Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 εάν χρειαστεί - Δε θα τους αποκτήσουμε για να τους βάλουμε σε αποθήκη

Erdogan: Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 εάν χρειαστεί - Δε θα τους αποκτήσουμε για να τους βάλουμε σε αποθήκη
Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία δε θα αγοράσει απλά τους S-400 κια θα τους βάλει σε μία αποθήκη
Σαφή θέση για το ζήτημα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 έλαβε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Tayyip Erdogan, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε σε τηλεοπτικά κανάλια της χώρας του, καθιστώντας σαφές ότι η Άγκυρα, όχι μόνο θα αποκτήσει τα συστήματα, αλλά θα τα χρησιμοποιήσει «εάν χρειαστεί».
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Erdogan, «δε θα αγοράσουμε τα S-400 απλά για να τα βάλουμε σε μία αποθήκη», καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι «θα τα χρησιμοποιήσουμε έαν χρειαστεί», καθώς όπως τόνισε ο ίδιος, «αποτελεί ένα αμυντικό σύστημα».
«Τι θα το κάνουμε εάν δεν το χρησιμοποιήσουμε αυτό το αμυντικό σύστημα; Θα εξαρτηθούμε ξανά από τις ΗΠΑ;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως «όταν το ζητάμε εδώ και χρόνια, η απάντηση που μας δίνεται είναι ότι το Κογκρέσο δεν το επιτρέπει».
«Έχουμε κουραστεί από αυτό», σχολίασε ο Erdogan για το ζήτημα των ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ρωσία «ανταποκρίθηκε στην προσφορά μας με μία πολύ δελεαστική πρόταση», καθώς και ότι «είπαν ότι θα προχωρήσουν ακόμα και σε μία κοινή παραγωγή».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τα δάνεια, μας έχουν προσφέρει αρκετά καλούς όρους», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή προχωράμε αυτή τη διαδικασία».
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400, εμβαθύνοντας τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, η συμφωνία έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση, και ειδικότερα στις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να τονίζει ότι τα σχετικά συστήματα δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στη λειτουργία των S-400, καθώς η Μόσχα θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την πλευρά της Άγκυρας, η παράδοση των πρώτον συστημάτων από τη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης