Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η μεγάλη πρόκληση με το κεφαλαιακό απόθεμα των 30 δισ είναι….να μην χρησιμοποιηθεί – Ποια η πρόταση του ESM

Η μεγάλη πρόκληση με το κεφαλαιακό απόθεμα των 30 δισ είναι….να μην χρησιμοποιηθεί – Ποια η πρόταση του ESM
Η μεγάλη πρόκληση του κεφαλαιακού αποθέματος της Ελλάδος είναι να μην το χρησιμοποιήσει αυτό το κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Η λύση στο ελληνικό χρέος οδηγείται σε ναυάγιο αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εντός και εκτός Ελλάδος έχει γίνει αντιληπτό ότι η Γερμανία έχει κατεβάσει δραστικά τον πήχη των προσδοκιών.
H διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα αποδειχθεί μια απογοήτευση.

Συνολικά 5 χρόνια και όχι 15 χρόνια επιμήκυνση, αποπληρωμή των 6 από τα 10 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA και SNP θα είναι ένα μικρό μέρος των περιορισμένων παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος το οποίο με κριτήρια δυσμενούς σεναρίου του ΔΝΤ παραμένει μη βιώσιμο.
Εδώ και λίγες εβδομάδες το bankingnews έχει παρουσιάσει πληροφορίες ότι ο ESM σε συνεργασία με την Γερμανία έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο ώστε η Ελλάδα να αυξήσει σημαντικά το κεφαλαιακό απόθεμα ή κεφαλαιακό μαξιλάρι ή capital buffer.
Ταυτόχρονα έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα η Ελλάδα να προσφύγει σε προληπτική πιστωτική γραμμή.
Η Ελλάδα δεν θα πάρει πιστωτική γραμμή επίσημα αν και η προτεινόμενη λύση μπορεί να θεωρηθεί υβριδική.
Η Ελλάδα διαθέτει ήδη 6,2 δισεκ. από τα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ενώ και με 10 δισεκ. repos θα μπορούσε να φθάσει τα 16 δισεκ.
Όμως εναλλακτικά θα μπορούσε ο ESM να εισφέρει στο ελληνικό κεφαλαιακό απόθεμα 25 δισεκ. δηλαδή να εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2022 συν τα 6,2 δισεκ. που έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα συνολικά 31 δισεκ.
Πως θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά;
1)Τα κεφάλαια ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός θα τα διατηρεί και δεν θα τα καταθέσει στον λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου στην ΤτΕ.
Ο ESM ουσιαστικά θα είναι ο θεματοφύλακας των κεφαλαίων του μεγάλου capital buffer της Ελλάδος.
2)Περίπου 6 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν ώστε να μειωθεί ο δανεισμός του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τα 10 στα 4 δισεκ. δηλαδή θα αποπληρωθούν 6 δισεκ. ευρώ.
Διατηρώντας 4 δισεκ. το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.  
3)Έχει υπολογιστεί ότι 6 ή 8 δισεκ. του κεφαλαιακού αποθέματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμός ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες το 2019 ή 2020.
Εάν δεν χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες θα παραμείνουν στο κεφαλαιακό απόθεμα της Ελλάδος για τις δυνητικές χρηματοδοτικές ανάγκες.

Η μεγάλη πρόκληση του κεφαλαιακού αποθέματος

Οι αγορές, οι επενδυτές από την μια θα απογοητευτούν που οι ευρωπαίοι και οι Γερμανοί δεν στηρίζουν την Ελλάδα στο χρέος με μια βιώσιμη λύση.
Είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό χρέος δεν επιλύεται με 5 χρόνια επιμήκυνση.
Από την άλλη ένα μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι 30 δισεκ. είναι ένα στοιχείο ποσοτικό και ποιοτικό που δημιουργεί μια ασφάλεια.
Όμως για τους επενδυτές και για την Ελλάδα η μεγάλη πρόκληση είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Αυτό υπάρχει για να αποτρέπει την κερδοσκοπία και να συμβάλλει στην διαμόρφωση λογικών τιμών και αποδόσεων στα ομόλογα.
Εάν η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές να δανειστεί με λογικά επιτόκια και χρησιμοποιεί τα έτοιμα κεφάλαια του κεφαλαιακού αποθέματος είναι ξεκάθαρο ότι θα αρχίσουν οι ανησυχίες…
Η μεγάλη πρόκληση του κεφαλαιακού αποθέματος της Ελλάδος είναι να μην το χρησιμοποιήσει αυτό το κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Η Ελλάδα ουσιαστικά θα έχει μια υβριδική λύση όπου ο ESM θα διακρατεί τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο κεφαλαιακό μαξιλάρι και θα ελέγχεται 4 φορές τον χρόνο από τους δανειστές με το ΔΝΤ να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Η Ελλάδα θα υποστηρίζει ότι δεν ζήτησε πιστωτική γραμμή και έτσι όλες οι πλευρές θα είναι σχετικά ικανοποιημένες.
Όμως χωρίς να έχει λυθεί το χρέος και με τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή το κεφαλαιακό απόθεμα…το ρίσκο για την Ελλάδα θα παραμείνει.
Σίγουρα δεν θα είναι τα πράγματα τόσο χάλια αλλά δεν θα επικρατεί και ενθουσιασμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης