Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μητράκος (ΤτΕ): Αισιόδοξος αλλά εφικτός ο στόχος για τη μείωση των NPLs

Μητράκος (ΤτΕ): Αισιόδοξος αλλά εφικτός ο στόχος για τη μείωση των NPLs
Οι διοικητικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και θα διευκολύνουν τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο Θεόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο είπε ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την επόμενη πενταετία θεωρείται με βάση τις εκτιμήσεις της ΤτΕ ότι είναι εφικτός.
Ως προς τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη οι εκτιμήσεις που φαίνονται στο Μεσοπρόθεσμο συμφωνούν και με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ φαίνεται ότι πλέον η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ιδιωτική κατανάλωση και όχι στις εισαγωγές και εξαγωγές, όπως είχε γίνει μέχρι σήμερα.
Επίσης μεγαλύτερη βαρύτητα θα αποκτήσει και ο τομέας των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Είπε ακόμη ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests που έγιναν πρόσφατα, έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει για τα επόμενα δύο, τρία χρόνια, το πολύ σημαντικό ύψος των κόκκινων δανείων.
«Είναι μια πραγματική πρόκληση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Έχουν τεθεί αισιόδοξοι στόχοι έως το τέλος του 2019, που θα μειώσουν το σημαντικό απόθεμα των κόκκινων δανείων που σήμερα, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, εκτιμώνται στα 92,5 δισ. περίπου και που ο στόχος είναι το απόθεμα αυτό μέχρι το τέλος του 2019, να μειωθεί περίπου 63 δισ. περίπου», είπε και προσέθεσε ότι ο στόχος είναι αισιόδοξος αλλά η ΤτΕ θεωρεί ότι είναι εφικτός και είναι σημαντικό να συνδεθεί αυτή η στοχοθεσία με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης