομίλου.
Να σημειωθεί ότι εντός του 2017 εκποίησε τα κεντρικά γραφεία της και άλλο επιχειρηματικό ακίνητο που διέθετε στη Θεσσαλονίκη, αντί συνολικού ποσού 7,13 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης