Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η μάχη ισχύος μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, το μεγαλύτερο γεγονός του αιώνα για τις αγορές

Rabobank: Η μάχη ισχύος μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, το μεγαλύτερο γεγονός του αιώνα για τις αγορές
Μολονότι το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην ιστορική συμφωνία ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, η Rabobank εκτιμά ότι η ευρύτερη εικόνα πρέπει να περιλαμβάνει τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας
Η μάχη ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός του αιώνα για τις αγορές, σύμφωνα με την Rabobank.
Μολονότι το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην ιστορική συμφωνία ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας για την προσπάθεια αποπυρηνικοποίησης, ο Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην Rabobank, εκτιμά ότι η ευρύτερη εικόνα πρέπει να περιλαμβάνει τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.
«Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαμάχης ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με επίκεντρο το εμπόριο», δήλωσε ο Foley στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Όπως εξηγεί, η Κίνα χρησιμοποιούσε τη Βόρεια Κορέα ως ανάχωμα στην περιοχή απέναντι στην ίδια και τη Δύση.
Πλέον αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον πως η σημερινή συμφωνία θα επηρεάσει τις μελλοντικές σχέσεις της Κίνας με τη Δύση και ειδικότερα με τις ΗΠΑ.
Τους τελευταίες μήνες οι ΗΠΑ πέρασαν στην επίθεση, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα.
Από την πλευρά της η Κίνα απάντησε με αντίποινα, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν αφήσει ανοικτό τον επικοινωνιακό δίαυλο και επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές του, καταλήγοντας σε έναν συμβιβασμό, σχολιάζει το CNBC.
Η Κίνα έχει υπάρξει σημαντικός και μακροχρόνιος σύμμαχος  και εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, ενώ έχει βοηθήσει στη διατήρηση της κυριαρχίας του Kim Jong Un.
«Πιστεύω ότι η όλη μας σχέση με τη Βόρεια Κορέα και την Κορεατική Χερσόνησο θα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που είχαμε στο παρελθόν.
Και οι δύο επιθυμούμε να κάνουμε κάτι, και οι δύο θα κάνουμε κάτι και έχουμε αναπτύξει έναν πολύ ειδικό δεσμό», δήλωσε ο πρόεδρος Donald Trump κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un δήλωσε στην ίδια τελετή ότι και οι δύο χώρες έχουν ξεπεράσει τις διαφορές τους.
Μιλώντας μετά τη διάσκεψη κορυφής, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang, δήλωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία της Βόρειας Κορέας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης