Επιχειρήσεις

Ενδιαφέρον από τον Μυτιληναίο για διεκδίκηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, εφόσον ο Ελλάκτωρ αποφασίσει την πώλησή της

tags :
Ενδιαφέρον από τον Μυτιληναίο για διεκδίκηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, εφόσον ο Ελλάκτωρ αποφασίσει την πώλησή της
Σημαντικά οφέλη για Μυτιληναίο ενδέχεται να έχει η εξαγορά του Ανέμου αν τελικά πουληθεί το διαμάντι των ΑΠΕ
Ανοιχτός στην διεκδίκηση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος είναι σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία Μυτιληναίος που στόχο έχει να ενισχύσει το προβάδισμα σαν ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της Ελλάδας και να ενισχύσει την θέση του στις ΑΠΕ μετά το φυσικό άεριο.
Κατά τον τρόπο αυτό η ΕΛΤΕΧ Άνεμος λόγω της υψηλής ποιότητας του χαρτοφυλακίου της μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό στόχο της Μυτιληναίος εφόσον τελικα ο όμιλος Ελλάκτορα αποφασίσει να πουλήσει το asset.
H EΛΤΕΧ Ανεμος με στόχο τα 500MW και μια δυναμική αύξηση κερδοφορίας στο πρώτο τρίμηνο του 2018, δείχνει ότι έχει το μάνατζμεντ που έχει όραμα και στρατηγική στην αιολική και στις ΑΠΕ. Σε όλα αυτά καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι ισορροπίες που θα καθορισθούν στην γενική συνέλευση του Ελλάκτορα. Σε κάθε περίπτωση αν αποφασισθεί η πώληση, ένα στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει θετικά είναι η παραδοσιακά καλή σχέση του προέδρου Ευ. Μυτιληναίου με τον πρόεδρο του Ελλάκτορα Σάκη Καλλιτσάντση.
Eίναι προφανές ότι ο Άνεμος μπορεί να προσδώσει στον Όμιλο Μυτιληναίου ένα πολύ ισχυρό χαροφυλάκιο ΑΠΕ και ταυτόχρονα να ενισχύσει σημαντικά την θέση του Ομίλου σε έναν κλάδο που ο Μυτιληναίος θα δώσει έμφαση μελλοντικά αφού όπως έχει δηλώσει ο προεδρός του θα είναι η διάδοχη κατάσταση του φυσικού αερίου.
Ο Μυτιληναίος έχει στόχο τα 200 MW μέχρι το τέλος του 2018. Οπότε μια εξαγορά της ΕΛΤΕΧ Ανεμος θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη του Ομίλου σε αυτην την κατεύθυνση και να την φέρει ταχύτατα στα 700 MW με στόχο να διεκδικήσει μακροχόνια την πρώτη θέση και στις ΑΠΕ

Η επεκτατική στρατηγική της ΕΛΤΕΧ Ανεμος

Έργα συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 472 MW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας διαθέτει η EΛΤΕΧ Άνεμος, εκ των οποίων έργα 142 MW διαθέτουν ήδη εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής των αιολικών πάρκων Επέκταση Αγίας Δυνατής και Καλογεροβούνι – Πούλος ολοκληρώθηκε το επενδυτικό πλάνο του Ενημερωτικού Δελτίου εισαγωγής της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Επιπλέον, ο Όμιλος διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο αδειών αιολικών πάρκων.
Με βάση τα δεδομένα στις 31.12.2017, τα έργα του Ομίλου που βρίσκονταν σε λειτουργία ήταν 16 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 253,35 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό 4,95 MW κι ένα φωτοβολταϊκό 2,00 MW, ενώ σήμερα (μετά την απόκτηση, τον Φεβρουάριο του 2018, των αδειών για τα αιολικά πάρκα Ανατολικό Ασκιο και Δυτικό Ασκιο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 71,8 MW) βρίσκονται υπό κατασκευή 6 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 187,1 MW.Παράλληλα με την ανάπτυξη και υλοποίηση νέων έργων, ο Όμιλος επεξεργάζεται την εφαρμογή λύσεων περαιτέρω ελάττωσης του χρηματοδοτικού του κόστους τόσο για τα υφιστάμενα όσο και για τα νέα έργα του, διερευνώντας συνεργασίες για το σκοπό αυτό τόσο με ελληνικά όσο και άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Με τα δεδομένα αυτά και την συνολική ισχύ να προσεγγίζει τα 500 MW στην διετία που έρχεται ο Άνεμος ισχυροποεί σημαντικά την θέση του στην αγορά.
Παράλληλα το επενδυτικό πλάνο που οδήγησε σε ολοκλήρωση των επενδύσεων αύξησε τον καθαρό δανεισμό (σύνολο δανείων μείον ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, δεσμευμένες καταθέσεις και χρηματοοικονομικά στοιχεία διαθέσιμα προς πώληση βραχυπρόθεσμα) σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε σε 172,3 εκατ. ευρώ έναντι 124,0 εκατ. για το οικονομικό έτος 2016.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΕΛΤΕΧ Άνεμος το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρουσίασε αύξηση 28,3%, ανερχόμενος σε 17,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Κατ’ αναλογία, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 13,9 εκατ. ευρώ, έναντι 10,0 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 37,5%, ενώ αύξηση 48,6% παρουσίασαν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) που διαμορφώθηκαν σε 10,8 εκατ. ευρώ έναντι 7,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης