Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank, Natixis, Pictet: Η ΕΚΤ θα αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού του QE

Deutsche Bank, Natixis, Pictet: Η ΕΚΤ θα αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού του QE
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είτε η ανακοίνωση για την κατάργηση του QE γίνει τον Ιούνιο είτε τον Ιούλιο, οι αγορές ομολόγων θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2018
Στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει τη διαδικασία εξόδου από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική συγκλίνουν οι αναλυτές ενόψει της συνεδρίασης την Πέμπτη (14/6/2018).
Εξάλλου, ο πληθωρισμός είναι ισχυρότερος από ό,τι αναμενόταν και κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, ενώ η κατάσταση στην Ιταλία έχει ηρεμήσει.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι για το outlook της οικονομίας από άλλα θέματα όπως η διαμάχη ΕΕ-ΗΠΑ για το εμπόριο.
«Πιστεύουμε ότι η ανακοίνωση για ένα "ευέλικτο tapering" είναι πιο πιθανή παρά μια άνευ όρων ανακοίνωση για το τέλος του QE» δήλωσε ο Frederik Ducrozet της Pictet Wealth Management και πρόσθεσε «η ΕΚΤ θα μπορούσε να πει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μεγάλη επέκταση των αγορών assets που θα εμπόδιζε την αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Οι λεπτομέρειες του tapering θα μπορούσαν να αποφασιστούν τον Ιούλιο».
Όσον αφορά το εάν οι λεπτομέρειες θα έρθουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters εκτίμησε ότι οι αγορές θα ολοκληρωθούν έως το τέλος αυτού του έτους.
«Ανεξαρτήτως του εάν η ανακοίνωση για το exit γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αναμένουμε ότι το QE θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο έπειτα από ένα taper στο τέταρτο τρίμηνο ενώ η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα είναι τον Ιούνιο του 2019» επισημαίνει σε σχετική του ανάλυση ο Mark Wall επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Πάντως, οι αναλυτές δεν αναμένουν taper tantrum στις αγορές, καθώς τα νομισματικά μέτρα δεν θα ολοκληρωθούν ακριβώς όταν σταματήσουν οι αγορές ομολόγων.
«Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει πολύ διευκολυντική ακόμα και μετά το τέλος των καθαρών αγορών» επισημαίνει Dirk Schumacher από τη Natixis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης