Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετική αποτίμηση αλλά και μεγάλες επιφυλάξεις για τη συμφωνία Trump - Kim στη Σιγκαπούρη

Θετική αποτίμηση αλλά και μεγάλες επιφυλάξεις για τη συμφωνία Trump - Kim στη Σιγκαπούρη
Η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες λέει η Μόσχα, να εξεταστεί χαλάρωση των κυρώσεων ζητά το Πεκίνο
(upd4) Αν και αποτιμάται θετικά η ιστορική συμφωνία στις 12 Ιουνίου 2018 στην οποία κατέληξαν Trump – Kim Jong Un, διατυπώνονται ισχυρές επιφυλάξεις για τα αποτελέσματά της.
Η Ρωσία αξιολογεί θετικά τη συμφωνία αλλά όπως είπε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryabkov «η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Η Μόσχα διαμηνύει ότι είναι έτοιμη εργαστεί στην κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, τονίζοντας ότι ευελπιστεί ότι η διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης θα ξεμπλοκάρει την φυσιολογική οικονομική συνεργασία.
Από την πλευρά της η Γαλλία χαιρετίζει μεν τη συμφωνία που προβλέπει «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα» αλλά διατυπώνει και ισχυρές επιφυλάξεις για το πότε πρόλαβαν οι δύο ηγέτες να τα συμφωνήσουν όλα αυτά.
«Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός.
Δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για το έγγραφο που έχει υπογραφεί, θα το αναλύσουμε όταν δημοσιοποιηθεί.
Αυτό που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» είπε η υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Nathalie Loiseau, η οποία επεσήμανε και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που τηρούν οι ΗΠΑ απέναντι σε Β. Κορέα και Ιράν.
Η Κίνα υπογράμμισε ότι κατόπιν της συμφωνίας θα μπορούσε να εξεταστεί χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, εάν η χώρα σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ενώ η Νότια Κορέα στάθηκε κυρίως στις δηλώσεις του Trump ότι «τα παιχνίδια πολέμου σταματούν» στην κορεατική χερσόνησο, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι σταματούν και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ν. Κορέας – ΗΠΑ.
Πάντως ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae in έδωσε τα συγχαρητήρια του σε Trump και Kim για την αποφασιστικότητα τους να κάνουν ένα τολμηρό βήμα αλλαγής, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια νίκη των ΗΠΑ, της Βόρειας και της Νότιας Κορέας και για ένα τεράστιο βήμα για όλους εκείνους που επιθυμούν την ειρήνη.
Πιο καυστικό πάντως ήταν το Ιράν, το οποίο προειδοποίησε τη Β. Κορέα, ότι είναι πολύ πιθανό ο Trump και πριν ακόμα φτάσει στις ΗΠΑ, να ανακαλέσει τη συμφωνία που είχε με τον Kim Jong Un.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμη να «διενεργήσει κάθε δραστηριότητα επαλήθευσης» για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της IAEA, ο οποίος «χαιρετίζει» το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής.
«Η ΙΑΕΑ είναι έτοιμη να διενεργήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα επαλήθευσης στη Βόρεια Κορέα την οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας της IAEA Γιουκίγια Αμάνο, εκφράζοντας τη χαρά του για το έγγραφο που υπέγραψαν ο Αμερικανός και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τη συνάντηση κορυφής, την οποία χαρακτήρισε «βασικό και απαραίτητο στάδιο» προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
«Ο τελικός σκοπός, τον οποίο συμμερίζεται όλη η διεθνής κοινότητα και εκφράστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Boris Johnson, δήλωσε πως η δέσμευση της Βόρειας Κορέας για αποπυρηνικοποίηση είναι μια ένδειξη πως ο Kim Jong Un έλαβε εντέλει σοβαρά υπόψη το μήνυμα μετά τη συνάντηση με τον Trump. 
«Καλωσορίζουμε το γεγονός πως ο πρόεδρος Trump και ο Kim Jong Un είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση κορυφής, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθερότητα σε μια περιοχή ζωτική για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται σε δήλωση του Johnson.
«Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει και ελπίζουμε πως ο Kim θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη προς την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση», προσθέτει.
Η κοινή δήλωση που υπογράφηκε σήμερα από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας [το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας] δηλώνει ξεκάθαρα πως αυτός ο σκοπός μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini.
Σε κάθε περίπτωση ολοένα και περισσότεροι αναλυτές στέκονται στο ότι το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο υπέγραψαν Trump και Kim, είναι μια θολή δέσμευση για την αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για μια πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας και ότι οι δεσμεύσεις του Kim Jong Un δεν είναι τίποτα παραπάνω από ότι συμφώνησε τον περασμένο Απρίλιο με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας, Moon Jae in.

Πρώτη ενημέρωση 13:50:23, Τρίτη 12 Ιουνίου 2018
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης